Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Lai gan pakāpeniski Covid-19 dēļ ieviestie ierobežojumi tikuši atviegloti un atsevišķas kultūras iestādes iespējams pat apmeklēt, tomēr jāatceras, ka ārkārtējā situācija valstī ir pagarināta līdz 9. jūnijam un aicinājums palikt mājās joprojām ir aktuāls. Lai mājās pavadītais laiks aizvien būtu patīkams un piepildīts, piedāvājam nelielu izlasi ar pavisam subjektīvu nedēļas aktuālo un interesantāko piedāvājumu mūzikā, kino, mākslā un literatūrā.

Nedēļas notikums bērniem – seriāls-izrāde par Puteklīti Patakoļako

Kamēr skatītājiem slēgtas Liepājas teātra durvis, tā mākslinieki atraduši ceļu arī pie saviem mazākajiem skatītājiem. Svētdienas, 31. maija, vakarā teātra "Youtube" kontā pirmizrādi piedzīvos pirmā sērija seriālam par Puteklīti Patakoļako. Viņa apciemos savus draugus – bērnu izrāžu tēlus Putnubiedēkli, Resnīti, krustmāmiņu Kukurūzvālīti, lācēnu Mišku un citus.

Puteklītes lomā iejutīsties aktrise Everita Pjata-Gertnere. Seriālo veido režisors Mārtiņš Kalita un sižeta autore – dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce.

Nedēļas grāmata – "Krauklis"

Foto: DELFI

Pie lasītājiem nonākusi sērijas "Es esmu…" pirmā grāmata – "Krauklis" – romāns par dzejnieku Jāni Ziemeļnieku. Darba autors – Andris Zeibots.

Jānis Ziemeļnieks, īstajā vārdā Jānis Krauklis, nodzīvoja 32 gadus, rakstīja populāru romantisku dzeju, ko kritiķi nav vērtējuši sevišķi augstu. Pēc smagas nieru slimības 19 gadu vecumā ārsts viņam pirmo reizi izrakstīja opiju, kas vēlāk kļuva par viņa atkarību. Pēc ārstēšanās Šēnfelda nervu klīnikā dzejnieks cenšas apjēgt, kā dzīvot tālāk. Ziemeļnieks ļoti gribētu turēt solījumu nekad vairs nepieskarties opija pudelītei, tomēr skaudrais vīziju un īstenības savijums liek meklēt dēmoniskās Haijalijas apskāvienus. Viņš mira 1930. gadā. Ziemeļnieka dzīves laikā iznāca četri viņa dzejas krājumi.

Sērijas iecere paredz, ka tiks izdota arī zinātniska monogrāfija par Jāni Ziemeļnieku, kuras autors būs literatūrzinātnieks Jānis Zālītis. Kopumā sērijā paredzēti 12 romāni un 12 monogrāfijas. Tās taps arī par Annu Brigaderi, Aspaziju, Eduardu Veidenbaumu, Jāni Poruku, Ivandi Kaiju, Andreju Upīti, Kārli Skalbi, Jāni Ezeriņu, Vili Lāci, Anšlavu Eglīti un Gunāru Janovski.

Nedēļas kinofestivāls – "We are One"

Vairāk nekā 20 nozīmīgākie pasaules kinofestivāli apvienojušies, lai Covid-19 globālās pandēmijas laikā izveidotu bezmaksas filmu programmu – jaunu, kopīgu festivālu "We Are One: A Global Film Festival". Tas sācies jau 29. maijā un turpināsies līdz 7. jūnijam.

Festivāla "Youtube" kanālā jau publicētas Ansī, Kannu, Sandensas, Sansebastjenas, Berlīnes, Venēcijas un citu kinoindustrijā nozīmīgu kinofestivālu kuratoru atlasītas filmas, turklāt programma tiek ik dienu papildināta. Filmas var skatīties šeit.

Ikviens skatītājs ir aicināts ziedot Pasaules Veselības organizācijai Covid-19 apkarošanai.

Nedēļas izstāde – Toms Harjo galerijā "Alma"

Ievērojot īpašu sanitāro protokolu, šobrīd durvis jau atkal vēruši lielākā daļa Latvijas muzeju, tomēr ir kāda izstāde, ko iespējams aplūkot jebkurā diennakts laikā, bez iepriekšējas pieteikšanās. Galerijā "Alma" arī ikvienam garāmgājējam uz Tērbatas ielas ir iespējams aplūkot pirmo šā gada Rīgas Fotogrāfijas biennāles izstādi – fotogrāfa un topoša aktiera Toma Harjo "Izredzes". Tas iespējams pateicoties galerijas uz ielu vērstajām stikla sienām un diennakts apgaismojumam. Galerija "Alma" atrodas Tērbatas ielā 64. Izstāde tur būs aplūkojama līdz 17. jūlijam.

Nedēļas koncerts – "Led Zeppelin" leģendārā apvienošanās

Par īpašu iepriecinājumu klasiskās rokmūzikas faniem šajā nedēļas nogalē tiks publicēta un vien trīs dienas bez maksas būs pieejama grupas "Led Zeppelin" koncertfilma "Celebration Day".

Filmā iemūžināts vēsturisks un nu jau par leģendu saucams "Led Zeppelin" koncerts, kad notika 2007. gada 10. decembrī. Toreiz pēc teju 30 gadu pārtraukuma Londonā uz vienas skatuves kāpa trīs no četriem "Led Zeppelin" dalībniekiem. Nelaiķa Džona Bonema vietā pie bungām sēdās viņa dēls Džeisons Bonems. Koncerts kļuva par sensāciju vēl pirms tā notikšanas un iekļuva Ginesa rekordu grāmatā ar faktu, ka uz tā biļetēm pieteicās 20 miljoni gribētāju. Vairāk kā divu stundu garajā koncertā skan tādas jau par klasiku kļuvušas "Led Zeppelin" dziesmas kā "Whole Lotta Love," "Rock And Roll," "Kashmir," "Black Dog," un "Stairway To Heaven."

Koncerts būs skatāms "Led Zeppelin" oficiālajā "Youtube" kanālā no sestdienas, 30. maija, pulksten 22.00 līdz 2. jūnija vakaram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!