Foto: LETA

Latvijas Arhitektūras gada balvas apbalvošanas ceremonija šogad pirmo reizi tiek organizēta kā plaši publiski pieejams pasākums – 16. maijā no plkst. 18 Vecrīgā, Torņa ielas posmā blakus Arhitektu namam (Zviedru vārtiem).

Turpat, uz atjaunotā Rīgas aizsardzības mūra, tiks eksponēti visi konkursa labākie darbi. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Apbalvošanas ceremonijā šā gada labākie arhitektūras sniegumi tiks godalgoti ar divu pakāpju apbalvojumiem – Latvijas Arhitektūras gada balvu (to parasti piešķir vairākiem darbiem) un "Grand Prix" jeb Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu vienam vislabākajam. Lielās gada balvas laureātiem Latvijas Arhitektu savienība (LAS) piešķirs pilnībā apmaksātu piedalīšanos visos šā gada Venēcijas Arhitektūras biennāles atklāšanas pasākumos.

Interesantu skatītājiem ceremonijas programmu darīs arī tajā piedalošies mākslinieki – "Xylem Trio" (brāļi Petrauski un Rihards Zaļupe), kā arī Raimonda Tigula un koklētājas Laimas Jansones duets un aktieris Juris Strenga. Ceremoniju vadīs Latvijas Nacionālās bibliotēkas radošais direktors Gatis Mūrnieks.

"Ar katru gadu mēs cenšamies arhitektūru darīt saprotamāku un pieejamāku, un ieinteresēt cilvēkus tajā ieskatīties un novērtēt," Gada balvas ceremonijas publisko formātu skaidro LAS valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Ķibilds, "arhitektūru nereti uzskata par elitāru, nesaprotamu vai pat lieku, lai gan ir tieši otrādi – arhitektūra ir demokrātiskākā no visām kultūras jomām, jo ir mums visapkārt, un cilvēku rokās ir daudz iespēju, kā ietekmēt un uzlabot savu dzīves telpu."

Arī Gada balvas labāko darbu izstāde šogad būs brīvi un ilgstoši, līdz pat 8. jūnijam, apskatāma Rīgas pilsētvidē – turpat Torņa ielā uz atjaunotā Rīgas aizsardzības mūra abpus Rāmera tornim.

Muzeju naktī 17. maijā tur tiks demonstrētas arī 16 video filmas par šā gada labākajiem Latvijas arhitektūras darbiem. 18. maijā 16.30 apbalvošanas ceremonija tiks demonstrēta LTV1.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!