Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Krievijas karaspēks iznīcinājis vai sabojājis jau 166 kultūras pieminekļus, paziņojis Ukrainas kultūras un informācijas politikas ministrs Oleksandrs Tkačenko.

Ministrs norādīja, ka par vairākiem objektiem informācija vēl nav iegūta, jo tie atrodas Krievijas karaspēka okupētajās teritorijās.

Tkačenko uzsvēra, ka būtu jārunā par reparācijām un atjaunošanu no agresorvalsts puses.

Vienlaikus viņš paziņoja, ka ministrija šobrīd risina sarunas ar Rietumu partneriem, lai izveidotu kopīgu fondu Ukrainas kultūras mantojuma atjaunošanai.

Tkačenko uzsvēra, ka tas ir svarīgs jautājums, jo pirmais, pret ko cīnās Krievijas prezidents Vladimirs Putins, ja nerunā par cilvēkiem, ir Ukrainas kultūra un vēsture.

Viņš skaidroja, ka tādēļ ir būtiski stiprināt savu izpratni par to, ko Ukrainai un ukraiņiem nozīmē kultūra un kultūras mantojums, un popularizēt šo izpratni pasaulē paralēli sankciju piemērošanai Krievijai un sakaru pārtraukšanai ar krievu kultūras sektoru, ko atbalsta Maskava.

"Līdz šim vairāk nekā 100 institūcijas pasaulē ir atteikušās no šādas sadarbības. Tajā pašā laikā mums ir svarīgi popularizēt savējo. Tāpēc mēs ļoti aktīvi atbalstām visas privātās iniciatīvas," paziņoja ministrs.

Tkačenko uzsvēra, ka Ukraina nedzīvo tikai no sankcijām, bet būtiski ir arī izmantot iespēju un runāt un popularizēt savu mantojumu, komponistus, māksliniekus un visu, kas saistīts ar Ukrainas kultūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!