Foto: Publicitātes foto

Covid-19 noteikto ierobežojumu dēļ Kultūras ministrija (KM) uz darbinieku komandējumu rēķina ietaupījusi gandrīz 47 000 eiro, tomēr tas nav pietiekami, lai segtu nozarei radītos zaudējumus, pavēstīja KM sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Likums paredz, ka pasākumus ar Covid-19 izplatību saistītā valsts apdraudējuma un tā seku novēršanai un pārvarēšanai finansē arī no budžeta finansētajām institūcijām iedalītajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Piemēram, pagājušajā nedēļā valdība atbalstīja līdzekļu pārdali 154 912 eiro apmērā starp KM apakšprogrammām – no valsts budžeta apakšprogrammas "Diasporas pasākumu īstenošana" uz programmu "Mediju politikas īstenošana" Mediju atbalsta fonda īstenošanai.

Atbildot uz jautājumu, vai ministrija ir caurskatījusi budžeta līdzekļus savās atbildības jomās, meklējot finansējumu Covid-19 krīzes radīto zaudējumu novēršanai, Kokale atbildēja, sakot, ka lielākā daļa plānoto pasākumu ir nevis atcelti pavisam, bet pārcelti.

"Kā tas notiek ne vien kultūras pasākumus organizējot, iepriekš plānoto un šobrīd pārcelto pasākumu izdevumi jau tikuši avansēti, tos no darbu veicējiem nav plānots atgūt, ja pasākuma norise iecerēta pēc ārkārtējās situācijas beigām," skaidroja Kokale, norādot, ka, piemēram, ka kultūrizglītības iestādēs mācības notiek attālināti, līdz ar to nav izdevumu samazinājumu.

Tāpat valsts akreditētajos muzejos un arī bibliotēku tīklā darbs ar krājuma saglabāšanu, izpēti, atjaunošanu, arī digitalizāciju un citiem projektiem joprojām ir jāveic. Nevar notikt vien apmeklētāju pieņemšana, uzsvēra Kokale.

"Muzejos krājuma uzglabāšanai mikroklimats ir jāuztur, muzeju teritorijas jākopj, darbiniekiem atalgojums jāmaksā, īres maksa par telpām un komunālie maksājumi jāturpina, vienlaikus muzeji negūst ieņēmumus no biļešu tirdzniecības, kas nepieciešami muzeja darbības nodrošināšanai, jo valsts budžeta dotācija visus izdevumus nesedz," norādīja Kokale.

Savukārt KM pārraudzībā esošie teātri un koncertorganizācijas iespēju robežās mēģinājumus rīko attālināti. Lielākā daļā darbinieku atrodas piespiedu dīkstāvē vai ir devušies atvaļinājumos, tomēr arī šajā gadījumā 2020.gada ietvaros var runāt drīzāk par papildu nepieciešamiem līdzekļiem, nevis ietaupījumu, sacīja ministrijas pārstāve.

"Šajās valsts kapitālsabiedrības pilnībā zudusi iespēja gūt ieņēmumus, kas, protams, būtiski pasliktina šo kultūras iestāžu finansiālo situāciju, vienlaikus darbiniekiem atalgojums jāmaksā, īres maksa par telpām un komunālie maksājumi jāturpina veikt," akcentēja KM pārstāve.

Viņa norādīja, ka KM seko līdzi ārkārtējās situācijas attīstības gaitai un atbilstoši situācijai arī reaģēs, bet visaptverošu Covid-19 ietekmes uz kultūras jomu izvērtējumu būs iespējams veikt tikai pēc Covid-19 izraisītās ārkārtējās situācijas beigām.

Jau ziņots, ka no 13. marta līdz 12. maijam Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!