Foto: LETA
Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) pauž satraukumu par lēmumu atcelt Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktora amata konkursa komisijas rezultātus un aicina Kultūras ministriju (KM) respektēt komisijas lēmumu pagarināt LNO direktora Andreja Žagara līgumu, informēja LDDK pārstāve Agnese Alksne.

"Partneri ir neizpratnē par Kultūras ministrijas lēmumu ignorēt konkursa komisijas lēmumu – pagarināt LNO direktora Andreja Žagara līgumu, kā iemeslu minot pašas ministrijas neskaidrības par situāciju nozarē. Šāda attieksme demonstrē atbildības neuzņemšanos, kas var būtiski ietekmēt turpmāko nozares attīstību," norādīja Alksne.

Viņa uzsvēra, ka konkursa nolikumā ir minētas visas atbilstošās prasības, kas ir nepieciešamas direktora amatam, tostarp tiek vērtētas administratīvās spējas vadīt organizāciju.

"Tādējādi uzskatām, ka tiek diskreditēts konkursa jēdziens un apšaubīta Kultūras ministrijas uzaicināto ekspertu kompetence, kā arī tiek radīts pamats bažām par iespējamiem interešu konfliktiem, kas radītu nevajadzīgu šaubu ēnu par LNO," pauž LDDK un LPS.

"LNO kā LDDK biedrs kopš 2008.gada vienmēr sevi ir parādījis kā uzņēmums ar augstu korporatīvo sociālo atbildību, iesaistoties nozares sociālajā dialogā, kā arī ieviešot labas pārvaldības praksi. Andrejs Žagars savā personā ir reprezentējis LNO kā darba devēju, uz kuru var paļauties, un kā uzticamu partnerības garantu. Tāpat līdz šim Žagars veiksmīgi pārstāvējis un vadījis LNO. Gan viņa, gan LNO profesionalitāte aug ar katru gadu, un viņam ir ļoti daudz atbalstītāju un domubiedru starptautiskajā operas sabiedrībā, kas dod iespēju dibināt starpkultūru sakarus un padara LNO starptautiski atpazīstamu," uzskata LDDK prezidents Vitālijs Gavrilovs.

LDDK un LPS cer, ka Kultūras ministrija atbalstīs izveidotās komisijas lēmumu pagarināt Žagara līgumu, kā arī pievērsīs pastiprinātu uzmanību nozares pārvaldītāju – atbildīgo ierēdņu – kompetencei un spējai risināt nozares finansiālos jautājumus laicīgi.

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende respektē nevaldības organizāciju, tostarp LDDK un LPS satraukumu par situāciju Latvijas Nacionālajā operā, aģentūrai BNS norādīja ministres preses sekretāre Elīna Bīviņa.

"Budžeta disciplīna ir jāievēro ikvienam, bet, ja rodas šaubas par godprātīgu un caurredzamu rīcību ar valsts budžeta līdzekļiem, tad mans kā atbildīga valdības locekļa pienākums ir situāciju izvērtēt un panākt labu un sabiedrībai saprotamu iestādes pārvaldību. Latvijas Nacionālā opera var kļūt par paraugu labai pārvaldībai," paziņojumā presei uzsver Jaunzeme-Grende.

Bīviņa atgādināja, ka ministre ir izveidojusi darba grupu, kuras uzdevums ir apzināt faktisko finanšu situāciju Latvijas Nacionālajā operā – gan tās parādu apmēru, gan jaunu finansiālu saistību uzņemšanos. Darba grupas ziņojums tiks iesniegts piektdien, 30.decembrī, kad ministre informēs par tālāko rīcību.

Jau vēstīts, ka kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (Nacionālā apvienība) LNO direktora amatā neapstiprināja līdzšinējo operas vadītāju Andreju Žagaru, kurš bija vienīgais pretendents konkursā un kuru amatam virzīja KM izveidotā konkursa komisija. Ministre savu lēmumu pamatoja ar iespējamām nopietnām finanšu problēmām operā.

Ministre arī ierosināja disciplinārlietu pret KM valsts sekretāri Solvitu Zvidriņu, kas ir valsts kapitāldaļu turētāja LNO, un uz izmeklēšanas laiku atstādināja viņu no amata.
Zvidriņa uz to reaģēja, nosūtot premjeram Valdim Dombrovskim ("Vienotība") vēstuli ar lūgumu izvērtēt kultūras ministres darbību, jo uzskata apsūdzības par nepamatotām un vērtē tās kā vēlmi ar viņu izrēķināties. Dombrovskis KM valsts sekretāres vēstuli nosūtīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, aicinot to izvērtēt pēc būtības.

KM iekšējā konkursā atradusi Latvijas Nacionālās operas pagaidu vadību, ieceļot tajā operas izpilddirektori un finanšu direktoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!