Kā ik nedēļu savu izlasi ar spilgtākajiem gaidāmajiem kultūras notikumiem piedāvā raidījums "KultūrKlubs" un "Delfi Kultūra" redakcija. Šoreiz ar pārdomām par gaidāmajiem koncertiem, izrādēm un izstādēm dalās Jānis Šipkēvics jeb Shipsea, kurš pats nule izdevis jaunu albumu un sarakstījis minioperu "Babītes Baobabs". Pilnā apjomā raidījumu "KultūrKlubs" ar Jāni Šipkēvicu var noskatīties šeit.

"Atmodas dārza" atklāšana Liepājas karostā


Liepājas Karostā 4. jūnijā norisināsies jaunās kultūrvietas "Atmodas dārzs" atklāšanas svētki "Mosties".

Kultūrvietas modināšanas svētku programmu veido divas daļas. Dienas gaitā paredzētas bezmaksas radošās norises ģimenēm, modinot vietu un aicinot uz patīkamu kopā sanākšanu. Pasākuma apmeklētāji varēs piedalīties dārza veidošanā, iestādot savu saulespuķi vai kopā ar mākslinieci Solvitu Bruži apgleznojot akmans dārza akmeņus, tāpat varēs modināt vēju, piedalīties radošajā puķpodu atdzimšanas notikumā. Dienas pasākumam muzikālo akcentu piešķirs stīgu trio "Madara" uzstāšanās. Turklāt visu pasākuma laiku būs iespējams vērot grafiti mākslinieka Elementton vides objekta "Mosties, māksla" tapšanu.

Vakarā, savukārt, paredzēta iespaidīga modināšanas svētku kulminācija ar pozitīvas enerģijas un dzīvesprieka piepildītu programmu, kuru veidos jaudīgā jazz-funk un fusion apvienība "Very Cool People" un gaismu mākslinieka Mārtiņa Feldmaņa īpaši kultūrvietai "Atmodas dārzs" radītā gaismas performance "Mosties". Vakaru iesildīs DJ Jāns Grabovskis.

Raimonda Tigula brīvdabas koncerts "Tiguļkalns"


Šī gada 4. jūnijā pulksten 20 Talsos jau vienpadsmito reizi norisināsies Raimonda Tigula brīvdabas koncerts "Tiguļkalns", kur komponists katru gadu augstākajā no deviņiem pilsētas pakalniem kopā aicina savus mūzikas draugus un domubiedrus.

Šogad Raimonds Tiguls kopā ar dziedātāju Beāti Zviedri, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra stīgu kvinteta mūziķiem, Sandi Šteinbergu, Raimondu Melderi, Arigo Štrālu, Ainaru Paukšēnu, Raivo Ozolu un izcilu instrumentālo grupu, Andi Klučnieku, Rihardu Lībieti, Robertu Rasu, Kristeru Hartmani un Arti Orubu šogad Tiguļkalnā klausītājus priecēs ar programmu - "Mēnessgaismas skaņu zīmējumi".

Koncerta "Tiguļkalns" īpašais viesis būs viens no Latvijas ievērojamākajiem talantiem - pianists Reinis Zariņš.

"Machine de Cirque" – laikmetīgais cirks no Kanādas


Rīgas cirks viesizrādēs uz Latviju ved pasaulē pazīstamo mūsdienu cirka mākslinieku apvienību "Machine de Cirque" no Kanādas, kas šoreiz Rīgā viesosies ar iestudējumu "Ghost Light" jeb "Spoku gaisma".

Cirka izrāde būs skatāma 5. un 6. jūnijā pulksten 19 Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.
Izrāde ir spoku stāstos balstīts vēstījums par draudzības spēku un gaismas uzvaru pār tumsu. Izrāde piemērota visām skatītāju paaudzēm – pasaulē tā tiek rādīta gan kā ģimenes izrāde, gan cirka un teātru festivālu publikai.

Fotomeistara Jāņa Deinata portretu izstāde


Mākslas galerijā "MuseumLV" Andreja Pumpura ielā 2, Rīgā skatāma izcilā fotogrāfa Jāna Deinata jubilejas izstāde 'Jānis Deinats. Laiki. Tik salda'. Fotogrāfijas meistara labāko darbu izlase galerijā būs skatāma līdz šī gada 9. jūlijam.

Jānis Deinats fotografē kopš 1989. gada, viņš pazīstams kā ievērojams portretists, kuram līdz šim portretu izstāde tā īsti nav bijusi, raksta izstādes veidotāji.

Izstādē "Laiki. Tik salda" ir redzami vairāk nekā 70 Latvijā pazīstamu cilvēku portreti – tie ir daudziem zināmi ļaudis - politiķi, sportisti, mūziķi, dzejnieki, aktieri. Viena no telpām būs veltīta leģendārajai Nacionālā teātra aktrisei Elzai Radziņai.

Jāņa Šipkēvica jaunais albums "Apgaismo mani"


Kopš 1. jūnijā klausītājiem pieejams Jāņa Šipkēvica jeb Shipsea jaunais albums "Apgaismo mani". Tajā dzirdamas 11 kompozīcijas ar Jāņa Šipkēvica un Marta Pujāta vārdiem. Jaunais albums ir autobiogrāfisks - balstīts pieredzes stāstos un notikumos. Tajā saklausāmi muzikāli kontrasti, mijoties gan enerģiskām, gan liriskām tēmām, kā arī dažādu muzikālo raksturu atklāsmēm.

Albuma skaņu inženieris un aranžējumu līdzautors ir Arnis Račinskis, basģitāras ierakstus veicis Gustavs Erenpreiss, savukārt skaņas pēcapstrādi, producēšanu un māsteringu veicis Gatis Zaķis.

Albuma tapšanā piedalījies Latvijā labi pazīstamu mūziķu sastāvs - Miķelis Putniņš (ģitāras, sintezatori, balss), Kārlis Josts (bass), Rūdolfs Dankfelds (sitaminstrumenti), kā arī Matīss Čudars (ģitāra). Ierakstā Jāņa Šipkēvica balsi papildina trio – Aminata, Kristīne Pāže un Ūga.

Stīgu aranžējumus veidojis Andris Sējāns. Stīgu grupa - Līva Plociņa Janova, Marta Madara Gaile, Ineta Abakuka, Madara Norbūte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!