Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) gaidāmas vairākas aktivitātes saistībā ar rakstnieces Melānijas Vanagas personību un mantojumu – pasākumu kopumā, kas nodēvēts par "Melānijas Vanagas novembri Latvijas Nacionālajā bibliotēkā", tiks demonstrēta filma "Melānijas hronika", būs klausāma diskusija ar filmas režisora Viestura Kairiša un LNB direktora Andra Vilka dalību, kā arī apskatāma Melānijai Vanagai veltīta krājuma izlase un izstāde.

Šā gada 15. novembrī plkst. 18.00 LNB Ziedoņa zālē tiks demonstrēta režisora Viestura Kairiša spēlfilma "Melānijas hronika", kas uzņemta pēc rakstnieces Melānijas Vanagas (1905–1997) atmiņu romāna "Veļupes krastā" motīviem. Biļetes nopērkamas "Biļešu Paradīzes" kasēs un pirms seansa bibliotēkā.

Ievadot filmu, notiks diskusija, kurā piedalīsies režisors Viesturs Kairišs, LNB direktors Andris Vilks, rakstnieks Roalds Dobrovenskis, kurš romānu "Veļupes krastā" tulkojies krievu valodā, kā arī Toms Kreicbergs – grāmatas "Lopu ekspresis" autors.

Vienlaikus 15. novembrī plkst. 17.00 LNB (M stāvā) tiks atklāta izstāde, kas veltīta Melānijas Vanagas dzīves posma atspoguļojumam pēc atgriešanās dzimtenē no izsūtījuma Sibīrijā. Izstāde metaforiskā veidā akcentēs piecus būtiskus Vanagas dzīves elementus – darbu, cilvēkus, dabu, filozofiju un dzimtu (radu rulli). Izstāde apskatāma līdz 8. decembrim.

Izstāde tapusi, pateicoties filmu studijas "Mistrus Media" sadarbībai ar LNB, Melānijas Vanagas muzeju un Melānijas Vanagas radiniekiem.

Savukārt LNB Uzziņu un informācija centra Jāņa Pāvila II lasītavā (M stāvā) īpašā krājumā izlasē būs apskatāmi Vanagas sarakstītie un publicētie darbi, to skaitā – izdevums "Dvēseļu pulcēšana" septiņās grāmatās, rokraksta albumi par kori "Dziesmuvara" un citi izdevumi. Elektroniski lasītavā varēs iepazīties ar Vanagas rokrakstā tapušās grāmatas "Mana Amata" digitalizēto versiju un fotogrāfijām no Vanagas arhīva LNB Digitālās bibliotēkas "Letonica" kolekcijā "Zudusī Latvija".

Viestura Kairiša spēlfilma "Melānijas hronika" ir Latvijas, Somijas un Čehijas kopprodukcija, kuras veidošanā iesaistījās vairāk nekā 200 kino nozares profesionāļi no Latvijas, Austrijas, Vācijas, Somijas, Lietuvas, Krievijas, Lielbritānijas. Tās uzņemšana tika sākta 2013. gada janvārī un pabeigta 2015. gada janvārī. Galveno lomu filmā atveido viena no labākajām mūsdienu Eiropas aktrisēm – Sabīne Timoteo, kura 2015. gadā tika atzīta par labāko šveiciešu aktrisi. Tāpat filmā lomās redzami arī zināmi latviešu aktieri – Guna Zariņa, Maija Doveika, Baiba Broka, Lilita Ozoliņa, Ivars Krasts un Ģirts Krūmiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!