Foto: Publicitātes attēli

Pirmdien, 10. novembrī, Mākslas muzejā "Rīgas Birža" atklāta Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē publiskās diplomātijas un kultūras programmu, kurā ietverti apmēram 200 dažādi kultūras pasākumi, portālu "Delfi" informēja Latvijas prezidentūra ES Padomē pārstāvis Kaspars Rūklis.

2015.gada pirmajā pusē, kad Latvija būs prezidējošā valsts ES Padomē, Latvijas iedzīvotāji varēs baudīt arī kultūras programmu – itāļu mākslas izstādi mākslas muzejā "Rīgas birža" no februāra līdz aprīlim, Ērika Ešenvalda multimediālās simfonijas "Ziemeļblāzma" pirmatskaņojumu Latvijas Nacionālajā operā 27.aprīlī, fotogrāfiju izstādi "Edvards Šteihens. Portreti" Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls" no jūnija līdz augustam un Ziemeļu un Baltijas valstu Dziesmu svētkus no 25. līdz 28. jūnijam.

Kultūras programmu pasaulē reprezentēs sešas tematiskās līnijas: Vienotas Eiropas ideja, Otrā Pasaules kara beigas, Ceļš uz laikmetīgo profesionālajā mākslā, Mākslas žanru sintēze un sabiedrības aktualitāšu integrācija mākslā, Dziesmu un deju svētki dzintara ceļā, Diasporas iesaistīšana prezidentūrā.

Tematiskās līnijas iedzīvinās mākslinieki gan Eiropā – Beļģijā, Francijā, Itālijā, Lielbritānijā, Luksemburgā, Vācijā, gan pasaulē - ASV, Baltkrievijā, Krievijā, Ķīnā, Ukrainā. Paredzēti akadēmiskās un džeza mūzikas koncerti, mākslas izstādes, operas, baleta un teātra izrādes, arī multimediāls projekts, literatūras lasījumi un kino dienas.

Latviju prezentēs starptautiski atzīti mākslinieki un kolektīvi – Kremerata Baltica, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Latvijas Radio koris, Raimonds Pauls un Latvijas Radio Big Band, Sinfonietta Rīga, Valsts akadēmiskais koris Latvija.

"Mēs esam maza teritorija pasaules kartē, bet apbrīnu raisoša lielvalsts, ja runājam par kultūru. Lai arī mākslas vērtēšanas process bieži ir visai komplicēts un mēdz būt subjektīvs, mūsu mūziķi, mākslinieki, literāti, teātra un kino profesionāļi regulāri gūst atzinību starptautiskajā kultūrtelpā un tiek pamanīti milzīgā konkurencē. Tāpēc arī prezidentūras kultūras programma veidota tā, lai atspoguļotu šo kultūras bagātību, ar kuru patiesi lepojamies, lai rādītu, kas esam šodien un kādi vēlamies būt rīt," prezentācijas pasākumā teica kultūras ministre Dace Melbārde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!