Arī šajā nedēļas nogalē raidījums "KultūrKlubs" un "Delfi Kultūra" redakcija ir sagatavojuši notikumu izlasi, ko vērts izbaudīt šajās brīvdienās un turpmākajā nedēļā. Joprojām pašmāju kino mūs lutina un varam baudīt jaunas filmas, tāpat etnomūzikas cienītājiem gaidāms īpašs notikums – milzu basa kokles ieskandināšana Rīgas Latviešu biedrībā, bet ikdienas pastaigās vērts pievērst uzmanību ielu mākslai pilsētvidē. Ar komentāriem par aktuālajām kultūras norisēm dalās arī raidījuma "KultūrKlubs" viesi – grupas "Tautumeitas" dalībnieces Asnate Rancāne un Gabriela Zvaigznīte.

Daces Pūces jaunā filma "Manni"

Kinoteātrī "Splendid Palace" 7. maijā Latvijas pirmizrādi piedzīvo režisores un producentes Daces Pūces filma "Manni" ("Manny"), kas tapusi kā Latvijas un Indijas kopražojums.

Filma tiek pieteikta kā psiholoģisks zinātniskās fantastikas trilleris, kas pilnībā filmēts Latvijā un var lepoties ar internacionālu aktieru sastāvu.

"Manni" ir stāsts par indieti, kura ieradusies Latvijā, lai rakstītu autobiogrāfisku romānu, bet nokļūst reālo, iztēles un mākslīgā intelekta attiecību gūstā. Galvenās lomas atveido Sonala Segala (Indija), Tonijs Hokinss (Lielbritānija), kā arī pašmāju aktieri – Dārta Daneviča, Jurijs Djakonovs un Marta Grase.

Brāļu Ābeļu filma "Nemierīgie prāti"

Jau kopš aprīļa beigām kinoteātros ir skatāma brāļu Laura, Raita un Mārča Ābeļu pirmā kopīgā pilnmetrāžas spēlfilma – "Nemierīgie prāti". Tas ir stāsts par brāļiem, draudzību un smalko robežu starp māksliniecisku trakulību un psihoemocionālajiem traucējumiem.
"Nemierīgie prāti" ir psihedēliskā drāma ar melnās komēdijas elementiem stāsta par brāļiem-māksliniekiem Robertu (Toms Auniņš) un Mārtiņu (Mārcis Lācis), kuri gatavojas savai līdz šim lielākajai personālizstādei. Lai smeltos radošo iedvesmu, Mārtiņš uz deviņām dienām ieslēdzas pašuzbūvētā "melnā kubā". Iznākot ārā, sākas notikumu karuselis. Negulētas naktis un bohēmiskais dzīvesveids brāļus ierauj dīvainā ceļojumā – gan Baltijas jūras dzelmē, gan cietumā un psihoneiroloģiskajā slimnīcā, gan aizved tālu uz ziemeļiem pie sāmu šamaņiem.

Rīgas latviešu biedrībā skanēs bāgs – pasaulē lielākā kokle

Rīgas Latviešu biedrības Folkloras komisija aicina būt klāt īpašā dižkokles jeb bāga daudzināšanā, kas notiks 7. maijā pulksten 17 Rīgas latviešu biedrības nama Zelta zālē.

Bāgu izgudroja Jānis Eduards Krauksts. Viņš dižkokli izgatavoja jau 1947. gadā, tomēr tas vairs nav spēlējams, jo daudzus gadu desmitus ir stāvējis kādas mājas bēniņos Jūrmalā.

Pēc rūpīgas izpētes kokļu meistars Rihards Valters izgatavojis dižkokles kopiju. Izpēti veica Rīgas Latviešu biedrības darba grupa ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Dižkokles garums ir vairāk nekā divi metri – 209 centimetri.

Dižkokli ieskandinās vairāki talantīgākie Latvijas jaunie koklētāji etnomuzikologa Valda Muktupāvela vadībā.

Pastaiga Rīgā – ielu māksla

No tradicionālajiem papīra, kartona un audekla rāmjiem, māksla pēdējo gadu laikā arvien uzkrītošak pāriet arī uz ielām, ietvēm, tuneļiem un ēku sienām. Kā brīvības un spontanitātes manifestācija, ielu māksla, grafiti un murāļi, ar tajos paslēptajiem vēstījumiem, sāk arvien izteiktāk raksturot neskaitāmas pasaules metropoles un pilsētas.

Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra sagatavojusi 12 izcilāko mākslas darbu sarakstu, ko vērts aplūkot galvaspilsētā. Mākslas darbu sarakstu un to atrašanās vietu koordinātas iespējams atrast šeit.

"Tautumeitu" jaunais albums "Skrejceļš"

Etnomūzikas grupa "Tautumeitas" jau aprīlī laida klajā jaunu albumu "Skrejceļš", kas veidots kopā ar jau ilglaicīgo grupas mūzikas producentu Reini Sējānu un zviedru producentu Povelu Olsonu, kurš iepriekš strādājis ar grupu "Prāta vētra".

Albumā apkopotas 14 dziesmas, ieskaitot jau iznākušos singlus "Muoseņa", "Guli guli", "Panama" un "Mežā". Jaunais albums esot kā vēstnesis brīvībai un iedvesmai, kas grupas iekšienē ir briedusi jau kopš pirmā albuma izdošanas. Jauni mūzikas stili, žanru savienojumi un neparastas etno mūzikas pērles satiekas šajā albumā un veido to sajūtu, kas rodas, lidmašīnas dzinējiem ieslēdzoties uz skrejceļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!