Foto: DELFI
Kultūras ministrija Latvijas Nacionālās operas (LNO) pagaidu vadību atradusi iekšējā konkursā, ieceļot tajā operas izpilddirektori un finanšu direktoru.

Kultūras ministres preses sekretāre Elīna Bīviņa pavēstīja, ka operas operatīvā vadība izvēlēta iekšējā konkursā. LNO operatīvajā vadībā iecelti LNO administrācijas pārstāvji - izpilddirektore Selga Laizāne un finanšu direktors Normunds Matutis.

Viņi ir pilnvaroti pildīt visas operas vadītāja funkcijas, līdz ar to opera strādā normālā režīmā un varēs veikt visus maksājumus.

Paredzēts, ka vadība strādās līdz sešiem mēnešiem, taču Bīviņa pieļāva, ka operatīvā vadība strādās īsāku laiku. Bīviņa paskaidroja, ka ministrija nedēļas laikā vēlas sagaidīt vērtējumu par operas līdzšinējo darbību, pēc kā tiks pieņemti lēmumi, kas attiecas uz operas turpmāko darbību un tās vadību.

Operas pagaidu vadītāji iecelti salīdzinoši īsā laikā. Vēl otrdien kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende paziņoja, ka trešdien izsludinās konkursu uz LNO operatīvā vadītāja amatu un plāno, ka nedēļas laikā viņa vārds jau būs zināms.

KM otrdien tika izveidota darba grupa, kuras sastāvā ir KM valsts sekretāra pienākumu izpildītājs Uldis Lielpēters, LNO finanšu direktors Matutis, zvērināta revidente Sandra Vilcāne, kultūras ministres padomnieks Ints Dālderis un KM grāmatvedes. Darba grupas uzdevums būs līdz nedēļas beigām noskaidrot faktisko situāciju ar operas finansēm un apzināt tās kreditorus.

Ministre sagaida, ka tiks izstrādāta operas attīstības stratēģija un izvērtētas iespējas grozīt LNO likumu, lai operai būtu valde, nevis tikai viens valdes loceklis. Ministre norādīja, ka līdz šim nekad nav definēts, kāda opera Latvijai ir vajadzīga un kādi varētu būt tās iespējamie attīstības scenāriji.

"Ja operai katru gadu pietrūkst pusmiljona līdz miljona latu, tad varbūt mēs kaut ko darām nepareizi," sacīja Jaunzeme-Grende.

Jau vēstīts, ka iespējamu nopietnu finanšu problēmu dēļ kultūras ministre LNO direktora amatā nav apstiprinājusi līdzšinējo operas vadītāju Andreju Žagaru, kurš bija vienīgais, kas pieteicās konkursā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!