Foto: LETA

Latvijas Mūzikas padome atzinīgi novērtē Ministru kabineta 8. marta lēmumu, par Nacionālās akustiskās koncertzāles novietni izvēloties Rīgas Kongresu namu, portālām "Delfi" pavēstīja Latvijas Mūzikas padomes priekšsēdētājs, Latvijas Mūzikas informācijas centra direktors Egīls Šēfers. Viņš arī uzsver - izcilas koncertzāles galvenais un vienīgais bezkompromisu kritērijs ir izcila akustika.

Padome izsaka pateicību par valsts institūciju, nevalstisko organizāciju un visas sabiedrības plašo iesaisti šī nozīmīgā lēmuma pieņemšanā.

"Lielā sabiedrības atsaucība un uzmanība mums, mūzikas jomas pārstāvjiem, vēlreiz apliecina, ka šī ēka patiešām vajadzīga un nozīmīga ne vien mūzikas profesionāļiem, bet mums visiem. Akūtais koncertzāles trūkums dominējis Latvijas mūzikas dienaskārtībā teju 30 gadu un šobrīd esam šī mērķa sasniegšanai tuvāk nekā jelkad. Mēs ticam un ceram, ka jaunā koncertzāle Latvijas galvaspilsētas sirdī pulcēs un priecēs visus Latvijas ļaudis un viesus ar patiesi spilgtiem, kvalitatīviem, pieejamiem un plaši apmeklētiem mūzikas notikumiem," vēsta Šēfers.

Padome par Kongresu nama novietnes priekšrocībām uzskata, vispirms, tās organisko iekļaušanos Rīgas kultūras iestāžu radošajā klasterī – teātru, koncertvietu, mūzikas un mākslas izglītības iestāžu, mediju organizāciju, muzeju un galeriju tuvumu. Tāpat ieguvums ir pēdējās desmitgadēs bezprecedenta konstruktīvā sadarbība ar valsts un Rīgas domes iestādēm šī vērienīgā projekta īstenošanā. Tas vieš cerības uz drīzāku procesa virzību un rezultātu – izcilu akustisko koncertzāli Rīgā. Taču, mūzika ir skatuves māksla un tā nevar pastāvēt bez klausītājiem, tāpēc nozīmīgākais ieguvums Kongresu nama novietnei ir tieši plašais sabiedrības atbalsts, uzsver Šēfers.

"Valdības 8. marta lēmums, bez šaubām, nāk arī ar saviem izaicinājumiem gan kultūras mantojuma, loģistikas, gan, būtiskākais, koncertzāles telpu programmas ziņā. Mūzikas padome jau iepriekš paudusi savu atbalstu minimālām atkāpēm no minētās programmas, taču vēlamies uzsvērt pašu svarīgāko – izcilas koncertzāles galvenais un vienīgais bezkompromisu kritērijs ir izcila akustika. Aicinām to paturēt prātā, veicot visus nākamos plānošanas, projektēšanas un būvniecības darbus," raksta Šēfers.

Jau ziņots, ka šī gada 8. martā valdība atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) priekšlikumu par piemērotāko no Latvijas Arhitektu savienības izraudzītajām vietām Nacionālās akustiskās koncertzāles novietnei Rīgas centrā izvēlēties Rīgas Kongresu namu.

Atbilstoši arhitektu veiktajiem aprēķiniem Nacionālās akustiskās koncertzāles projekta īstenošana Rīgas Kongresu namā varētu ilgt sešus līdz septiņus gadus un provizoriski izmaksāt aptuveni 61,3 miljonus eiro.

Kā secināts arhitektu veiktajās izpētēs, Rīgas Kongresu nama atrašanās vieta rada virkni priekšrocību – Nacionālā akustiskā koncertzāle organiski kļūtu par Rīgas centra un mūziķu ekosistēmas sastāvdaļu, atrastos labiekārtotā apkārtnē un parka teritorijā, tai būtu ērta pieejamība gan kājāmgājējiem, gan ar sabiedrisko transportu un arī jau gatava, izbūvēta pazemes autostāvvieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!