Foto: F64

Kultūras ministrijas kapitālsabiedrību kopējais apgrozījums šogad plānots 19 627 453 lati, no tiem valsts budžeta dotācija ir 56%, savukārt kapitālsabiedrību pašu ieņēmumi ir 44%, liecina valdībā iesniegtais Kultūras ministrijas informatīvais ziņojums.

Valsts kapitālsabiedrības, kurās Kultūras ministrija ir kapitāla daļu turētāja, pilda valsts deleģētās funkcijas kultūras jomā, un šogad šo funkciju nodrošināšanai valsts budžeta dotācija ir 11 053 052 lati.

Kultūras ministrija, finansējot kapitālsabiedrības 2012.gadā, plāno nodrošināt 0,95 miljoniem skatītāju pieejamību kvalitatīvai profesionālajai mākslai.

Plānots, ka tiks izrādītas 3094 izrādes un koncerti, tai skaitā 187 jauniestudējumi un jaunas koncertprogrammas, tai skaitā seši būs latviešu oriģināldramaturģijas iestudējumi un 77 latviešu mūzikas koncerti.

Kā norādīts ziņojumā, kapitālsabiedrības strādā optimāli, ievērojot to, ka apgrozāmo līdzekļu apjoms nav šogad būtiski palielinājies, salīdzinot ar 2011.gadu. To ietekmē skatītāju pirktspēja, jo biļešu cenas ir sasniegušas griestus attiecībā pret patērētāja pirktspēju. Šī iemesla dēļ 2012.gadā vidējā biļetes cena plānota pērnā gada līmenī - 5,9 latu apmērā.

Kultūras pakalpojumi, kurus sniedz Kultūras ministrijas atbildībā esošās kapitālsabiedrības, ir sabiedrībā pieprasīti, teikts ziņojumā. "Eirobarometra" pētījumi rāda, ka Latvijā, līdzīgi kā citās Baltijas un Ziemeļeiropas valstīs, tradicionāli pastāv un saglabājas augsts kultūras lietotāju un kultūras aktivitāšu dalībnieku skaits. Lai šo pozitīvo tendenci saglabātu arī nākotnē un lai pilnvērtīgi izmantotu kultūras resursu sociālekonomisko potenciālu, ir nepieciešamas investīcijas kultūras infrastruktūrā un kapitālsabiedrību sniegto pakalpojumu attīstībā.

Kultūras ministrija ir valsts kapitāla daļu turētāja 16 kapitālsabiedrībās - AS "Rīgas kinostudija", VSIA "Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris", VSIA "Valsts akadēmiskais koris "Latvija"", VISA "Latvijas koncerti", VSIA "Kremerata Baltica", VISA "Rīgas cirks", VSIA "Jaunais Rīgas teātris", VSIA "Dailes teātris", VSIA "Latvijas Nacionālais teātris", VSIA "Latvijas Leļļu teātris", VSIA "Daugavpils teātris", VSIA "Valmieras drāmas teātris", VSIA "Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris", VSIA "Latvijas Nacionālā opera", VSIA "Liepājas simfoniskais orķestris" un SIA "Starptautiskā rakstnieku un tulkotāju māja".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!