Foto: Publicitātes foto

Saeima ceturtdien, 3.decembrī, pieņēma lēmumu par diriģenta Karela Marka Šišona uzņemšanu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā.

Karels Marks Šišons ir bijis Vācu radio filharmoniskā orķestra, kā arī Grācas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents, kopš 2017. gada viņš ir Grankanārijas filharmoniskā orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs.

Latvijas publikai Šišons pazīstams arī kā ilggadējs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) skatuves partneris – pirmo reizi viņš LNSO diriģēja 2000. gadā, savukārt no 2009. līdz 2012. gadam bija LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents.

Karels Marks Šišons dzimis 1971. gadā Londonā, kur viņa vecāki ieceļoja no Gibraltāra. Studējis Londonas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā un Vīnes Mūzikas akadēmijas Diriģentu brālības viesdiriģentu meistarklasē.

No 1995. līdz 1998. gadam viņš bija Krajovas valsts filharmonijas (Rumānija) orķestra galvenais diriģents un iestudēja vairāk nekā 60 skaņdarbu. 1998. gada Šišonu ievēlēja par Gibraltāra Filharmoniskās biedrības māksliniecisko vadītāju un vēlāk viņš vienlaikus bija Londonas European Sinfonietta un Dienvidlondonas Filharmonijas orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs.

Diriģents popularizē Latvijas mūziku un māksliniekus gan Latvijā, gan starptautiski un uzstājas pie pasaules vadošo orķestru diriģenta pults.

Karels Marks Šišons ir Latvijas rezidents kopš 2009. gada. No 2006. gada viņš ir precējies ar mecosoprānu Elīnu Garanču, viņu meitām Katrīnai Luīzei un Kristīnei Sofijai ir Latvijas pilsonība.

Personu, kurai ir īpaši nopelni Latvijas labā, pilsonībā var uzņemt ar Saeimas lēmumu. Pirms Saeimas balsojuma lēmuma projektu izskata Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!