Foto: Vida Press
Līdz ar Covid-19 pandēmiju un tās dēļ izsludinātajiem pulcēšanās ierobežojumiem uzplaucis līdz šim Latvijā neierasts koncertu un kino apmeklēšanas veids – pasākuma baudīšana, sēžot savā automašīnā. Pieprasījums pēc šādas izklaides izrādījies gana liels, un viens pēc otra tiek izziņoti kinoseansi, koncerti, albumu prezentācijas un pat festivāla cienīgs pasākums Spilves lidlaukā 500 automašīnām. Kā jūtas mākslinieki, kad aplausu vietā skan auto signāli, kādi ir ieguvumi rīkotājiem, un kā šos pasākumus izbauda apmeklētāji?

"Drive-in" kinoteātra apmeklējums pie mums ir līdz šim nebijusi izklaide, kas apvīta ar filmās un seriālos noskatītu romantiku un klišejiski saistās ar amerikāņu jauniešiem, kuri savā pirmajā randiņā automašīnā bučojas, aizmirstot par filmas skatīšanos. ASV pirmie autokino parādījās jau pirms Otrā pasaules kara, tomēr īsto uzplaukumu piedzīvoja 50. un 60. gados, kad, pieaugot labklājībai, aizvien vairāk mājsaimniecību bija sava privātā automašīna. Turklāt bija taču "baby-boom" laiks un kino skatīšanās savā automašīnā bija ērta izklaide jaunajiem vecākiem, kuri varēja vienlaikus parūpēties par zīdaini un skatīties filmu.

Vēlākās desmitgadēs "drive-in" kino popularitāte kritās, paliekot vien kā sentimentāli romantiska veco laiku izklaide siltās vasaras naktīs. Ja 50. gados ASV darbojās vairāk nekā 4000 šādu auto formātam piemērotu kinoteātru, tad 2019. gadā tādu bija ap 300. Tomēr Covid-19 pandēmija un pulcēšanās ierobežojumi šo izklaides veidu ir strauji reanimējuši, un 2020. gadā autokino seansi un autokoncerti tiek rīkoti pat tur, kur iepriekš nav bijuši nekad. Piemēram, Irānā, kur pirmo reizi autokino seansā bija iespēja noskatīties vietējo jauno kases grāvēju – drāmu "Exodus". Tās klātienes pirmizrāde šā gada martā tika atcelta Covid-19 pandēmijas dēļ.

Ģitārists Mārcis Auziņš: "Sākumā bija dīvaini, ka nedzirdu aplausus"


Latvijā ārkārtējās situācijas ierobežojumu laikā pašu pirmo autokoncertu sarīkoja kompānija "Forte Productions", piedāvājot ģitārista Mārča Auziņa uzstāšanos. Koncerts notika 16. maijā Ādažu vidusskolas autostāvvietā. Vispirms tika izziņots viens koncerts 50 automašīnām, taču lielā pieprasījuma dēļ notika arī papildkoncerts. Jau pēc koncertiem tika ziņots, ka abas uzstāšanās kopā noskatījušies ap 200 cilvēku.

Pēc koncerta "Forte Productions" pārstāvis un pasākuma producents Jānis Kļaviņš atzina, ka šādi koncerti nav ilgtermiņa risinājums lielo tehnisko izmaksu dēļ, tomēr tā šobrīd ir labākā dzīvo koncertu alternatīva.

Līdzīgu viedokli sarunā ar "Delfi" pauž arī pats Mārcis Auziņš: "Ja nebūtu Ādažu novada domes atbalsta gan finansiālā, gan vietas nodrošināšanas ziņā, šādi koncerti nebūtu iespējami. Šādu pasākumu tehniskās izmaksas ir lielākas nekā ierastiem koncertiem, turklāt jāņem vērā visi drošības ierobežojumi." Ģitārists stāsta, ka dzīvo pasākumu un kopā būšanas vakuums auditorijai bijis tik acīmredzams, ka pirmais izziņotais koncerts ticis izpārdots aptuveni 10 minūšu laikā, turklāt arī pēc tam izziņotais papildkoncerts ātri vien atradis savus skatītājus.

Tomēr sajūtu ziņā autokoncerts bijis ļoti spilgts, Mārcis Auziņš saka – viens no emocionālākajiem, kāds vispār piedzīvots. "Pirms uzstāšanās bija neliels uztraukums, sākumā bija dīvaini, ka nedzirdu aplausus, tomēr šī sajūta ātri izzuda, jo, kaut arī tieša kontakta ar publiku nebija, varēja just, kā tā dzīvo līdzi un izrāda savu sajūsmu ar automašīnu gaismām un skaņas signāliem.

Ļoti ātri nāca atklāsme, kāda svētība ir darīt to, ko es gribu un protu, lietu, kurā esmu ieguldījis un ieguldu ļoti milzīgu darbu. Kaifs šajos koncertos bija ārkārtīgi liels."

Šobrīd Mārcim Auziņam ir plānots vēl viens autokoncerts – sadarbībā ar ārstu Jāni Zaržecki viņa Jaunciema ostā, kur atsevišķi klātienes koncerti notikuši jau iepriekšējās vasarās. Koncerts notiks sestdien, 30. maijā. Tā būs īpaša uzstāšanās, jo notiks saulrieta laikā gleznainā vietā pie Ķīšezera.

Mārcis arī pats, intereses vadīts, apmeklējis "drive-in" kino, tomēr atzīst – gaidīto sajūtu nav izdevies noķert, jo neesot bijusi "īstā filma", turklāt seanss noticis agrā vakara stundā, kad vēl ir gaišs. Tomēr viņš ir pārliecināts – tumsā un ar citu filmu būtu pavisam cits baudījums.

Ģitārists piekrīt, ka ne šādi autokoncerti, ne tiešsaistes uzstāšanās neatrisina dīkstāves radītās problēmas, tomēr pandēmijas laikā tas ir vienīgais veids, kā "sildīt" koncertu industriju, kuras darbība tika pilnībā apturēta.

Ķīpsalā "drive-in" kino un koncerti varētu turpināties visu vasaru


Kopš maija vidus "drive-in" kinoteātris darbojas arī Ķīpsalā, piedāvājot dažādu filmu seansus. Ceturtdien, 28. maijā, Ķīpsalas izstāžu halles stāvlaukumā notika divi dziedātāja Ainara Mielava koncerti. Kā liecina informācija šo pasākumu rīkotāju – SIA "Euroshow" un "Renta Display" – izveidotajā "drive-in kino" mājaslapā, viens no Mielava koncertiem jau vairākas dienas pirms tā norises bija pilnībā izpārdots. Tas nozīmē – koncerts tika skatīts no aptuveni 90 automašīnām. Plānots, ka 4. jūnijā Ķīpsalā šādā formātā uzstāsies arī ģitārists Kaspars Zemītis.

"Šī iecere ir tiešā veidā saistīta ar pandēmijas diktētajiem ierobežojumiem. Parastos apstākļos šī ideja būtu grūtāk realizējama tieši lielo izmaksu dēļ. Šobrīd rīkotāji ir tie paši uzņēmumi, kam pieder tehnika, tātad skaņa, gaisma, ekrāni ir par pašizmaksu, kas ir mazāk nekā tad, ja to īrētu cits rīkotājs un maksātu pilno nomas maksu," "Delfi" stāsta SIA "Euroshow" pārstāve Zane.

Auditorijas interesi rīkotāju pārstāve raksturo kā lielu. Viņa uzskata – cilvēki vēlas vismaz vienu reizi šādu pasākumu pamēģināt. Šāds formāts skatītājiem ir piedzīvojums, cits jautājums gan esot, cik liela vēlme būs šo piedzīvojumu izbaudīt atkārtoti. Tomēr šis faktors mērāms jau ilgākā laika periodā.

Foto: Publicitātes foto

"Uzskatu, ka ideja būtu dzīvotspējīga arī bez Covid-19 pandēmijas. Kā mēs zinām, brīvdabas kino ir radies ASV ne vīrusa laikā. Tāpēc mums šķiet, ka šis ir ļoti labs projekts, ko turpināt visas vasaras garumā neatkarīgi no tā, kādi ierobežojumi paliks spēkā pēc 9. jūnija. Protams, ja ierobežojumi tiktu mazināti, mēs un klienti justos brīvāki – varētu izkāpt no mašīnas ne tikai labierīcību apmeklējuma dēļ, bet arī tad, ja vienkārši gribas pasēdēt mašīnai uz jumta. Protams, turam roku uz pulsa.

Mēs esam arī atkarīgi no izstāžu sabiedrības BT1. Ja pēc 9. jūnija sāksies lielākas aktivitātes Ķīpsalas hallē un izstāžu rīkotājiem būs nepieciešams stāvlaukums, būs izmaiņas arī Ķīpsalas "drive-in" kinoteātra plānos."

Šobrīd rīkotāji plāno turpināt piedāvāt kinoseansus un atsevišķus koncertus, interesi izrādījuši arī atsevišķi uzņēmumi saistībā ar korporatīvajiem pasākumiem. Kā papildu jaunumu Zane min iespēju pasūtīt našķus un ēdienu, ko konkrētai automašīnai klāt pieved apkalpotāji uz skrituļslidām.

Kopumā auditoriju Zane vērtē kā ļoti apzinīgu – visi noteikumi tiek ievēroti: "Mums vispār nav ar to problēmu. Vienīgais, ko regulāri nākas atgādināt, ka automašīnas logi nedrīkst būt atvērti, arī biļete tiek skenēta caur aizvērtu logu."

Spilves lidlaukā – līdz šim lielākais autokoncerts


Smagu sirdi domājot par šīs vasaras "Summer Sound" festivāla pārcelšanu, tā rīkotāji ilgi nesēdēja rokas klēpī salikuši un nolēma rīkot nevis vienu autokoncertu, bet jau teju festivālu ar grupu "Labvēlīgais tips", "Astro'n'out", "Pienvedēja piedzīvojumi", "Rīgas modes" un dīdžeja Toma Grēviņa piedalīšanos.

Kā sarunā ar "Delfi" stāsta festivāla "Summer Sound" un pasākuma Spilvē rīkotājs Uldis Pabērzis, autokoncerts maksimāli lielam apmeklētāju skaitam ticis iecerēts jau brīdī, kad bijis skaidrs – šā gada "Summer Sound" būs jāpārceļ. "Mēs spējām saglabāt visu festivāla programmu, vienoties gan ar latviešu, gan ārzemju māksliniekiem par uzstāšanos 2021. gadā. Taču domājām, ko sarīkot šogad. Gribējām sagatavoties, lai ir konkrēts, skaidrs piedāvājums apmeklētājiem. Tad gaidījām valdības regulējumu, ka šādi "drive-in" pasākumi var notikt."

Kā uzsver Pabērzis - autokoncerts netiek rīkots "Summer Sound" vietā. Tomēr iecere bijusi organzēt pasākumu, pēc iespējas pietuvinātu īstam koncertam, protams, ņemot vērā visus noteiktos ierobežojumus saistībā ar drošību. Tāpat būtiska bijusi iespēja piedāvāt apmeklētājiem pasūtīt ēdienu un dzērienus ar bezkontakta piegādi pasākuma ietvaros.

Par auditorijas interesi runājot, Pabērzis saka – tā ir laba: "Bija tūlītēji biļešu pircēji uzreiz pēc pasākuma izziņošanas. Ir dažas biļešu kategorijas, kas jau tūlīt būs izpirktas. Turklāt tās ir ne tās lētākās. Kā allaž, ir arī tādi, kas atliek biļešu iegādi uz vēlāku laiku. Līdz pasākumam vēl ir divas nedēļas, kas šajā dinamiskajā laikā ir pietiekami daudz."

Uz jautājumu, kā rīkotāji plāno nodrošināt, lai koncertā tiktu ievēroti visi drošības noteikumi, īpaši tāpēc, ka pasākums notiks jau pēc 9. jūnija, kad ārkārtējā situācija, visticamāk, būs beigusies un cilvēki būs mazāk piesardzīgi, Pabērzis atbild: "Teritorijas platība ir ļoti liela, 500 mašīnu novietot atbilstoši sanitārajām prasībām var tikai lidlaukā, nekur citur tas nebūtu iespējams. Distancēšanās ierobežojumi noteikti saglabāsies arī pēc 9. jūnija. Balstoties uz to, mēs arī paliksim pie saviem pasākuma noteikumiem, kas vispirms ir palikšana savās automašīnās. Tās norādes apmeklētājiem, kas pašlaik ir publicētas, tādas arī paliks."

Foto: Publicitātes foto

Viņš arī atgādina, ka pasākumā būs apsardze, kas aicinās ievērot noteikumus. "Mēs centīsimies visu nodrošināt tā, lai ikvienam apmeklētājam būtu ērti no jebkuras vietas vērot koncertu, – būs ekrāni gan tieši pie skatuves, gan papildu ekrāni tālāk. Skaņa būs tikai caur radio frekvenci, kas arī noturēs cilvēkus automašīnās – ārā vienkārši nekas neskanēs."

Pagaidām pašam Pabērzim nav bijis klātienes skatītāja pieredzes šāda veida pasākumos. Iedvesma smelta, skatoties autokoncertus internetā. Tomēr viņš uzsver: "Tas pilnīgi noteikti nav normāli, šis noteikti nav veids, kā baudīt mūziku, bet šobrīd tā ir vienīgā iespēja. Mēs centīsimies izdarīt visu tā, lai būtu pēc iespējas tuvāk ierastam koncerta baudījumam. Ceru tomēr pēc iespējas ātrāk atgriezties pie normāliem pasākumiem."

Jau ziņots, ka visā Latvijā saistībā ar Covid-19 izplatīšanos 12. martā izsludināta ārkārtējā situācija. Valdība 7. maijā nolēma pagarināt to līdz 9. jūnijam ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību ārkārtējās situācijas spēkā esamības laikā. Vienlaikus tika izlemts par virknes ierobežojumu mazināšanu laikā no 12. maija.

Citas "drive-in" kino un koncertu vietas, ko apmeklēt tuvāko nedēļu laikā:

"Saulrieta koncerti Mārupē ar Drive-in kino". Pasākumi notiks visu vasaru trešdienu un piektdienu vakaros aktīvās atpūtas parkā "JIP Mārupīte". Tuvākais koncerts – "Gapoljeri" un filmas Cīsiņsuns" seanss 29. maijā. Plašāk par programmu www.saulrietakoncerti.lv.

"Drive-in" kino Valmierā pie Vidzemes Olimpiskā centra. Seansi notiek piektdienu un sestdienu vakaros. 29. maijā pulksten 22.15 filma "Vīri melnā: Globālie draudi", 30. maijā pulksten 22.15 filma "Puika: Brāmsa lāsts".

Kuldīgā, Pilsētas laukumā notiks divi autokino seansi – 29. un 30. maijā, pulksten 20.30. Piektdien rādīs filmu "Uz nažiem", savukārt sestdien – biogrāfisku drāmu "Mollijas spēle".

Aijas Andrejevas albuma prezentācija 4. jūnijā pulksten 19.00 uz t/c "Alfa" jumta.

T/c "Domina" jumta stāvvietā 4., 5. un 6. jūnijā pulksten 20.00 notiks labdarības autokoncerti, kuros uzstāsies "Carnival Youth" un "Dziļi violets", "Dakota" un "Ducele", kā arī LNSO klaviertrio. Visi iegūtie līdzekļi tiks ziedoti akcijai "Dots devējam atdodas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!