Foto: LETA

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) publiskā aicinājumā mediju un kultūras nozarēm mudinājis māksliniekus izsvērt un rūpīgi pārdomāt nepieciešamību uzstāties Krievijā. Savukārt Latvijas iedzīvotājiem skatīties, klausīties un sekot uzticamiem un pārbaudītiem informācijas avotiem.

"Šodien mēs esam citā pasaulē – tādā, kurā notiek neizprovocēta plaša mēroga Krievijas militārā agresija pret Ukrainu. Visa civilizētā pasaule alkst tikai vienu- atgriezties pie miera garantējot pilnīgu Ukrainas neatkarību un teritoriālo vienotību," pauž Puntulis.

Viņš aicina kultūras un mediju nozari ar mūsu pamatinstrumentiem atbalstīt Ukrainas tautu.

Vispirms NEPLP izvērtēt un sekmēt alternatīvu plaša spektra starptautisku notikumu atspoguļojošu televīzijas kanālu krievu un ukraiņu valodā iekļaušanu virszemes apraidē un visos kabeļtīklos Latvijā; savukārt, kabeļtelevīzijas pakalpojumu sniedzējus aicinu rast iespēju saviem klientiem nodrošināt to pārraidīšanu, bet SEPLP plaši atspoguļot Ukrainas notikumus pasaules kontekstā.

Ministrs mudina iedzīvotājus skatīties, klausīties un sekot uzticamiem un pārbaudītiem informācijas avotiem. Latvijas sabiedriskie mediji – Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio kanāli – jau intensificē ziņu izlaidumus gan programmās latviešu, gan krievu valodā, plaši atspoguļojot militāro krīzi Ukrainā.

Puntulis rosina kultūras organizācijas izvietot Ukrainas karogus un pēc iespējas izgaismot savas iestādes Ukrainas karoga krāsās. Viņš arī novērtē to, kā ar dziļu izpratni par radušos situāciju izturas valsts kultūras iestādes, kas jau ir apliecinājušas, ka atceļ visas ieplānotās aktivitātes Krievijā;

Viņš uzsver, ka augstu vērtē mākslinieku radošo brīvību, tomēr tos māksliniekus, kas plānojuši doties uz Krieviju un veikt māksliniecisko darbību, Puntulis mudina izsvērt un pieņemt lēmumus, kas parāda citu tautu brīvību cienošu pilsonisko nostāju un soldarizējas ar starptautisko nostāju Ukrainas jautājumā.

Un noslēgumā – Puntulis rosina atskaņot ukraiņu mūziku radiostacijās, koncertos un pasākumos.

"Ikviens no mums var sniegt atbalstu Ukrainas tautai centienos nosargāt savu valsti tās starptautiski atzītajās robežās!" vēsta ministrs.

Jau ziņots, ka Krievija ceturtdien, 24. februārī, sāka pilna mēroga militāru uzbrukumu Ukrainai, prezidentam Vladimiram Putinam brīdinot citas valstis, ka jebkurš mēģinājums iejaukties novedīs pie "sekām, kuras jūs nekad neesat redzējuši".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!