Foto: Publicitātes foto
Nevalstisko organizāciju (NVO), biedrību un nodibinājumu pārstāvji, kuri organizē kultūras pasākumus, modelēs situācijas pievienotās vērtības nodokļa likmju (PVN) maiņas gadījumā un līdz 2. martam iesūtīs veiktos aprēķinus Kultūras ministrijai (KM), informēja ministrijas pārstāve Lita Kokale.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK) 26. februārī tikās ar kultūras pasākumu organizatoriem – nevalstiskajām organizācijām, biedrībām un nodibinājumiem, lai apspriestu iespējas saglabāt samazinātu PVN likmi kultūras pasākumu organizēšanā.

Sanāksmē KM deva uzdevumu un nozares pārstāvji piekrita modelēt situācijas PVN likmju maiņas gadījumā. Ministrijā plāno apkopot aprēķinus gan no kultūras pasākumu producentiem privātajā sektorā, gan NVO, biedrībām un nodibinājumiem pašvaldībām un citiem partneriem, lai izvērtētu iespējas kultūras pasākumiem saglabāt samazinātu PVN likmi, un līdz 17.martam sagatavos priekšlikumu iesniegšanai valdībā.

LETA jau ziņoja, ka finanšu ministrija, gaidāmo nodokļu izmaiņu kontekstā, rosinājusi vairs nepiemērot PVN atbrīvojumu kultūras pakalpojumiem, kurus nesniedz valsts un pašvaldību kultūras iestādes. Šiem pakalpojumiem plānots noteikt PVN likmi 21% apmērā, tādējādi budžets papildus iegūtu 2,1 miljonu eiro.

Savukārt nozares pārstāvji un arī ministrs pauduši uzskatu, ka kultūras pasākumiem jāpiemēro samazināta PVN likme. "PVN piemērošana nedrīkst būtiski ietekmēt kultūras pasākumu cenas, tādēļ uzskatām, ka būtu piemērojama samazināta PVN likme, kā tas ir vairumā Eiropas Savienības dalībvalstu. Vienlaicīgi, ir svarīgi, lai netiktu kropļots brīvais tirgus, diferencējot PVN likmi atkarībā no tā, kurš rīko pasākumus –– publiskais, nevalstiskais vai privātais sektors," akcentēja ministrs.

Pirmdien jau notika ministra tikšanās ar kultūras pasākumu producentiem, bet marta sākumā dialogs tiks turpināts ar pašvaldību pārstāvjiem, tostarp kultūras centru un reģionālo koncertzāļu vadību. Sarunās saņemtos priekšlikumus KM apkopos, lai lēmuma pieņemšanai iesniegtu Nacionālās kultūras padomē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!