Foto: LETA
Kultūras ministre Žanetai Jaunzeme-Grende Maskavas vizītes laikām, tiekoties ar Krievijas prezidenta īpašo pārstāvi kultūras sadarbības jautājumos Mihailu Švidkoju, pārrunāja iespējas Maskavā un, iespējams, arī citās Krievijas pilsētās noorganizēt pasaulē populāru, Latvijā dzimušu gleznotāju darbu izstādi "Born in Latvia" ("Dzimis Latvijā'').

Kā portālu "Delfi" informēja Kultūras ministrijā, izstāde varētu aptvert Daugavpilī dzimušā un vēlāk ASV dzīvojušā Marka Rotko, ASV dzīvojošās gleznotājas Vijas Celmiņas, Zviedrijā dzīvojošā Lara Strunkes, plakātista Gustava Kluča un gleznotāja Aleksandra Drēviņa, kā arī vairāku citu Latvijā dzimušu, plašu starptautisku ievērību guvušu autoru darbus.

Kā norādījusi ministre, šis būtu unikāls projekts, kas parādītu Latviju kā dažādu tautību mākslinieku dzimteni un netieši atsauktos uz šobrīd plaši apspriesto kultūras kanona ideju – vienot visu laiku izcilākos Latvijas cilvēkus un vērtības. Tomēr, lai šādu projektu īstenotu, nepieciešams apjomīgs finansējums, tādēļ tas nebūtu īstenojams agrāk par 2015.gadu.

Savukārt Švidkojs sarunā ar Jaunzemi-Grendi esot norādījis, ka "Krievijā jūtams latviešu kultūras deficīts'', tādēļ būtu nepieciešams attīstīt jaunatnes sadarbības projektus, kā arī rīkot Raiņa 150.dzimšanas dienas atceres pasākumus 2015.gadā arī Krievijā.

Savukārt Krievijas premjerministra vietniece Olga Golodeca nelielā sarunā ar kultūras ministri interesējās par Latvijas koru dziedāšanas tradīcijām, iespējām Latvijas labākajiem diriģentiem novadīt meistarklases un apmācības Maskavā.

Tiekoties ar A.Čehova Maskavas Dailes teātra (MHAT) skolas-studijas rektoru Anatoliju Smeļanski, ministre pārrunāja studentu un pasniedzēju, kā arī izstāžu apmaiņu starp A.Čehova Maskavas Dailes teātri un M.Čehova Rīgas Krievu teātri, norāda KM pārstāvji.

Ministre arī aicināja tikšanās dalībniekus apmeklēt Rīgas Krievu teātra 130.gadadienas svinības, kuras notiks 2.oktobrī, atgādinot, ka Rīgas Krievu teātris ir vecākais un visskaistākais krievu diasporas teātris, kas atrodas ārpus Krievijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!