Foto: F64

Valstij piederošais komunikāciju uzņēmums "Lattelecom", kas ir Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) sponsors, iebilst pret operas peļņas izņemšanu un ieskaitīšanu valsts budžetā.

"Mēs iebilstam, ka tiek atņemta nauda, arī tā, ko mēs esam ziedojuši," preses konferencē LNOB izteicās SIA "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Gulbis norādīja, ka naudu nevajadzētu atņemt arī citām kultūras kapitālsabiedrībām, īpaši Latvijas Leļļu teātrim. Šādu viedokli, pēc Gulbja teiktā, pārstāv arī Latvijas Darba devēju konfederācija.

Kultūras ministrija (KM) 15. septembra valdības sēdē plāno nodot iesniegumu, lai tiktu pārskatīts lēmums par vairāku kultūras kapitālsabiedrību peļņu daļu ieskaitīšanu valsts budžetā.

Jau ziņots, ka valdība 11. augustā nolēma peļņu atstāt tikai piecām no deviņām KM kapitālsabiedrībām. Valstij dividendēs izmaksājamo peļņas daļu, kas ir 90% no kapitālsabiedrības tīrās peļņas, neatļāva paturēt LNOB, VSIA "Latvijas koncerti", Jaunajam Rīgas teātrim un Latvijas Leļļu teātrim.

Valdība savā lēmumā ņēma vērā Pārresoru koordinācijas centra atzinumu, kas bija izvērtējis uzņēmumu likviditāti un to, vai peļņas daļas neatstāšana negatīvi neietekmēs tā darbību. Peļņas daļa tika atstāta tām kapitālsabiedrībām, kurām tā ir būtiska, lai pastāvētu - Rīgas cirkam, Liepājas Simfoniskajam orķestrim, Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim, Valmieras Drāmas teātrim un Daugavpils teātrim.

LNOB valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš iepriekš izteicies, ka, ja LNOB peļņa jāatdod valstij, ne institūcijai, ne sponsoriem nav motivācijas ieguldīt ēkas un mākslinieciskās kvalitātes attīstībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!