Foto: Publicitātes foto

Jau ceturto gadu 3. maijā, Pasaules preses brīvības dienā, Latvijas PEN piešķirs balvu par nozīmīgu veikumu vārda brīvības veicināšanā, cenzūras ierobežošanā un diskriminēto grupu atbalstā. Šogad Latvijas PEN balvu veido mākslinieki no Ukrainas – Romana Romanišina un Andrijs Lesivs.

Kā vēsta Latvijas PEN pārstāve Renāte Kalniņa, Romana Romanišina un Andrijs Lesivs abi ir dzimuši Ļvivā, Ukrainā 1984. gadā. Pēc Ļvivas Nacionālās Mākslas akadēmijas absolvēšanas viņi izveidoja kopīgu studiju "Agrafka", kurā abi sadarbojas, veidojot grāmatas un dažādus citus projektos. Autori ir saņēmuši vairākas balvas - "Bologna Ragazzi Award" (2014., 2015. un 2018. gadā), balvu Bratislavas Ilustrācijas biennālē (BIB), un vairākas reizes, tai skaitā arī 2021. gadā ar grāmatu "Куди і звідки", iekļauti prestižajā "White Ravens" katalogā, ko ik gadu sastāda Starptautiskā Minhenes jaunatnes bibliotēka. Abu mākslinieku veidotās grāmatas ir izdotas vairāk nekā 20 valodās visā pasaulē.

Savos darbos autori izmanto simbolu kolāžas, dažādas tekstūras un zīmējumus. Viņu darbus raksturo mūsdienīgums un tajos domas dziļums ietverts izsmalcinātā dizainā un ilustrācijās, norāda Latvijas PEN pārstāve.

Latvijā bērnu grāmatu izdevniecībā "Liels un mazs" ir izdotas Romanas Romanišinas un Andrija Lesiva grāmatas "Skaļi, klusu, čukstus", "Tā es redzu" un "Zvaigznes un magoņu sēkliņas", bet pašlaik sagatavošanā ir grāmatā "Karš, kurš pārvērta Rondo". Ukraiņu mākslinieki šo bilžu grāmatu radīja neilgi pēc tam, kad 2014. gadā Krievija okupēja Krimas pussalu un sākās karš Austrumukrainā.

Abi mākslinieki kopš 2019. gada ir Ukrainas PEN biedri. Vairāk par māksliniekiem var uzzināt, apmeklējot viņu mājaslapu.

Latvijas PEN balvu līdz šim ir veidojuši mākslinieki Ivars Drulle, Mētra Saberova un Ance Vilnīte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!