Foto: Publicitātes foto

Latvijas PEN klubs jau ceturto gadu 3. maijā, Pasaules preses brīvības dienā, pasniedz balvu, lai izceltu un godinātu cilvēkus vai organizācijas, kas ar savu darbu stiprinājuši vārda brīvību, mazinājuši cenzūras un pašcenzūras draudus, kā arī iestājušies par diskriminētu grupu tiesībām. Šogad PEN balvu izpelnījusies juriste Sanita Osipova un biedrība "Gribu palīdzēt bēgļiem", informēja PEN balvas pārstāve Renāte Kalniņa.

Šogad Latvijas PEN biedru gadskārtējā kopsapulcē tika nobalsots, ka piešķiramas divas balvas.

PEN balva Sanitai Osipovai tika piešķirta par darbu Satversmes tiesas priekšsēdētājas amatā un lēmumiem, kas aktualizēja viendzimuma pāru tiesības un Stambulas konvencijas atbilstību Satversmei, kā arī par spēju korekti un saprotami komentēt lēmumus publiskajā telpā, panākot reālu likumdošanas procesu uzsākšanu. Sanitas Osipovas darbam ir bijusi ievērojama nozīme viendzimuma pāru tiesību un citu diskriminēto grupu tiesību stiprināšanā.

Sanitas Osipovas pieņemtajiem un apstiprinātajiem lēmumiem diemžēl bija arī sekas, kas skāra tiesnesi personīgi: Saeima nobalsoja pret Sanitas Osipovas iespēju strādāt Augstākajā tiesā. Latvijas PEN, piešķirot šo balvu, vēlas pievērst uzmanību šai demokrātiskā sabiedrībā nepieļaujamajai situācijai, kurā tiesu vara tiek pakļauta politiķu ietekmei.

Otru balvu Latvijas PEN šogad ir izlēmuši piešķirt biedrībai "Gribu palīdzēt bēgļiem". Pirmkārt, iespaidīgā darba dēļ, kas šobrīd tiek ieguldīts, lai palīdzētu Ukrainas bēgļiem, un, otrkārt, Latvijas PEN vēlas uzsvērt, ka "Gribu palīdzēt bēgļiem" ir vienmēr palīdzējuši un publiski izteikušies par nepieciešamību palīdzēt visiem bēgļiem, kuri ieradās vai mēģināja ierasties Latvijā arī pirms 2022. gada 24. februāra.

Pret šo organizāciju ir vērsta naida runa kā sociālajos tīklos, tā no oficiālām amatpersonām. "Gribu palīdzēt bēgļiem" ir organizācija, kas ir patiešām cilvēktiesību organizācijas nosaukuma cienīga, nešķirojot cilvēkus ne pēc rases, ne dzimuma, ne citiem parametriem. Biedrības darbība nenoliedzami ir veicinājusi Latvija sabiedrības iecietību pret patvēruma meklētājiem un radījusi pozitīvu augsni iekļaujošas sabiedrības izveidei.

Latvijas PEN balvu pasniedz jau ceturto gadu, un katru gadu Latvijas PEN balvu veido kādu īpašs mākslinieks. Šogad to veidojuši Ukrainas mākslinieki un grāmatu ilustratori Romana Romanišina un Andrijs Lesivs.

Mākslinieki par izveidoto mākslas darbu saka, ka tajā attēlotais ledus kalns ir tā milzīgā un nozīmīgā darba simbols, kuru bieži apkārtējie neredz. Šo ledus kalnu tur cilvēks, kura ieguldījums tiek godināts ar Latvijas PEN balvu. Cilvēks, personība palīdz šim milzīgajam kalnam noturēties virs ūdens.

Iepriekš Latvijas PEN balvu ieguvuši Lolita Tomsone, "Re:Baltica", Viesturs Ķerus un Alise Zariņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!