Foto: Publicitātes attēli
Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja (LLMM) metu konkursa žūrija par atbilstošāko piedāvājumu topošā muzeja veidolam atzinusi Lielbritānijas arhitektu biroja "Adjaye Associates un viņu Latvijas partneru "AB3D" tandēmā radīto darbu, pavēstīja konkursa rīkotāji.

Ar konkursa uzvarētāju plānotas sarunas par līguma nosacījumiem un paredzams, ka līdz 2016. gada beigām Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonds (LLMMF) parakstīs līgumu ar arhitektu biroju, lai 2017. gadā sāktu darbu pie muzeja projekta izstrādes un 2018. gadā "New Hanza City" teritorijā uzsāktu muzeja ēkas būvniecību.

Kultūras ministre Dace Melbārde (NA) norādīja, ka izvēlētajam projektam ir potenciāls papildināt Ziemeļeiropas arhitektūras "vietzīmju karti ar Latvijai raksturīgu veidolu un materiālu lietojumu."

Žūrijas vērtējumā "Adjaye Associates" un "AB3D" izstrādātais projekts ir "izceļams kā skaista un poētiska atbilde uz metu konkursa grūto uzdevumu".

LLMM metu konkursa žūrijas priekšsēdētājs un Viktorijas un Alberta muzejā Londonā pārstāvis Deivids Bikls atzina, ka uzvarētāja piedāvājums ir atbilstošs Latvijas klimatiskajiem apstākļiem, turklāt ēkas apjoms rezonē ar tradicionālo vietējo arhitektūru.

Jau vēstīts, ka jūnija sākumā Rīgā septiņi starptautiski arhitektu biroji tandēmā ar Latvijas arhitektiem žūrijai prezentēja LLMM metu konkursa darbus.

Konkursā piedalījās "Lahdelma&Mahlamäki Architects" no Somijas un "MADE arhitekti" no Latvijas, "Henning Larsen Architects" no Dānijas un "MARK arhitekti" no Latvijas, "Neutelings Riedijk Architects" no Nīderlandes un birojs "Brigita Bula arhitekte" no Latvijas, "Sauerbruch Hutton" no Vācijas un arhitekts Ingurds Lazdiņš no Latvijas, "wHY" no ASV, "Outofbox Architecture" un ALPS no Latvijas, "Caruso St John Architects" no Lielbritānijas un "Arhitektu birojs Jaunromāns un Ābele" no Latvijas, kā arī "Adjaye Associates" no Lielbritānijas un "AB3D" no Latvijas.

Konkursa žūrija iesniegtos darbus vērtēja, ņemot vērā Latvijas un ārvalstu ekspertu komisijas ziņojumu par piedāvāto projektu arhitektūras kvalitāti, atbilstību muzeja koncepcijai, iekļaušanos pilsētvidē, funkcionalitāti un izmaksām.

Muzeju paredzēts atklāt 2021. gadā. Ieceres īstenošanai ir izveidots Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonds (LLMMF). To nodibināja "ABLV Charitable Foundation" un Borisa un Ināras Teterevu fonds, kopīgi muzeja būvniecībai atvēlot 30 miljonus eiro un parakstot nodomu protokolu ar Kultūras ministriju par sadarbību muzeja izveidē un darbībā pēc atklāšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!