Foto: LETA

Ilggadējais Rundāles pils direktors Imants Lancmanis, kurš šogad paziņoja par došanos pensijā, savā amatā labprāt redzētu kādu no kolēģiem. Šādu viedokli mākslinieks un pils vadītājs pauda otrdien, 18. septembrī, LNT raidījumā "900 sekundes".

Kā iepriekš ziņots, Kultūras ministrijas rīkotajā konkursā uz Rundāles pils vadītāja amatu ir pieteikušies 16 pretendenti.

Lancmanis uzskata, ka tas ir samērā daudz un sauc tos par "ļoti drosmīgiem cilvēkiem".

Pretendentu vidū ir arī kāds līdzšinējais Rundāles pils darbinieks, ko Lancmanis sauc par ļoti piemērotu vadītāja amatam. "Tas ļoti atbilstošs, cilvēks, kas nodrošinātu pēctecību. Nodrošinātu, ka pils attīstās tajā virzienā, kas saistībā ar restaurācijas grūtībām zināmā mērā bija malā. Tas ir muzeja pētnieciskais darbs, galvenokārt publikācijas," intervijā teica pils direktors.

"Protams, šis ir sarežģīts pienākums, bet viņam nav jāiekāpj manās kurpēs. Tas, ko esam paveikuši, ir ļoti specifiska lieta – pils atdzemdināšana, pils restaurācijas moku ceļi. Pils jau ir, viss stāv. Šobrīd tā ir tikai tālāk jāuztur, jāvada un jāattīsta. Tā jau ir pavisam cita misija," intervijā LNT saka Lancmanis.

Jau iepriekš Lancmansi pauda bažas, ka nevēlas Rundāles pils komercializāciju. "Mēs esam izpētījuši to, ko no pils var nopelnīt, kas galvenokārt ir ar tūristiem. Visas pārējās atrakcijas – izīrēšanas un pasākumi – bieži nes pat zaudējumus," teica pils direktors.

Uz jautājumu, vai pils direktora amatā varētu nonākt kāds ārzemnieks, kas ir pierasta prakse pasaulē, Imants Lancmanis saka, ka šis nav tas gadījums.

"Ja viņš nerunā nevainojamā latviešu valodā, ja viņš nebūs kolektīvā, tā būs katastrofa. Tā ir mūsu muzeja īpatnība, mēs esam kā ģimene. Tāpēc viss mums ir veicies, jo visi kopā darījām vienu darbu un domājām vienu domu. Tā būtu kļūda, ja šajā amatā nonāktu cilvēks, kas pili uztvertu kā darba vietu. Rundāles pils ir jāmīl, lai viss varētu notikt."

Lancmanis uzsver, ka turpmāk pils varētu attīstīties bez mecenātu atbalsta. "Jo mecenātisma ēra mums jau būtībā ir beigusies, Teterevi parādījās kā tādi eņģeļi, ļoti grūtā brīdī mūs izglāba un ļāva pabeigt pili. Pretējā gadījumā restaurācija vēl šobrīd turpinātos. Pateicoties tūrisma plūsmai, kas arvien pieaug, mēs ļoti labi nopelnām un pārrestaurāciju, papildināšanu, uzlabošanu, eksponātu iepirkšanu, ekspozīciju veidošanu, publikācijas apmaksājam paši," intervijā LNT teica Rundāles pils vadītājs.

Imants Lancmanis ir pils vadītāja amatā kopš 1975. gada, bet pilī strādājis jau kopš 1964. gada. Šogad viņš nolēmis doties pensijā, tomēr pilī turpinās zinātnisko darbu. Kultūras ministrijas konkursā pretendentu iesniegtos pieteikumus izvērtēs īpaši izveidota komisija, kuras sastāvā darbosies pārstāvji no KM, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Muzeju padomes, Latvijas Mākslas akadēmijas, kā arī no Rundāles pils muzeja.

Amata pretendentiem bija jāiesniedz arī Rundāles pils muzeja darbības attīstības piedāvājums pieciem gadiem, kurā norādīti tā īstenošanas veidi un līdzekļi.

Jau ziņots, ka Rundāles pils muzeja direktora amata pretendentam /-tei tika izvirzītas sekojošas prasības: augstākā akadēmiskā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība humanitārajās vai sociālajās zinātnēs, pēdējo septiņu gadu laikā iegūta vismaz divu gadu darba pieredze vadošā amatā, teicamas latviešu valodas un labas vismaz divu svešvalodu, tai skaitā angļu valodas, zināšanas. Amata kandidātam /-tei jābūt labām zināšanām un izpratnei par muzeju darbību un funkcijām, labām sadarbības un komunikācijas prasmēm, kā arī labām darba organizācijas un vadības prasmēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!