Foto: DELFI

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) 15. novembrī plkst. 17.00 atklās izstādi "Upe Melānija", kas ir veltīta rakstniecei Melānijai Vanagai, pēc kuras atmiņu grāmatas "Veļupes krastā" motīviem tapusi Viestura Kairiša jaunākā spēlfilma "Melānijas hronika", portālu "Delfi" informē izstādes veidotāji.

"Upe Melānija" būs aplūkojama līdz 8. decembrim, tā vēstīs par Melānijas Vanagas dzīvi pēc atgriešanās no izsūtījuma Sibīrijā. Izstādes vadmotīvs ir Amata – upe, tās apvidus un iedzīvotāji, kurus Melānija pētīja daudzus gadus. Apskatei būs eksponēti teju 100 rokrakstu sējumi, kuros Melānija rūpīgi fiksējusi laikmeta norises, atziņas, mūsu tautas likteņu stāstus, dabas un laika novērojumus un tādējādi kļuvusi par hronisti. Būs apskatāms arī 8,5 metru garš Vanagu dzimtas radu rakstu rullis un Melānijas personīgās mantas.

Pēc izstādes atklāšanas plkst. 18.00 LNB Ziedoņa zālē notiks filmas "Melānijas hronika" seanss, pirms kura diskusijā piedalīsies režisors Viesturs Kairišs, LNB direktors Andris Vilks, rakstnieks Roalds Dobrovenskis, kurš "Veļupes krastā" ir tulkojis krievu valodā, kā arī Toms Kreicbergs – grāmatas "Lopu ekspresis" autors. Vēl viens īpašais "Melānijas hronika" seanss LNB paredzēts 22. novembrī plkst. 18.00, pirms kura kino zinātniece Inga Pērkone-Redoviča vadīs lekciju "Sibīrijas tēma latviešu kino". Biļetes uz abiem seansiem iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs.

Izstādi "Upe Melānija" veidojusi filmu studija "Mistrus Media" sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku.

Jau ziņots, ka filma "Melānijas hronika" pirmizrādi piedzīvoja šā gada 1. novembrī, izpelnoties plašu skatītāju interesi. Pirmajā tās izrādīšanas nedēļas nogalē tā bija skatītākā filma Latvijas kinoteātros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!