Foto: Publicitātes foto

Horeogrāfs un inscenētājs Aivars Leimanis teic, ka šis nu reiz ir tas balets, kurā parādās ne tikai divi vadoši solisti, bet baleta trupa visā tās krāšņumā. Leimaņa horeogrāfiskajā versijā "Korsāra" skatuves dzīve sākusies 2003. gadā, bet pirms tam no 1935.gada uz Nacionālās operas skatuves tas piedzīvojis vairākus iestudējumus baleta vecmeistaru Helēnas Tangijevas Birznieces, Osvalda Lēmaņa, Jevgēnija Čangas un Irēnas Strodes interpretācijā. Kāpēc šis balets joprojām ir tik populārs? Vispirms jau unikālās un sarežģītās Mariusa Petipā horeogrāfijas dēļ. Pas de deux, Pas d'esclave un variācijas šai iestudējumā prasa no māksliniekiem izcilu meistarību un augstu tehnisko sagatavotību, un skatītāji to prot novērtēt. Uzmanību piesaista arī romantiskais sižets ar pirātu dēkām, mīlestības likstām, austrumu tirgu kņadu un vīru cīņām.

Šī klasiskā baleta sižets aizgūts 1814. gadā sarakstītajā lorda Bairona poēmā, kuras galvenā tēma ir spēcīgas personības sadursme ar apkārt valdošo netaisnību. Tā vēstī par karstasinīgo pirātu Konrādu, kurš iemīlējies skaistajā Medorā. Kad Konrāds un viņa biedri atbrīvo Medoru no vergu tirgus un aizved uz savu slepeno mītni, īstie piedzīvojumi tikai sākas... Konrāds ir tipisks Bairona daiļrades varonis - spēcīga individuāla personība, stipras gribas un karsti jūtošas sirds cilvēks, kas spēj pacelties pāri niecīgajam un zemiskajam gan sabiedrības dzīvē, gan pats sevī.


Lomās Baiba Kokina, Sergejs Neikšins, Evelīna Godunova, Andris Pudāns, Andris Pudāns, Artūrs Skuteļskis un citi. Izrādes muzikālais vadītājs Farhads Stade, kostīmus veidojusi Kristīne Pasternaka, scenogrāfe Līga Purmale.

Biļešu cena 5, 8 un 11 eiro. Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja bez maksas, ja nav nepieciešama atsevišķa sēdvieta, bērniem līdz 12 g.v. biļetes ar 50% atlaidi. Invalīdiem ar kustību traucējumiem un vienam pavadonim ieeja bez maksas. Vietas rezervācija pa e-pastu info@jkp.lv vai pa tālruni 29724382 līdz 6. augustam.

Projektu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!