Foto: No LNVM krājuma

Kā ik gadu Lāčplēša dienā, 11. novembrī, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) aicina godināt Latvijas varoņu piemiņu. Šogad uzsvars likts uz muzeja speciālistu sagatavotajiem informatīvajiem resursiem digitālajā formātā, kas pieejami datoros un viedierīcēs, taču saglabāta arī iespēja interesentiem klātienē apmeklēt Latvijas Nacionālo vēstures muzeju Brīvības bulvārī 32.

Kā portālu "Delfi" informēja LNVM pārstāvji, ieeja muzejā tikai individuāliem apmeklētājiem ar sejas maskām. Uzturēšanās laikā muzejā apmeklētājiem jāievēro aktuālie valstī noteiktie epidemioloģiskie noteikumi attiecībā pret citiem apmeklētājiem un personālu.

LNVM ekspozīciju un izstāžu zālēs visu dienu no pulksten 10.00 līdz 18.00 jau tradicionāli varēs apskatīt vienu no muzeja relikvijām – ģenerāļa Jāņa Baloža pilna komplekta Lāčplēša Kara ordeni, kā arī iepazīt Neatkarības kara notikumus Latvijas vēstures ekspozīcijā un izstādē "Latvijas gadsimts".

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja veikums Lāčplēša Kara ordeņa un ar to saistītu tēmu izpētē novembrī parādīsies arī jaunā grāmatā "Par Latviju. Lāčplēša Kara ordenis, tā kavalieri un Lāčplēša diena". Tā lasītāju rokās nonāks valsts svētku nedēļā.

Virtuālajās platformās LNVM piedāvā daudzveidīgu audiovizuālo saturu, kas atklāj Lāčplēša dienas nozīmi, Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru dzīvesstāstus, ļauj mūsdienu cilvēkam iejusties tā laika norisēs un gaisotnē, izprast Latvijas Neatkarības kara gaitu.

Muzeja "Facebook" lapā ar tēmtura #Bermontiādesmaršruti palīdzību var uzzināt, kur tieši Rīgā norisinājās Bermontiādes kaujas un doties pastaigā.

Turpat var noskatīties vai noklausīties priekšlasījumu "11 lietas, kas jāzina par Lāčplēša Kara ordeni, ordeņa kavalieriem un Lāčplēša dienu" – stāstu par to, kā tapa Latvijas pirmais ordenis, kas bija tā saņēmēji un kā veidojušās Lāčplēša dienas tradīcijas.

Tāpat muzeja lapā var aplūkot ar Lāčplēša Kara ordeņa vēsturi saistītas attēlu galerijas: kāds vēl varēja izskatīties ordenis, kā tika organizēta ordeņa pasniegšana un kādas tradīcijas tā aizsāka, kā notika un kādu publicitāti guva ordeņa kavalieru saviesīgā dzīve.

Muzeja "Youtube" kanālā pieejami dažādi materiāli par Lāčplēša dienu – gan virtuālas izstādes, gan intervijas. "Youtube" atrodami arī sadarbībā ar LTV tapuši sižeti, kuros atspoguļota muzeja darbība Lāčplēša Kara ordeņa un Lāčplēša dienas izpētes sakarā.

Muzeja virtuālo resursu vietnē "emuzejs.lnvm.lv" var izsekot tam, kā mainījās politiskā vara Latvijā 1918.–1920. gadā kartoshēmā "Varu maiņa Latvijā Neatkarības kara laikā".
latvijasgadsimts.lv/albums

Virtuālajā vietnē "Gadsimta albums" 1919. gada gaisotne būs izjūtama, apskatot 1914.–1918. un 1918.–1920. gadu fotogrāfijas. Lāčplēša dienā ikviens aicināts arī pārlūkot savas dzimtas albumus un pievienot Gadsimta albumam jaunus attēlus.

Atgādinām, ka šogad aprit 101 gads kopš Latvijas Brīvības cīņām. 1919. gada 11. novembrī, Bermontiādes laikā, pēc gandrīz mēnesi ilgušām cīņām Pārdaugavā sakāva Pāvela Bermonta-Avalova komandēto un Rīdigera fon der Golca atbalstīto Rietumkrievijas Brīvprātīgo armiju. Lai gan pilnībā no Latvijas iebrucējus izdevās padzīt tikai gada beigās, Rīgas atbrīvošanu 11. novembrī simboliski uzskata arī par uzvaru Latvijas Brīvības cīņās. Lāčplēša dienā tiek godināti visi Latvijas Brīvības cīņās kritušie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!