Par Latvijas Arhitektūras Lielās gada balvas laureātu, saņemot augstāko apbalvojumu nozarē, šogad atzīta Dziesmu svētku estrādes pārbūve Mežaparkā un tās autori Austra Mailīša un Jura Pogas arhitektu biroji.

Kā iepriekš ziņots, balva tika pasniegta Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 svinīgajā ceremonijā "Hanzas peronā". Latvijas Arhitektūras gada balvas, jeb Fināla žūrijas balvas ieguva MAD Arhitektūras telpa, Biroja ēkas pārbūve Miera ielā un Stūķu kūts.

Šogad Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu, jeb Grand Prix saņēma Dziesmu svētku estrādes pārbūve Mežaparkā un tās autori Austra Mailīša un Jura Pogas arhitektu biroji. Fināla žūrija, kuras sastāvā ir Fensanta Nieto (Fuensanta Nieto, Spānija), Laurīns Avīžus (Laurynas Avyžius, Lietuva), Ots Alvers (Ott Alver, Igaunija), Stīns Enriko Andersens (Steen Enrico Andersen, Dānija) un Andris Kronbergs, savu izvēli pamatoja ar vārdiem: "Meža un jaunās ēkas akustiskās nojumes mijiedarbība veido ainavu, kurā attēlota nozīmīga latviešu tradīcija. Izliektā ēka atgādina kāpu, tomēr reizē ir līdzsvarā ar apkārtējo vidi. Rūpīgi pārdomāta funkcionalitāte nodrošina skatītājiem optimālu pieredzi."

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021, jeb Fināla žūrijas balvas saņēma Stūķu kūts, Biroja ēkas pārbūve Miera ielā un MAD Arhitektūras telpa.

Balvas pasniegšanu Stūķu kūts (autore Andra Šmite) objektam Fināla žūrija raksturoja sekojoši: "Izmantojot konkrētus materiālus un vietējos amatniekus, radīta īpaša noskaņa, kas parāda vietējās teritorijas izpratnes līmeni. Uzmanības pievēršana detaļām un drupās esoša šķūņa atkārtota izmantošana radījusi izcilu atmosfēru."

Pasniedzot balvu objektam Biroja ēkas pārbūve Miera ielā, žūrija komentēja: "Projekts atrisina mūsdienīgas biroju ēkas funkcionalitāti, vienlaikus paturot svarīgus esošos elementus, kuri saglabā ēkas sākotnējo atmosfēru. Šajā ziņā, lēmums saglabāt vecās kāpnes ar laika apsūbējumu, bija svarīgs un ļauj gūt iespaidu par ēkas vecumu." Gada balvu par objektu saņēma autori - Gatis Didrihsons un Ineta Solzemniece-Saleniece, SIA Didrihsons arhitekti.

Trešo gada balvu saņēma process MAD Arhitektūras telpa un tās autori NRJA. "Ar šo tiek atzīta diskusijas sākšana par esošās arhitektūras vērtībām. Tas nav viegli apvienot arhitektus, lai aizstāvētu kultūrvēsturisko mantojumu, kuru veido arhitektūra, kad tās kvalitāte, kā piemēram, modernismā, netiek atzīta." pasniedzot balvu izteicās Fināla žūrija.

Sabiedrības balsojumā portālā "Delfi", šogad lielāko balsu skaitu ieguva Stūķu kūts un tās autore Andra Šmite. Savukārt "Velux" Latvia savu īpašo balvu pasniedza Biroja ēkas pārbūvei Miera ielā un tās autoriem Gatim Didrihsonam un Inetai Solzemniecei-Saleniecei, SIA "Didrihsons arhitekti".

Kā Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 vienojošā tēma tika izvirzīta "Kopā būt". Nodarbošanās ar vides veidošanu, pilsētplānošanu un arhitektūru, bez šaubām, ir saistīta ar cilvēka un sabiedrības vajadzību izpēti, izprašanu un vēlmju iemiesošanu plānos, rīcībās un, galu galā, arī ēkās. Tāpēc, pēc LAGB 2021 žūrijas domām, arhitektam ir jābūt spējīgam interpretēt kopā būšanu savā praksē, jo sevišķi mūsdienu apstākļos. Piemēram, kā sabiedrisko ēku plānojumi, funkcionalitāte un radītā atmosfēra veicina vai neatbalsta ēkas lietotāju savstarpējas satikšanās, sadarbības un visu veidu radošās izpausmes. Vai arī, kāda ietekme ir objektiem, kas īstenoti par publiskajiem līdzekļiem, uz sabiedrību kopumā, vai tas ir radījis pamanāmu "kopējo sabiedrisko labumu" vispārizglītojošā, ētiskā un citos līdzīgos parametros.

Visus Latvijas Arhitektūras gada balvai 2021 pieteiktos darbus, pirmajā kārtā vērtēja Atlases žūrija, kurā darbojās arhitekti Andris Kronbergs, Ilze Liepiņa, Evelīna Ozola un Oskars Vāvere, mākslinieks Ēriks Božis, rakstniece un dzejniece Inga Gaile, kā arī režisors Uģis Olte. Atlases žūrija izvēlējās 11 izcilākos darbus - nominantus, kuri pretendēja uz galvenajām balvām. Nominantu vidū bija Dziesmu svētku estrādes pārbūve Mežaparkā, Ogres Centrālā bibliotēka, Biroja ēkas pārbūve Miera ielā, Privātmāja Jūrmalā "House 61", Stūķu kūts, Trīs plātņu māja, Villa Dālija, Lindenholma – dzīvojamās apbūves 1. kārta, Rūmenes kūts pārbūve – izstāžu telpas un apartamentu izbūve, Ekspozīcija "Tas nav domāts tev! Tas domāts ēkai" Venēcijas arhitektūras biennālē, kā arī MAD Arhitektūras telpa. Lai izvērtētu objektus un izvēlētos Latvijas Arhitektūras gada balvas laureātus, otrajā kārtā darbu pārņēma Fināla žūrija. Ar visiem pieteiktajiem darbiem un nominantiem iespējams plašāk iepazīties Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā.

Fināla žūriju šogad veidoja arhitektu biroja "Nieto Sobejano Arquitectos" līdzdibinātāja un Universidad Europea de Madrid pasniedzēja Fensanta Nieto (Fuensanta Nieto); arhitektu biroja "NERBAU.com" arhitekts un partneris Laurīns Avīžus (Laurynas Avyžius); Arhitektu biroja "ARHITEKT MUST" līdzdibinātājs un arhitekts Ots Alvers (Ott Alver), kura izstrādātais Suure-Jaani Health Centre 2021. gadā ticis nominēts prestižajai Mies van der Rohe balvai; internacionālā arhitektu biroja "PLH Architects" vadītājs Stīns Enriko Andersens (Steen Enrico Andersen), kurš bijis atbildīgs par vairākiem Apvienoto Nāciju un Pasaules Veselības Organizācijas projektiem Kopenhāgenā, Ženēvā un Ņujorkā, kā arī LAGB 2021 Atlases žūrijas priekšsēdētājs un "ARHIS arhitekti" biroja arhitekts Andris Kronbergs, kurš pagājušajā gadā saņēma Latvijas Arhitektūras lielo gada balvu par Ēku rekonstrukciju Miesnieku ielā.

Latvijas Arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionālais arhitektūras konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību. Gada balva ir Latvijas arhitektūras gada lielākais notikums, atzīts par valstiski nozīmīgu pasākumu, un pati balva ir augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!