Foto: F64

"Situācija tiešam ir tāda, ka 2014.gadā muzeja galvenā ēka apmeklētājiem būs slēgta, neskatoties uz iepriekšējiem solījumiem rekonstrukciju veikt laikus," tā pirmdienas, 14. janvāra rītā intervijā Latvijas Radio atzinusi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) vadītāja Māra Lāce.

Lāce to sauc par ļoti sāpīgu jautājumu, taču arī piebilst, ka tas bijis skaidrs jau aptuveni divus gadus atpakaļ, jo katram darbam ir savs grafiks, un rekostrukcijas, restaurācijas un arī jaunbūves darbi ir tādi, ko vairs nevar izdarīt tik īsā laikā.

Muzeja vadītaja uzsver, ka šādu lielu projektu realizācija nekad nav ātrs process. Pārmaiņu projektus sāka rosināt jau 2003.gadā, diemžēl process virzās ar lielām grūtībām. Taču Lāce intervijā Latvijas Radio pauž cerību, ka sabiedrības iesaistīšanās visos kultūras pasākumos, kas plānoti Rīgā kā Eiropas kultūras galvaspilsētā, dos pozitīvu efektu un plašu starptautisku skanējumu.

Kā galveno zaudējumu muzeja direktore min, ka zūd vēl viena izstāžu platība, kas nav liela, tomēr pietiekami nozīmīga, turklāt tā ir svarīga arī prestiža ziņā. Pilsētas viesi kultūras gadā nevarēs redzēt arī latviešu mākslas klasikas mantojumu tādā apjomā kādā tas būtu nepieciešams.

"Īpaši graujošā stāvoklī ir muzeja neredzamā daļa," stāsta Māra Lāce, tomēr arī apmeklētājiem atklātās telpas nav tajā labākajā stāvoklī. Jau šogad sasniegot kupenām, mitruma dēļ tikusi noņemta daļa no Jaņa Rozentāla ekspozīcijas. Muzeja vadītāja uzsver, ka var gadīties arī tik bēdīga situācija, ka 2014. gadā muzeja ēka ir slēgta, jo vienkārši nav ekspluatējama.

Pēc Lāces domām, iespēja līdz Kultūras galvaspilsētas gadam sakārtot Latvijas mākslas un kultūras celtnes ir palaista garām, jo, lai savestu kārtībā ne tikai LNMM galveno ēku, bet arī citus objektus – Okupācijas muzeju, Jauno Rīgas teātri, Rīgas pili, bija jāsāk strādāt stratēģiski pareizi ar nākotnes redzējumu jau 10 gadus atpakaļ.

LNMM galvenā ēka, K.Valdemāra iela 10a , bez kapitālā remonta ir kalpojusi jau 107 gadus. Gala lēmumu par muzeja rekonstrukciju Rīgas Dome plāno pieņemt jau 15. janvārī. Būvniecības izmaksas ir pieaugušas līdz pat 24 miljoniem latu. Lāce skaidro, ka šis pieaugums ir pamatots. Pēc pāris dienām tiks pieteikts viens no lielajiem Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas pasākumiem – vērienīga mākslas izstāde "1914", kas būs veltīta Pirmā pasaules kara simtgadei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!