Foto: Publicitātes foto

Noslēgumam tuvojas pirms trim gadiem aizsāktais darbs pie ieceres par jaunu vitrāžu Rīgas Domā, kas būtu veltīta 1991. gada barikāžu dienām un Atmodas laikam. Jau šogad Doma mūrus rotās arhitekta Kriša Zilgalvja stikla mākslas darbs, kas realizēts biedrības "Ascendum" projekta "Mans Doms" paspārnē un uzņēmuma "AM Studio" stikla meistaru pārraudzībā, vēsta projekta pārstāvji.

Rīgas Doma vitrāža "Ar degsmi par brīvu Latviju" jau šogad atradīsies katedrāles ziemeļu pusē pie Doma laukuma un būs veltījums 1991. gada barikādēm un Latvijas neatkarības atjaunošanai. Šī būs pirmā nozīmīgā mākslinieciskā vērtība Rīgas Domā, kas tapusi kā veltījums kādam latviešu nācijas svarīgam notikumam. "Pēdējā liecība Rīgas Domā ir par Napoleona kara laika - par uzvaru cīņā vienā no kapelām uzstādīta piemiņas zīme", vēsta Rīgas Doma dekāns Elijs Godiņš.

2012. gadā biedrība "Ascendum", sadarbībā ar Rīgas Doma vadību, izsludināja radošo konkursu māksliniekiem un ieguva dažādas jaunās vitrāžas vizuālā veidola idejas, no kurām visspilgtākā un neparastākā bija jaunā "London Metropolitan University" absolvējušā gaismas arhitekta Kriša Zilgalvja ideja par vitrāžu kā stikla skulptūru, kas reaģē uz gaismas un apkārtējās vides impulsiem, stāsta projekta pārstāvji.

Šajos trīs gados iecere ir materializējusies 9 stikla elementos, no kuriem lielākie sasniedz monolītu 4500 mm augstumu un līdz 100 mm biezumu. Šobrīd gatavās loga daļas tiek rāmētas un drīzumā plānota tā uzstādīšana senajā katedrālē.

"Šī būs dāvana visiem mūsu valsts iedzīvotājiem, kas pirms 25 gadiem izcīnīja Latvijas neatkarību un deva iespēju mūsu paaudzei uzaugt brīvā valstī. Kā arī ikvienam, kam arī šodien rūp sava valsts. Tā ir dāvana, kas vienmēr atgādinās cik daudz mēs spējam paveikt, ja esam vienoti. Par šo dāvanu jāpateicas daudziem ziedotājiem - iedzīvotājiem un uzņēmumiem, kā arī mūziķiem, kas palīdzēja savākt nepieciešamos līdzekļus vitrāžas tapšanai" par nozīmīgo mākslas darbu stāsta biedrības "Ascendum" valdes priekšsēdētāja Zaiga Pūce.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!