Kā dāvanu klausītājiem Latvijas Radioteātris iestudējis Svētā pāvesta Jāņa Pāvila II sarakstītu lugu "Mūsu Dieva brālis", portālam "Delfi" pavēstīja Latvijas Radio sabiedrisko un starptautisko attiecību daļas vadītāja Ginta Subbota.

Iestudējums trīs daļās veidots pēc Romas pāvesta Jāņa Pāvila agrīnā dzīves periodā (1945 -1950) rakstītas lugas motīviem. Kā zināms, Jānis Pāvils (Karols Juzefs Vojtila) jaunībā bijis aktieris, dramaturgs un apdāvināts valodnieks.

"Mūsu Dieva brālis" tematiski daudzpusīgs stāsts par cilvēku, kurš gribējis pasauli padarīt labāku, nevis cīnoties un lejot asinis, bet caur mīlestību un līdzcietību pret citiem cilvēkiem. Par lugas sižetu kļūvusi Polijas sacelšanās (1863 -1864) dalībnieka, talantīgā gleznotāja Adama Hmeļovska biogrāfija. Pasaule viņu iepazina kā Svēto Brāli Albertu – mūku, kurš nesavtīgi sevi veltīja, palīdzot slimniekiem un trūkumcietējiem. Šī ir luga par diviem aicinājumiem vienā cilvēkā – kalpot mākslai, sevi piepildot mīlestībā. Iemācīties pieņemt un mīlēt pat tos, kuri vainojami pasaules ļaunumā, raksta Latvijas Radio.

Radioteātra lugā galveno lomu ierunājis Jānis Paukštello. "Tā ir dīvaina lieta un sakritība – pagājušajā vasarā es biju paredzējis aizbraukt uz Vadovici Polijā – vietu, kur Jānis Pāvils II ir dzimis. Diemžēl brauciens šoreiz neizdevās, bet Jānis Pāvils II atnāca pie manis citādi – iespējā piedalīties viņa sarakstītās lugas ierakstā," vēsta Paukštello.

Ierakstos piedalījās daudzi pazīstami Liepājas, Valmieras un Rīgas teātru aktieri – Uldis Siliņš, Dainis Porgants, Ģirts Krūmiņš, Marīna Janaus, Jānis Skanis, Pēteris Liepiņš, Egons Dombrovskis, Juris Gornavs, Māris Andersons, Juris Bartkevičs, Andris Morkāns, Tālivaldis Lasmanis un citi. Iestudējuma režisore ir Irēna Cērmane. Skaņu režisore – Kristīne Zolotorenko. Projekta vadītāja – Māra Eglīte. Iestudējumu atbalsta Borisa un Ināras Teterevu fonds.

Jauniestudējuma pirmatskaņojums Latvijas Radio 1 ēterā skanēs svētkos – 24., 25. un 26. decembrī plkst. 17:05.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!