Foto: F64

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) valde trešdien nolēmusi no 1. septembra pārtraukt telpu nomas līgumu ar SIA "Rīgas koncertzāle", liecina paziņojums LZA mājaslapā.

LZA valde trešdien atkārtoti izskatīja telpu nomas līguma nosacījumu izpildi, izvērtējot arī akadēmijas grāmatvedības sniegto informāciju par "sistemātiskiem" līguma pārkāpumiem, jo netika maksāta telpu nomas maksa. LZA valde jau iepriekš esot vairākkārt brīdinājusi "Rīgas koncertzāli" par nepieciešamību segt parādus, kas netika izdarīts.

Sēdē tika izskatīts arī jautājums par koncertzāles turmāko izmantošanu kultūras pasākumiem un zinātniskajām konferencēm.

Koncertzāles producents Juris Millers iepriekš pauda viedokli, ka vairāki LZA pārstāvji ar nodomu kavē koncertzāles "Rīga" attīstību. Viņš bija vērsies pie valdības, lai lūgtu tiesības pašam apsaimniekot to LZA daļu, kurā atrodas koncertzāle.

Kā iepriekš stāstīja Millers, vairāki LZA pārstāvji ēkas lietu pārvaldnieka Vitālija Kozlovska vadībā bremzē koncertzāles stratēģisko attīstību un ikdienas funkcionēšanu. Esot kavēta sieviešu tualešu ierīkošana, sākotnēji piekrītot producenta ierosinātajam plānam, bet pēc tam atsakot telpu izīrēšanu tualešu ierīkošanai. Tās pēc tam ierīkotas citur. Koncertzāles producents bija sācis arī sarunas par autonomas apkures nodrošināšanu koncertzālē, jo nav izdevies vienoties ar LZA, ka varētu veikt pašreizējās sistēmas remontu.

Komentējot trešdienas LZA valdes lēmumu, Millers pauda viedokli, ka atsevišķi LZA pārstāvji apzināti dezinformē akadēmijas valdi un falsificē dokumentus. Millers noraidīja pārmetumus par parādiem, piebilstot, ka tas ir Kozlovska "personīgais ieskats par to, ka ir parāds". Millers pauda, ka šāda rīcība varētu būt saistīta ar to, ka līdz līguma noslēgšanai ar "Rīgas koncertzāli" kāds šīs telpas varētu būt izmantojis nereģistrētu ienākumu gūšanai.

Millers arī uzsvēra, ka līdz šim koncertzāles atjaunošanā ieguldīti vairāk nekā 0,5 miljoni eiro. Viņš kopš iepriekšējā gada decembra esot aicinājis LZA valdi satikties un pārrunāt iespējamos līguma precizējumus, taču valde to atteikusies darīt. Šo jautājumu rīt, 30.jūlijā, Millers plāno pārrunāt ar Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvjiem. Viņš uzsver, ka joprojām ir gatavs diskutēt ar LZA valdi par līguma labojumiem.

Koncertzāle "Rīga" LZA telpās tika atklāta pagājušā gada 20.septembrī. Koncertzāles veidošanu, slēdzot līgumu ar Milleru uz desmit gadiem, kā arī norādot, ka LZA šī zāles rekonstrukcija ir nepieciešama, atbalstīja LZA prezidents Ojārs Spārītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!