Foto: F64
Godinot 25 gadus kopš 1991. gada janvāra barikāžu notikumiem, 15. un 16. janvārī Rīgā, Doma laukumā notiks barikāžu rekonstrukcijas akcija, kuras laikā diennakti vecpilsētas sirdī degs ugunskuri, pie tiem dežūrēs brīvprātīgie, būs aplūkojama vēsturiskā barikāžu laika tehnika, uzstāsies pazīstamas mūzikas grupas un kolektīvi, informēja biedrības "I Did It" pārstāve Madara Gruntmane.

Barikāžu rekonstrukcijas akcijas laikā veselu diennakti pie ugunskuriem Doma laukumā pulcēsies un vēsturisko 1991. gada noskaņu centīsies restaurēt Jaunsardzes jaunieši, Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti, brīvprātīgie un bijušie barikāžu dalībnieki.

Pasākuma laikā varēs aplūkot vēsturisko smago tehniku, kas bija novietota Doma laukumā arī barikāžu laikā 1991. gadā. Būs aplūkojamas smagās automašīnas "Kamaz", dažādu veidu traktori, Barikāžu muzeja autobuss "Ikarus", kā arī speciālais transports.

Doma laukumā uzstāsies pazīstami mūziķu kolektīvi, kas iepriecinās barikāžu dalībniekus gan pie ugunskuriem, gan muzicējot īpaši iekārtotā skatuvē smagās automašīnas kravas nodalījumā.
Pasākumā uzstāsies grupa "Pērkons", kapela "Bumerangs", vīru koris "Tēvzeme", Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris, Valdis Atāls, folkloras kopa "Skandinieki" un daudzi zināmi mūziķi.
Līdztekus barikāžu rekonstrukcijai un muzikālajām aktivitātēm Doma laukumā varēs iegūt arī plašu informāciju par 1991. gada janvāra notikumiem, jo skanēs vēsturiskie barikāžu laika Latvijas Radio ziņu ieraksti un būs aplūkojami 1991. gada barikāžu fotoattēli.

Pasākuma laikā 16. janvārī no plkst. 11.00 "Vides filmu studija" piedāvās visiem interesentiem noskatīties režisora Olafura Rognaldsona dokumentālo filmu "Tie, kas uzdrošinās", kas vēsta par bijušā Islandes ārlietu ministra Jona Baldvina Hanibalsona centieniem likt lielajām Rietumu varām ieklausīties Baltijas valstu lūgumā pēc neatkarības. Tāpat varēs noskatīties režisora Pētera Krilova "Lielā Kristapa" godalgoto dokumentālo filmu "Uz spēles Latvija", kas stāsta par latviešu likteņiem nelietīgajās pēckara gadu spiegu spēlēs.

Barikāžu rekonstrukcija Doma laukumā sāksies 15. janvārī plkst. 15.00 un ilgs līdz 16. janvāra plkst. 15.00.

Atgādinām, ka Latvijas Tautas frontes organizētās barikādes, kurās piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem novadiem, bija unikāls nevardarbīgas pretošanās paraugs. Tas bija satraukuma pilns laiks, kad kopā pulcējās visi, kuri savā sirdī loloja ideju par brīvu Latviju.
Barikādes Rīgā sāka celt 1991.gada 13.janvāra vakarā. To mērķis bija aizsargāt Augstākās padomes ēku, televīziju, Daugavas tiltus un citus stratēģiski svarīgus objektus. 16.janvārī sāka aktivizēties OMON vienība. Apšaudē pie Vecmīlgrāvja tilta gāja bojā Satiksmes ministrijas šoferis Roberts Mūrnieks.

Kopš 1997.gada 20.janvāris ir noteikts par barikāžu aizstāvju atceres dienu.

Vairāk par barikažu laiku izlasīt var portāla "Delfi" projektā "Barikādēm 25".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!