Foto: Ģirts Raģelis

Imanta Ziedoņa fonda dibinātāju un vizionāru sanāksmē noskaidroti apbalvojuma "Laiks Ziedonim 2017" nominanti bērnu un jauniešu kategorijā "Rabarbers". Uz laureāta titulu pretendē trīs jaunieši: Emīls Lukjanskis no Cēsīm, Jana Kolbina no Salaspils un Kristaps Kravalis no Rīgas. Laureāts tiks paziņots cildināšanas ceremonijā 3. maijā, Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā, portālu "Delfi" informē fonda "Viegli" pārstāvji.

Apbalvojums bērnu un jauniešu nominācijā "Rabarbers" tiks pasniegts kādam jaunietim vecumā no 13 līdz 25 gadiem, kura dzīvē un darbībā izpaužas apbalvojuma vērtības: izcilība, degsme, sūtība, stāja, veiksme un savpatība. Šī gada žūrijas vadītājs ir Mārtiņš Martinsons, kurš darbojas kopā ar vizionāriem Renāru Zeltiņu, Ilgu Reiznieci, 2015. gada laureātu Valteru Dakšu un 2014. gada laureātu Andri Jenertu, kā arī Imanta Ziedoņa muzeja fonda vadītāju Daci Zariņu un Leišmalītes projekta vadītāju Maiju Jaunzemi.

Pretendentus apbalvojumam "Laiks Ziedonim" varēja izvirzīt jebkurš, turklāt bija iespējams arī pašam pieteikt sevi. Šogad pieteikti vairāk nekā 200 pretendenti, no tiem bērnu un jauniešu nominācijā 57.

Nominācijas "Rabarbers" vizionārs Mārtiņš Martinsons: "Par šī gada apbalvojuma "Laiks Ziedonim" bērnu un jauniešu nominācijas "Rabarbers" nominantiem esam izvēlējušies trīs drosmīgus jauniešus, kuri katrs savā veidā ir izvēlējušies iet savu ceļu, iesaistīt tajā citus un padarīt pasauli Ziedoniskāku."

Imanta Ziedoņa fonds "Viegli" apbalvojumu "Laiks Ziedonim" izveidojis 2014. gadā, lai iedvesmotu, novērtētu un cildinātu jaunradi, kā arī dzejniekam Imantam Ziedonim svarīgās vērtības – izcilību, degsmi, sūtību, stāju, veiksmi un savpatību, kas jau trešo gadu tiek meklētas ikviena pretendenta personībās. Tā ir iespēja ikvienam pamanīt un izcelt kādu savu novadnieku, darba devēju, kolēģi vai aktīvu jaunieti.

Arī šogad apbalvojums tiks pasniegts piecās nominācijās. Laureātus atbalsta mecenāti Boriss un Ināra Teterevi, nodrošinot katras nominācijas laureātam naudas balvu 3 000 eiro apmērā.

Emīls Lukjanskis

Emīls Lukjanskis – 22 gadus vecs jaunietis no Cēsīm, strādā zinātkāres centrā "ZINOO", izglītojot bērnus un pieaugušos, atraisot zinātkāri par sevi, apkārtējo pasauli un tehnoloģijām. Emīls aktīvi darbojies Cēsu novada Jauniešu domē, veidojot aktīvu jauniešu dzīvi, palīdzējis iegūt Cēsu jauniešiem māju, telpu, kur labi pavadīt brīvo laiku. Cēsis ir viņa pilsēta. Viņam ir svarīgi, lai jauniešiem šeit patiktu un viņi vēlētos atgriezties mājās. Paralēli darbam Emīls darbojas jauniešu biedrībā "YCCY", raksta, piedalās projektos, lai būtu iespēja jauniešiem no visas pasaules sadraudzēties. Emīls vienmēr ir bijis savas Tēvzemes patriots.

Jana Kolbina

Jana Kolbina - 22 gadus veca jauniete no Salaspils, studē Latvijas Universitātes Pedagoģijas un psiholoģijas fakultātē un strādā Rīgas Valdorfskolā. Jana ir pozitīva, radoša, atvērta visam jaunam, prasīga pret sevi, sapņotāja, kas tic, ka kādudien cilvēku smaidi uzveiks pasaules naidu. Viņas moto: dari to, ko vēlies un vislabāk proti. Jana kopā ar domubiedriem Salaspilī izveidojusi jauniešu klubu "Zibsnis". Ar viņas degsmi un brīvprātīgo darbu ir bagātināta kultūras dzīve novadā, jaunieši veikuši labdarības pasākumus. Viņa drosmīgi aizstāv cilvēciskās vērtības sociālajos tīklos; savus talantus attīsta un dāvā sabiedrībai. Jana ir iedvesmas avots ne tikai jauniešiem, bet jebkuram, kuram ir bijusi iespēja ar viņu sadarboties.

Kristaps Kravalis

Kristaps Kravalis – 24 gadus vecs jaunietis no Rīgas, Latvijas universitātes Teoloģijas fakultātes students. Pirms vairākiem gadiem radījis kustību jauniešiem "Dubulttreniņš", kas apvieno sporta treniņus un personības attīstības nodarbības par jauniešiem aktuālām tēmām. Kristaps lielu daļu no savas dzīves velta pašaizliedzīgam darbam ar bērniem un jauniešiem. Viena no virsotnēm, kura katru dienu paliek augstāka, ir Kristapa vadītāja prasmes. Viņš ir vadījis dažādus projektus un tik pat dažādas komandas, kuru sastāvā ir gan jaunieši bez pieredzes, gan arī nozares profesionāļi. Viņš kā vadītājs izdara dubultdarbu, jo rezultātā ir ne tikai sasniegti uzstādītie projekta mērķi, bet personībā audzis arī katrs komandas dalībnieks. Palīdzot un iedvesmojot cilvēkus, viņš ved tuvāk dzīvei, kas piepildīta ar mīlestību, patiesību un labsirdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!