Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 22. maijā, plkst. 18:30 Kino Splendid Palace Mazajā zālē notiks slavenā mūsdienu Argentīnas fotogrāfa Markosa Lopeza atvērtā lekcija. Pasākums notiek festivāla “Rīgas Fotomēnesis 2014” ietvaros, kas ir Eiropas kultūras galvaspilsētas notikums. Ieeja lekcijā ir bez maksas un tā notiks angļu valodā.

Viens no spilgtākajiem mūsdienu Dienvidamerikas fotogrāfiem, krāšņā Pop Latino stila dibinātājs Markoss Lopezs (Marcos Lopez, 1958) divas nedēļas viesosies Rīgā, lai iemūžinātu galvaspilsētas apkaimju iedzīvotājus savā unikālajā fotogrāfijas stilā. Rezidence notiek projekta "Rīgas paš/portreti" ietvaros. Tās laikā Lopezs īstenos fotosesijas vairākos Rīgas rajonos (Bolderājā, Pļavniekos, Grīziņkalnā, Torņkalnā un citos), kā arī iepazīstīnās ar saviem darbiem atvērtajā lekcijā.

Lopeza fotogrāfijas nav iespējams sajaukt ar citu mākslinieku darbiem. Tajās viņš apvieno fotoreālismu un teatrālu inscenējumu, atsauces uz glezniecību, kino, tradicionāliem un moderniem arhetipiem un digitālo mākslu. Lopezs ietekmējies gan no Endija Vorhola un Djego Rivjeras, gan reklāmu attēliem un popkultūras. Viņa fotogrāfijas ir vienlaikus ikoniskas un ironiskas - caur tām viņš kritiski komentē Latīņamerikas sabiedrību. Lopezs jau kopš 1982. gada dzīvo un strādā Buenosairesā. Viņa darbi atrodas nozīmīgu mākslas muzeju kolekcijās, un personālizstādes notikušas Latīņamerikā, Eiropā un citur.

Lekcijas laikā Lopezs demonstrēs savas atzinību guvušās sērijas un stāstīs par savu darba procesu un iedvesmas avotiem. Pēc lekcijas sekos diskusija. Vairāk par Markosu Lopezu: www.marcoslopez.com

Lopeza Rīgas rezidences laikā radītie darbi būs skatāmi izstādē "Rīgas paš/portreti" 2014. gada jūlijā. Projekts "Rīgas paš/portreti" piedāvā laikmetīgu rīdzinieku portretu caur viņu pašu un mākslinieku acīm, galvaspilsētas mākslas procesos iesaistot visdažādākos tās iedzīvotājus. Vairāk informācijas: www.rigaselfportraits.com

Projektu "Rīgas paš/portreti" organizē Biedrība ISSP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!