Foto: Publicitātes attēli

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja arhitekts Deivids Adžejs (David Adjaye) saņems īpašu Lielbritānijas karalienes Elizabetes II atzinību, oficiāli kļūdams par bruņinieku, vēsta arhitektūras medijs "Arch Daily".

Ārvalstu prese ziņo, ka arhitektu biroja "Adjaye Associates" vadītājs – piecdesmit gadu vecais Deivids Adžejs – lielo godu izpelnījies "par darbu arhitektūras nozarē", un par bruņinieku arhitekts tikšot iecelts 2017. gadā.

Iestāde, kas atbildīga par bruņinieka titulu piešķiršanu, paziņojusi, ka Adžejs ir "viens no vadošajiem savas paaudzes arhitektiem, kā arī globāls Lielbritānijas kultūras vēstnesis".

"Esmu patiesi pagodināts un saviļņots, ka tieku uzņemts bruņinieku kārtā par ieguldījumu arhitektūrā," pavēstījis arhitekts Deivids Adžejs. "Es to neuztveru kā personisku uzvaru. Arhitektūrai ir plašs potenciāls un atbildība pozitīvi ietekmēt sabiedību. Es to uztveru kā šī potenciāla uzvaru. Mums – arhitektiem – pasaulei jāsniedz kaut kas pozitīvs."

Foto: Publicitātes attēli

2009. gadā izveidotā arhitektu biroja "Adjaye Associates" dibinātājs Deivids Adžejs ir projektējis muzejus un ēkas visā pasaulē, tostarp vairākus projektus ASV – Denveras Laikmetīgās mākslas muzeju, Smitsona Nacionālo Afroamerikāņu vēstures un kultūras muzeju Vašingtonā, Studio muzeju Ņujorkas Hārlemā, savukārt Londonā – Mariannas Gudmenas galeriju.

2015. gadā Venēcijas mākslas biennāles rīkotāji viņam uzticēja īslaicīga muzeja ēkas vajadzībām pielāgot 16. gadsimta kuģu būvētavas apjomīgās noliktavas, kā arī izveidot īpašu performanču telpu. 2013. gadā "Adjaye Associates" saņēma Karaliskā britu arhitektu institūta (RIBA) starptautisko balvu par bibliotēkas projektu ASV (Francis Gregory Library) un britu arhitektūras gada balvu par panākumiem ASV tirgū.

Jau ziņots, ka 2016. gada jūnija sākumā sabiedrībai tika atklātas septiņas versijas, kā varētu izskatīties jaunais Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejs (LLMM). Ieceres bija izstrādājuši britu, somu, dāņu, vācu, nīderlandiešu un amerikāņu arhitektu biroji sadarbībā ar pašmāju arhitektiem.

Jūnija vidū tika paziņots, ka par atbilstošāko piedāvājumu topošā muzeja veidolam žūrija atzinusi Deivida Adžeja dibināto Lielbritānijas arhitektu biroja "Adjaye Associates" un viņu Latvijas partneru "AB3D" tandēmā radīto darbu.

Muzeja būvniecība New Hansa City teritorijā tiks uzsākta 2018. gadā, bet to paredzēts pabeigt 2021. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!