Foto: Publicitātes foto
Prāgā no 16.līdz 26. jūnijam niristināsies jau divpadsmitā Prāgas Scenogrāfijas kvadriennāle (dibināta 1967.gadā) – lielākais un nozīmīgākais starptautiskais teātra mākslas forums pasaulē, ko pamatoti dēvē gan par "teātra Venēcijas biennāli", gan par "teātra mākslas olimpiādi". Tajā Latvija tiks pārstāvēta ar īpaši plašu programmu, portālu "Delfi" informē Latvijas Jaunā teātra institūta pārstavji.

Latvijas nacionālo stendu veido scenogrāfs Reinis Suhanovs, Latvijas studentu ekspozīciju tradicionāli piedāvā Latvijas Mākslas akadēmijas scenogrāfijas studenti scenogrāfa, LMA Scenogrāfijas katedras vadītāja un profesora Andra Freiberga vadībā, bet četri Latvijas mākslinieki – scenogrāfe Monika Pormale, māksliniece Dace Džeriņa un modes dizaineri Mārīte Mastiņa un Rolands Pēterkops (mareunrol's) – ar jauniem darbiem piedalās īpašā Kvadriennāles projektā "Intersection: Intimacy and Spectacle".

Latvijas nacionālā stenda izveide Prāgas Scenogrāfijas kvadriennālē 2011 ir uzticēta jaunajam, bet profesionāli nobriedušajam scenogrāfam Reinim Suhanovam (1985), atzīstot mākslinieka dziļi filozofisko, raksturīgo un intensīvo darbu Latvijas profesionālajos teātros pēdējās sezonās. Reiņa Suhanova atgriešanās Prāgā kā Latvijas nacionālās izstādes autoram ir likumsakarīga, jo tieši viņš 2007. gada Prāgas Kvadriennālē tika apbalvots kā daudzsološākais jaunais scenogrāfs pasaulē. Par darbu 2010. gadā Reinis saņēma Spēlmaņu nakts balvu kā gada scenogrāfs Latvijā. Ciešā sadarbībā ar komponistu Jēkabu Nīmani un gaismu mākslinieku Krišjāni Strazdīti Reinis Suhanovs Prāgas Kvadriennālei veido instalāciju "Telpa telpā", kas izvērš izrādes "Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās" (režisors Viesturs Meikšāns, Valmieras teātris, 2010) telpu un koncepciju. Tomēr atšķirībā no Valmieras teātra izrādes, kas pēta latviešu dabu, mēģinot atklāt mūsu identitātes kodu, šī darba vēstījums sniedzas pāri latviskuma problemātikai un runā par šodien tik apmulsušo eiropeisko identitāti, sastinguma un klusuma mirkli, kad vecais izzūd, bet jaunais vēl tikai grasās dzimt. Pats eksponāts ir tipiskas lauku mājas kopija, no ārpuses perfekta, bet iekšpusē pilnībā izdegusi. Tumšajā, pēc deguma smaržojošajā namā instalētā gaismu un skaņu partitūra liecina par dzīvības pazīmēm mirušajā telpā. Stenda ieejas daļā tiks izstādīti četri Suhanova scenogrāfiju maketi izrādēm "Marionetes", "Zelta zirgs", "Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās", "7 Fausti", kas tapuši sadarbībā ar režisoru Viesturu Meikšānu Valmieras teātrī un Nacionālajā teātrī.

Prāgas Scenogrāfijas kvadriennāles studentu sadaļā piedalīsies 16 Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļas studenti, kuru ekspozīcijas pamatā būs pasniedzēju Viktora Jansona un Andra Freiberga piedāvātā formula "Šekspīrs + Čehovs + Bekets + Blaumanis" – vienota scenogrāfija četru pasaules dramaturģijas klasiķu četrām lugām.

"Intersection: Intimacy and Spectacle" ir starptautiskas kuratoru komandas iniciatīva - starpdisciplinārs pilsētvides projekts, kura mērķis ir aplūkot scenogrāfiju kā autonomu mākslas jomu, kas sadarbojas ne tikai ar teātri, bet arī ar kino, modi, fotomākslu, literatūru, mediju mākslu, arhitektūru.

Laukumā starp Nacionālo teātri, Prāgas operu un slaveno "Laterna Magica" teātra namu pašā Prāgas sirdī visu Kvadriennāles laiku atradīsies izraēliešu arhitekta Orena Sagiva darināti 30 koka kubi, kuros būs skatāmi gan pasaulslavenu, gan jaunu un mazpazīstamu mākslinieku darbi. Projekts veidos jaunas mākslinieka un skatītāja attiecības, izvedot laikmetīgo mākslu pilsētas ielās un attīstot urbānās scenogrāfijas tēmu.

Četros kubos savus jaundarbus veidot uzaicināti Latvijas mākslinieki: Monika Pormale, Rolands Pēterkops un Mare Mastiņa (mareunrol's), Dace Džeriņa. Teatrālie modes mākslinieki mareunrol's radīs miniatūru leļļu, tērpu, gaismas un skaņas ainu sekvenci "Īrnieks / Kustība bez nosaukuma", māksliniece Dace Džeriņa piedāvās interaktīvu dejas soļu apgūšanas iespēju projektā "Ceļojošais deju skolotājs", bet scenogrāfe Monika Pormale veidos divas instalācijas "Eksponāts Nr.10" un "Eksponāts Nr.17" - viena būs veltījums gaistošajam cilvēku attiecību siltumam, apspēlējot jau agrākos Pormales darbos pazīstamo apskaušanās motīvu, bet otrā kubā tiks izveidots scenogrāfa darbnīcas fragments, kurā skatītāji varēs vērot mākslinieka roku darbu, veidojot skatuves maketu – tā būs "gulbja dziesma" aizejošajām mākslinieka - amatnieka prasmēm.

Prāgas Scenogrāfijas kvadriennāle piedāvā valstu un reģionu nacionālās scenogrāfijas izstādes (dalību pieteikušas 62 valstis no pieciem kontinentiem), scenogrāfijas studentu ekspozīcijas, teātra kostīmu un teātra arhitektūras izstādes, teātra gaismas un skaņas dizaina prezentācijas. Prāgas kvadriennālē 2011 piedalīsies tādi mākslinieki kā Romeo Kasteluči (Romeo Castellucci), Anna Fībroka (Anna Viebrock), Emīlija un Iļja Kabakovi (Emilia & Ilya Kabakov), Tjerī Muglers (Thierry Mugler), kompānijas Verdensteatret, Metropolitēna opera, Cirque du Soleil, kā arī Rūras Triennāle, Bauhaus dizaina skola un daudzi citi. Prognozēts, ka kvadriennāli šogad apmeklēs 40 000 skatītāju no visas pasaules, bet tās noslēgumā starptautiska profesionālā žūrijā, kurā šogad uzaicināta piedalīties ar mūsu māksliniece Monika Pormale, piešķirs apbalvojumus dažādās nominācijās, tai skaitā prestižo Zelta Trīgas balvu par labāko ekspozīciju 2011.gadā.

Latvija pasākumā piedalās jau kopš pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem, atrādot pasaulei Latvijas teātra kultūru un smeļoties iedvesmu un idejas turpmākai darbībai. Kopš 1995. gada Latvijas nacionālā un studentu izstāde ik reiz ir ieguvušas apbalvojumus (sudraba medaļa par Andra Freiberga scenogrāfiju Kšištofa Penderecka baletam "Marija Magdalēna" 1995. gadā; UNESCO balva par Latvijas studentu ekspozīciju 1999. gadā; Sudraba medaļa par Ilmāra Blumberga scenogrāfiju un kostīmiem Mocarta operai "Burvju Flauta" 2003. gadā; zelta medaļa Reinim Suhanovam kā daudzsološākajam jaunajam scenogrāfijas talantam 2007. gadā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!