Foto: DELFI

2014. gadā kopējā biedrības "Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība" (LaIPA) mūziķiem sadalītā atlīdzību summa par pērno gadu ir pieaugusi līdz 1 893 487 eiro jeb par 31,7% vairāk nekā 2013. gadā.

Savukārt LaIPA administratīvais izdevumu procents ir samazināts uz 21%, informē biedrība. Procentuālais 2014. gadā sadalītais atlīdzību īpatsvars ir 33,55% Latvijas tiesību īpašniekiem un 66,45 % ārvalstu tiesību īpašniekiem, kas tiešā veidā ir saistīts ar mūzikas atskaņošanas paradumiem Latvijā.

Tāpat LaIPA informēja, ka pērn iekasēto atlīdzību sadali tā veikusi sadarbībā ar Lielbritānijas kolektīvā pārvaldījuma organizāciju PPL, lai tādējādi pilnveidotu izpildītājiem un producentiem sniegtos pakalpojumus un atvieglotu fonogrammu reģistrēšanas un sadales procesus.

Sadarbības ietvaros LaIPA esot iespēja izmantot PPL datu bāzi, kurā ir iekļauti lielākā daļa starptautisko mūzikas ierakstu kompāniju un producentu repertuāri. Līdz ar to LaIPA var efektīvāk identificēt fonogrammu īpašniekus un izpildītājus. PPL pakalpojums turpmāk atrisinās problēmu ar ārvalstu fonogrammu datu iegūšanu un ļaus izvairīties no mandātu un fonogrammu īpašumtiesību konfliktiem un to risināšanas.

Sadarbība ar PPL ilgtermiņā ļaus LaIPA ietaupīt resursus, kurus biedrība varēšot novirzīt, lai pilnībā sakārtotu Latvijas repertuāra datus, efektīvāk komunicēt ar vietējiem tiesību īpašniekiem, meklēt latvjas un ārvalstu tiesību īpašniekus, kuri vēl nav noslēguši pārstāvniecības līgumus, tādējādi palielinot LaIPA atpazīstamību un uzticamību, kā arī ļautu LaIPA veidot Latvijas fonogrammu datu bāzi biedrības "Latvijas mūzikas eksports" vajadzībām.

LaIPA ir divi galvenie darbības uzdevumi – atlīdzības iekasēšana un sadale. Atlīdzība tiek iekasēta no fonogrammu izmantošanas publiskajā izpildījumā, raidorganizācijās (radio un TV), internetā, tās retranslējot pa kabeļiem, reproducējot un citādi izplatot.

Savukārt atlīdzību sadale notiek katru gadu jūlijā, kad LaIPA biedriem tiek izmaksātas atlīdzības par iepriekšējo gadu. 2013.gada atlīdzību sadales termiņu pārcēla uz septembri sakarā ar darbības uzsākšanu PPL datu bāzē, lēmumu par sadales termiņa pārcelšanu pieņēma LaIPA biedru kopsapulcē šā gada martā.

Biedrība "Latvijas Izpildītāju un Producentu apvienība" ir organizācija, kurā apvienojušies izpildītāji un fonogrammu producenti, lai kolektīvi administrētu savas tiesības – vienotos ar fonogrammu izmantotājiem par maksājamo atlīdzību, iekasētu, sadalītu un izmaksātu to tiesību īpašniekiem.

LaIPA pārstāv vairāk kā 2000 Latvijas izpildītājus, fonogrammu producentus un vairāk kā 700 000 starptautiskos izpildītājus un fonogrammu producentus, tai skaitā lielās ierakstu kompānijas (Universal, Sony, Warner, EMI). LaIPA fonogrammu datu bāzē ir apkopota informācija par 150 000 Latvijas un vairāk kā 800 000 ārvalstu fonogrammām.

PPL ir Lielbritānijas mūzikas licencēšanas kompānija, kas pārstāv vairāk kā 90 000 ierakstu kompāniju un izpildītāji tiesības, mūzikas publiskam izpildījumam un raidīšanai Lielbritānijas teritorijā. Pēc PPL administratīvo izdevumu atskaitīšanas, visas iekasētās atlīdzības tiek sadalītas biedriem. PPL nepiemēro peļņu par saviem pakalpojumiem. 2013.gadā PPL atlīdzībās iekasēja 224,5 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!