Foto: LETA
Pirmdien, 22. martā, 90 gadu jubileju atzīmē Latvijas Okupācijas muzeja biedrības ilggadējais vadītājs, literatūrzinātnieks, dzejnieks, profesors, sabiedriskais darbinieks Valters Nollendorfs, informēja muzeja sabiedrisko lietu vadītāja Inese Jansone.

Viņa norādīja, ka Nollendorfs dzimis Rīgā 1931. gada 22. martā, un viņa dzīves gājumu noteica Latvijas valsts suverenitātes zaudēšanas un II Pasaules kara dēļ piedzīvotais bēgļa liktenis.

1944. gadā Nollendorfu ģimene ar trīs dēliem meklēja patvērumu Vācijā. Viņi nonāca bēgļu nometnē, kur muzeja biedrības vadītājs pabeidza latviešu ģimnāziju, un 1950. gadā ar ģimeni izceļoja uz Teksasu ASV. Tur, strādājot dažādus vienkāršus darbus, un studējot vācu un angļu literatūru Nebraskā, Nollendorfs 1955. gadā ieguva maģistra grādu vācu literatūrā.

Tam sekoja doktorantūra Annarborā, Mičiganā. No 1961. gada, Nollendorfs ir profesors un dekāns Ģermānistikas nodaļā Viskonsinas-Madisonas Universitātē. Kopš 1995. gada viņš ir šīs universitātes emeritētais profesors.

Līdztekus akadēmiskajam darbam, Nollendorfs aktīvi darbojās latviešu trimdas sabiedrībā. 24 gadu vecumā viņš kļuva par pirmo atbildīgo žurnāla "Jaunā Gaita" redaktoru. 1950. gadu nogalē vadīja Amerikas Latviešu Jauniešu Apvienību, piedalījās Jaunatnes svētku organizēšanā, strādājis bērnu žurnālā "Mazputniņš", apgādā "Ceļinieks", arī vadījis jauniešu kursus Ziemeļamerikā.

Strādājis visās latviešu vasaras vidusskolās ASV un organizējis tālākizglītības seminārus skolotājiem. 1988./1989. mācību gadā Nollendorfs vadīja vienīgo pilna laika latviešu ģimnāziju brīvajā pasaulē – Minsteres latviešu ģimnāziju Vācijā.

Nollendorfs Latviju pirmo reizi apmeklēja 1988. gadā, bet uz pastāvīgu dzīvi Latvijā atgriezās 1996. gadā. No tā laika līdz 2000. gadam bijis direktors Baltijas Studiju Veicināšanas Apvienības Baltijas birojā Rīgā.

Kopš 1998. gada Nollendorfs brīvprātīgā kārtā ieņēmis nozīmīgus amatus Latvijas Okupācijas muzejā. Muzeja pārstāve uzsvēra, ka viņš ir viens no muzeja jaunās ekspozīcijas autoriem un viens no lielākajiem muzeja ziedotājiem.

Vienlaikus 1997. gadā Nollendorfs no Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa saņēma augstāko valsts apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeni – par vienreizēju devumu Latvijai. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis 2011. gada valsts svētku priekšvakarā pasniedza Nollendorfam Ministru kabineta balvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!