Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Piektdien, 1. martā, pulksten 14.00, Kronvalda parkā iepretim ēkai Antonijas ielā 2 Latvijas PEN sadarbībā ar Ukrainas PEN rīkos "tukšo krēslu" akciju, kuras mērķis ir vērst sabiedrības uzmanību uz notiekošo diskrimināciju, represijām un cilvēktiesību pārkāpumiem, kas vērsti pret okupētajā Krimas teritorijā dzīvojošajiem Krimas tatāriem un etniskajiem ukraiņiem, liecina informācija biedrības "Facebook" kontā.

PEN International kopš pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem savos pasākumos izmanto t.s. "tukšo krēslu", kas simbolizē rakstnieku, kas pasākumā nevar piedalīties sava apcietinājuma, aizturēšanas, pazušanas, draudu vai slepkavības dēļ. Pēdējo gadu laikā Ukraina ir pārņēmusi šo ideju un tukšo krēslu velta Krievijā sagūstītajiem politieslodzītajiem un karagūstekņiem. 2018. gada 15. novembrī Ukrainas PEN rīkoja "tukšo krēslu" pasākumu Kijevā, bet 2019. gada 17. februārī cilvēktiesību aktīvisti to izdarīja Minhenes Drošības konferences laikā.

Krimā un Krievijā ir pretlikumīgi aizturēti vairāk nekā 70 Ukrainas pilsoņi, to skaitā 24 karagūstekņi, kurus Krievija 2018. gada 25. novembrī pretlikumīgi sagūstīja pēc militārā uzbrukuma Ukrainas karakuģiem Kerčas šaurumā un Melnajā jūrā.

Ar šo pasākumu organizācijas vēlas atgādināt Krievijai, ka tai ir jāievēro starptautiskie tiesību principi un cilvēktiesības, nekavējoties atbrīvojot politieslodzītos un karagūstekņus, tostarp ukraiņu kinorežisoru un rakstnieku Oļegu Sencovu, žurnālistu Romānu Suščenko un citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!