Foto: LETA
"Vienīgā nozare, kura Latvijai nes reālu labumu pasaules publiskajā telpā, ir tikai kultūra. Visas labās ziņas ir tikai par kultūru," otrdien publicētā intervijā laikrakstā "Diena" norāda kultūras ministre Žaneta Jaunzeme - Grende (VL-TB/LNNK).

"Iesākties darbi ir jāturpina. Tas, ko pievienošu no savas puses un kas ir mana prioritāte, ir domāšanas veids. Šodien bieži atkal, jo īpaši budžeta kontekstā, runā, ka kultūra ir patērējoša. Draugi mīļie, kas ir mīts! Kultūrā šodien katrs ieguldītais lats nes atpakaļ vēl vienu latu," intervijā laikrakstam pauda Jaunzeme - Grende.

Uz aizrādījumu, ka "vēl nesen sociālā partnera statusā viņa valsts nozaru funkciju auditā kultūrai ielikusi viszemāko atzīmi un valdībai teikusi: "Ja kādam var griezt, tad kultūrai", ministre atbildējusi: "Toreiz bija jāizlemj, laist valsti uz maksātnespēju vai ne? Ja valdība būtu pieņēmusi šādu lēmumu un nebūtu ņēmusi aizņēmumu, tad kādu laiku (teiksim, pusgadu) naudas nebūtu vispār ne pensionāriem, ne skolotājiem, ne medmāsām, ne policistiem. Vienīgais, ko varēja, - griezt, kur vien iespējams.

Uzņēmējiem iedeva izvērtēt prioritātes. Kā jūs domājat, kas ir pirmais pēc Maslova piramīdas: paēst, siltums, drošība, veselība? Loģiski, ka kultūra bija pašā apakšā".

Intervijā kultūras ministre min piecus galvenos mērķus, kas kultūras nozarei jāsasniedz. Starp tiem kultūru ministre min kā sabiedrības saliedētāju kopienas attīstībā, naudas piesaistīšanas veidu, reālu naudas pelnīšanu. Tāpat kā viens no kultūras mērķiem minēta reģionālā attīstība un inovatīva, radoša vide - "piemēram, inženieris iedvesmojas no izrādes un rada jauno Latvijas "Nokia"".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!