Foto: Eterie

Svinot VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) simtgadi, 8. augustā no pulksten 17 līdz 23 Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā Rīgā, Uzvaras bulvārī 2a, notiks "Latvijas dzelzceļa urbānie dārza svētki", informēja uzņēmuma pārstāvji.

Svētku tēma ir dzelzceļš kino, arhitektūrā un mākslā, un to laikā būs vērtīgas lekcijas, kā arī īpaši muzikāli priekšnesumi.

Simtgades svinību ietvaros notiks vienas dienas dārza svētki, kuros apmeklētājiem būs iespēja iepazīt dzelzceļa lomu kino, arhitektūrā un mākslā, par ko "LDz100 urbānajos dārza svētkos" lekcijās pastāstīs Nacionālā kino centra vadītāja, kinokritiķe Dita Rietuma un režisors Jānis Putniņš, arhitekts Uldis Lukševics un kultūras fenomenu kritiķis Vents Vīnbergs, kā arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja laikmetīgās mākslas kolekcijas glabātāja, mākslas zinātniece Astrīda Rogule un multimediālā māksliniece Rasa Šmite.

Pirms katras lekcijas tiks sniegti īpaši muzikāli priekšnesumi, sniedzot ieskatu katrā no tēmām. Uz divām skatuvēm būs iespēja dzirdēt arī vairāku muzikālo apvienību izpildījumu – uzstāsies klavieru kvartets "Quadra", Vestards Šimkus, Elizabete Balčus, dīdžejs Platons Buravickis, "Ezeri", "Rīgas Modes", Reinis un Maija Sējāni. Tāpat ārā darbosies "street food" kafejnīcas un radošās darbnīcas mazākajiem svētku apmeklētājiem. Iepriekš piesakoties būs iespēja doties arī ekskursijās un piedalīties foto orientēšanās sacensībās. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Tāpat šodien tiks atklāta arī izstāde par dzelzceļu ēku un līniju dzīvi. Lai iemūžinātu Latvijas dzelzceļa līniju un staciju stāstus grāmatā, kas tiks izdota šī gada rudenī, antropoloģes Elīna Kursīte un Liene Millere pagājušā gada izskaņā aizsāka ekspedīcijas "Nākamā pietura - Mājas". Ekspedīciju laikā Kursīte fotogrāfijās, bet Millere stāstos dokumentēja dzelzceļa ēku, līniju un to cilvēku dzīvi, kuri šīs stacijas sauc arī par savām mājām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!