Foto: DELFI

Kultūras nozari Ministru kabinets ir iekļāvis pie pašlaik īpaši atbalstāmajām nozarēm, kurām ir piemērojami pasākumi un īpaši atbalsta mehānismi, kā piemēram, dīkstāves pabalsts un nodokļu brīvdienas. Kā tiešsaistes preses brīfingā pēc Ministru Kabineta sēdes sacīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA), uz krīzes finansiālo atbalstu var cerēt tie, kuri ir godīgi maksājuši savus nodokļus.

Kultūras ministrijai ticis dots uzdevums līdz 24. martam izstrādāt Ministru kabineta noteikumu projektu par atbalsta pasākumiem kultūras jomā pašnodarbinātajām personām, autoratlīdzību saņēmējiem un kultūras nevalstiskajām organizācijām, kuru nodarbinātību ietekmē piespiedu dīkstāve.

Kā skaidroja Puntulis, kultūras nozarē iekļautas radošas, mākslinieciskas un izklaides darbības; citas izklaides un atpūtas darbības; kinofilmu, videofilmu un skaņu ierakstu producēšana; tehnisko kompāniju skaņa, gaisma un video; biļešu tirgotāji. Viņš uzsvēra, ka šis nozaru saraksts tiks papildināts. Kompensāciju izmaksa varētu notikt caur Valsts Kultūrkapitāla fondu.

"Plānojam, ka ārkārtējās situācijas kompensācijas mehānisms – kā tā tiks izmaksātas – varētu būt Valsts Kultūrkapitāla fonds (VKKF)," sacīja ministrs.

Par to cik liela varētu būt šī krīzes atbalsta kopējā summa, Puntulis sacīja, ka vispirms ir jāveic aprēķini. "Uz finansējumu var cerēt tie, kuri ir godīgi maksājuši likumā noteiktajā apmērā savus nodokļus. Mēs apzināsim tos un tad mums būs precīzs skaitlis, ko iesniegsim otrdien valdībā," pauda ministrs.

Paralēli ministrija strādā arī pie informatīva ziņojuma, kas atspoguļos visas vajadzības un nepieciešamās darbības visā nozarē, ieskaitot nevalstiskās organizācijas, privāto sektoru un mediju politiku, kas ir kultūras ministrijas tiešā pārraudzībā.

Tāpat 260 tūkstoši eiro, ko 10. martā Ministru kabinets lēma papildus no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt medijiem, lai atspoguļotu vēlēšanu procesu, tika pārfinansēti jeb pārcelti, lai atspoguļotu "Covid-19" procesu un sabiedrības aktualitātes saistībā ar šo procesu, sacīja Puntulis.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 19. martā, vairākas stundas ilgā slēgtā Ministru kabineta ārkārtas sēdē tika pieņemta virkne lēmumu "Covid-19" izplatības seku novēršanai un pārvarēšanai. Veselības nozarei piešķirti papildus līdzekļi medicīnisko aizsarglīdzekļu iegādei un citām vajadzībām. Valdība apstiprinājusi arī likumprojektu par palīdzību darba ņēmējiem un uzņēmumiem. Kopumā valsts atbalsts "Covid-19" seku mazināšanai sasniedzis vairāk nekā divus miljardus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!