23. janvāra sēdē valdība lēma atļaut VSIA "Latvijas Leļļu teātris" gūto peļņu līdz 2021. gadam pilnā apmērā novirzīt tehniskās darbības pilnveidošanai, lai nodrošinātu ilgtermiņa attīstību un augstvērtīgu māksliniecisko darbību.

Latvijas Leļļu teātris prognozējamo dividendēs izmaksājamo peļņas daļu izmantos kapitālsabiedrības tehniskās un tehnoloģiskās darbības pilnveidošanai. Līdz 2021. gadam teātris plāno iegādāties gaismošanas aprīkojumu – skatuves gaismu vadības pulti, prožektorus, lēcas u.c., kā arī tīkla komunikācijas iekārtas.

Minētos uzlabojumus Latvijas Leļļu teātris paredzējis vidēja termiņa darbības stratēģijā 2018. –2021. gadam, kur noteikta arī atšķirīgu dividendēs izmaksājamā summa, nosakot to 0 procentu apmērā.

Kultūras ministrijas kapitālsabiedrības (valsts SIA) ir 14 kultūras institūcijas, kurām deleģēti valsts pārvaldes uzdevumi kultūras jomā. Tās ir: Latvijas Nacionālā opera un balets, "Latvijas Koncerti", Daugavpils teātris, Dailes teātris, Latvijas Leļļu teātris, Latvijas Nacionālais teātris, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris, Valmieras drāmas teātris, Jaunais Rīgas teātris, Rīgas cirks, Liepājas simfoniskais orķestris, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un kamerorķestris "Kremerata Baltica".

KM vienmēr ir uzsvērusi: kapitālsabiedrību, kuru valsts kapitāla daļu turētāja ir kultūras ministrija, galvenie uzdevumi ir sabiedrības vajadzībām nodrošināt un padarīt pieejamus kvalitatīvus un daudzveidīgus profesionālās mākslas produktus – izrādes un koncertus, veicinot daudzveidību un izcilību; iestudēt latviešu mūsdienu mūzikas, dramaturģijas un literatūras darbus; izmantot mūzikas un teātra mākslas iespējas nacionālās identitātes un latviešu valodas kultūras nostiprināšanai; ar mūzikas un teātra mākslas starpniecību sekmēt bērnu un jauniešu personības veidošanos; īstenot izglītojošas un sociālas programmas sabiedrības izglītošanai un integrācijas procesu veicināšanai; veicināt jaunradi, radošus eksperimentus un starpnozaru sadarbību; popularizēt Latvijas mūzikas un teātra mākslas sasniegumus ārvalstīs un apgūt starptautisko pieredzi mūzikas un teātra mākslas jomā.

Paturot iespēju savu peļņu turpmāk simtprocentīgi ieguldīt darbības attīstībā, kultūras iestādes varēs gan uzlabot savu infrastruktūru, gan virzīt ieņēmumus jaunu māksliniecisko programmu veidošanai, tādējādi pilnveidojot sabiedrībai pieejamos kultūras pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!