Foto: LETA
Lieldienas šogad sola sniegotas, bet par spīti tam, pavasara lielākie svētki ar prieku tiks sagaidīti ikvienā ģimenē gan godinot Kristus augšāmcelšanos, gan ripinot olas un gaidot Lieldienu zaķi.

Visā Latvijā durvis vērs dievnami gan Lielajā Piektdienā, gan Pirmajās un Otrajās Lieldienās. Tāpat dažādi svētku pasākumi, koncerti, izstādes un radošās darbnīcas notiks visās Latvijas pilsētās un lielākajos pagastu centros.

Portāls "Delfi" svētku gaidās izveidojis 15 interesantāko Lieldienu pasākumu ceļvedi, lai palīdzētu ar idejām, kurp doties tad, kad svētku brokastis notiesātas un zināmi pirmie olu kauju uzvarētāji ģimenes lokā.

Lieldienu koncerti Rīgā

Sākot ar Lielo Piektdienu, 6. aprīli, līdz pat 10. aprīlim Rīgas iedzīvotāji un pilsētas viesi aicināti apmeklēt dažādus Lieldienu pasākumus, tajā skaitā, koncertus, meistardarbnīcas, kā arī atraktīvas, radošas aktivitātes bērniem.

Lieldienu pasākumi notiks gan garīgās, gan tautiskās noskaņās, un tie risināsies Rīgas parkos, laukumos, baznīcās un kultūras centros.

Rīgas baznīcās notiks garīgās mūzikas koncerti. Lielajā Piektdienā, 6. aprīlī, plkst. 13.00 Rīgas Mārtiņa baznīcā, piedaloties Latvijas Universitātes pūtēju orķestrim, klausītājiem tiek piedāvāta "Mūzika Lielajā piektdienā", savukārt plkst. 19.00 Rīgas Sv. Jāņa baznīcā "Lielās piektdienas koncertā" varēs dzirdēt Valsts Akadēmiskā kora "Latvija", Rīgaskamerkora "Ave Sol", Profesionālā pūtēju orķestra "Rīga", kā arī solistu Sonoras Vaices un Ingus Pētersona sniegumu.

Lielās Piektdienas vakarā plkst. 21.00 Rīgas Jaunajā Sv. Ģertrūdes baznīcā uzstāsies baroka koris "Collegium Choro Musici Riga", baroka orķestris "Collegium Musicum Riga" un solisti Sergejs Jēgers, Maija Tutova, Jānis Ķirsis, kuri izpildīs Johana Sebastiana Baha "Lukas Pasiju". Lieldienu brīvdienās garīgās noskaņās koncerti notiks arī Sv. Pētera baznīcā.

Svētdien, 8. aprīlī, plkst.16:00 Sv. Pētera baznīcā izskanēs koncerts ar Rīgas Jauniešu brāsbenda piedalīšanos. Diriģents Boļeslavs Voļaks.

Otrajās Lieldienās, pirmdien, 9. aprīlī VEF Kultūras pilī plkst.14:00 izskanēs folkloras koncerts ģimenēm "Nāc, Nāc Lieldieniņa!", bet plkst.16:00 Mazajā ģildē uzstāsies grupa "Iļģi".

Savukārt Rīgas Sv. Pētera baznīcā izskanēs Sv.Cecīlijas svinīgā mesa. Piedalās: Profesionālais pūtēju orķestris "Rīga", Rīgas Doma zēnu koris, Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas zēnu koris. Diriģents Mārtiņš Ozoliņš. Solisti: Gunta Davidčuka, Viesturs Jansons un Krišjānis Norvelis.

Svētku dienās Lieldienām raksturīgā jautrība ar olu ripināšanu, šūpošanos, spēlēm un rotaļām valdīs arī Rīgas kultūras centros, kas piedāvā pasākumus visai ģimenei, ar meistardarbnīcām, koncertuzvedumiem un amatnieku prasmju paraugdemonstrējumiem. 

Visa Lieldienu brīvdienu koncertu programma atrodama šeit.

Lai svētku noskaņa ienāktu pilsētā, priecējot iedzīvotājus un pilsētas viesus, tradicionāli Rīgā svētku noformējums būs arī Lieldienu laikā. Pilsētas centrā un apkaimēs būs izvietoti mākslinieces Zanes Šīrones veidotie plakāti vides reklāmas stendos, sabiedriskā transporta pieturvietās, uz tiltiem un ceļu pārvadiem, kā arī uz ēku fasādēm. Svētku reklāmas plakātu māksliniecisko ideju skiču konkursā mākslinieces Z. Šīrones piedāvātā ideja tika novērtēta kā labākā un ieteikta turpmākai izstrādei un īstenošanai. Lieldienu noformējumam Rīgas pašvaldība šogad atvēlējusi 14 803latu lielu finansējumu.

Olu krāsošana un 'Iļģu' koncerts Dikļu pilī

Valmieras pusē, Dikļu pilī Pirmajās Lieldienās, 8. aprīlī ar īpašās olas krāsošanu uz ugunskura kopā ar mākslinieci Ingu Druju, olu ripināšanu un šūpošanos lielajās pils šupolēs tiks ieskandinātas Lieldienas.

Pasākuma laikā tiks veidota Lieldienu olu izstāde, savukārt tālākais olu ripinātājs saņems pārsteigumu balvu no Dikļu pils. 

Dienas noslēgumā, plkst. 18:00 ar skaistu Lieldienu koncertu Dikļu pilī viesosies grupa "Iļģi".

Apmeklēt koncertu gaidīti visi – gan lieli, gan mazi. Koncerts reizē būs arī iepazīšanās ar tradicionālo un post-tradicionālo mūziku, ar mūzikas instrumentiem un to spēlmaņiem. Spēlmaņi ne tikai spēlēs, bet arī stāstīs un izrādīs savu instrumentu iespējas.

Koncerta laikā būs iespēja iepazīties ar tādiem tautas mūzikas instrumentiem kā kokles, vijole, ģīga, akordeons, dūdas, dažādas stabules un taures, kā arī ar modernajiem instrumentiem – ģitāru, basģitāru, bungu komplektu un perkusijām.

Lieldienas Mežparkā

Svētdien, 8. aprīlī ikviens, jo īpaši ģimenes ar bērniem, gaidītas pasākumā "Lieldienas Mežaparkā", kur kopā ar folkloras kopām varēs iet rotaļās, piedalīties olu kaujās, šūpoties, kā arī apmeklēt lietišķās mākslas darinājumu tirdziņu.

Pasākums norisināsies no plkst.12:00 – 16:00. To atklās pavasara un saules sveikšana kopā ar folkloras kopu "Kokle", ar kuru visi dalībnieki varēs kopīgi muzicēt Lieldienu skaņu laboratorijā. Plkst.13:00 tiks iesvētītas šūpoles un notiks apdziedāšanās kopā ar folkloras kopu "Grodi". Plkst.13:00 gaidāms Pavasara deju uzvedums, kam sekos Olu parāde un kaujas.

Ar krievu Lieldienu tradīcijām iepazīstinās folkloras kopa "Berendjeka", bet Lieldienu rotaļas bērniem vadīs rotaļu klubs "Kukaraga".

Svētki noslēgsies plkst.15:50 ar ripas spēles Mežaparka kauss uzvarētāju apbalvošanu.

Olu ripināšana Brīvdabas muzejā

Lieldienu izdarības 8. un 9. aprīlī gaidāmas arī Brīvdabas muzejā, kur tradicionālās tautas paražas varēs iepazīt kopā ar folkloras kopām. Tāpat muzejā varēs iepirkties amatniecības un našķu tirdziņā, iesaistīties spēlēs un rotaļās.

Pirmajās Lieldienās 8. aprīlī plkst.10:00 sāksies Lieldienu dievkalpojums Usmas luterāņu baznīcā, pēc dievkalpojuma ērģeļmūzikas koncerts. No plkst. 13:00 līdz 14:00 Kurzemes sētā visi aicināti piedalīties Lieldienu uzvedumā "Nāc nākdama Liela diena" kopā ar folkloras kopu "Rija". No plkst.12:00 Kurzemes zvejniekciema pļaviņā lēkās zaķi un kazlēni, bet no plkst. 12:30 līdz plkst.14:00 Rīgas Danču kluba vadībā izlēkāties un izdancoties aicināti arī visi apmeklētāji.

Amatniecības un našķu tirdziņu Gadatirgus laukumā aicinām apmeklēt abas dienas no plkst.12:00 līdz 16:00. Kurzemes zvejniekciema pļaviņā uz radošu darbošanos aicinās tradicionālā olu krāsošanas darbnīca. Radošos saldummīļus priecēs gardumu darbnīca, bet sportiskos gaidīs loka šaušanas un virvju atrakcijas. No plkst.14:00 līdz 15:00 pavārmākslas paraugdemonstrējumi – Lieldienu ēdiena pantāga gatavošana un nogaršošana.

Kokamatnieka Aldoņa Baldiņa koka olu darbnīca un senās koka spēles lielus un mazus gaidīs Kurzemes sētā. Kalēja amata demonstrējumi un piemiņas monētu kalšana norisināsies Mērsraga smēdē. Vidzemes sētā būs skatāmas amatnieces Intas Lūses veidotās kumeļu, zaķu un citas olas.

Otrajās Lieldienās 9. aprīlī līdztekus citām norisēm ar muzikāliem priekšnesumiem no plkst.13:00 līdz 14:30 Lībiešu sētā priecēs folkloras kopa "Zvīgzna", bet Kurzemes zvejniekciemā no 14:00 līdz 15:00 uzstāsies folkloras kopa "Kokles".

Vistiņa Klukste un zaķis Garausis Jūrmalā

Jūrmalas brīvdabas muzejā (Tīklu iela 1A, Lielupe), svētdien, 8. aprīlī, plkst.13:00 visi aicināti sagaidīt Lieldienas. Blēņas un dažādas Lieldienu rotaļas izspēlēs vistiņa Klukste un zaķis Garausis (Jūrmalas teātra aktrises Inguna Radziņa un Ravita Rozīte).

Kopā ar vokālo ansambli "Dvīņi" (vadītāja Ginta Āriņa) un dvīņu māsām Kaivu un Evu Mollerēm tiks modināta saule un prieks par pavasara atnākšanu. Pārtapt par jautriem Lieldienu zaķiem palīdzēs māksliniece Aleksandra Zommere, bet kā krāsot, zīmēt un veidot olas no papīra rādīs muzeja speciāliste Vizma Zelle.

Apmeklētāji varēs piedalīties konkursā "Skaistākā Lieldienu ola", olas ripinās, mest tālumā ēst un dāvināt.

Pasākuma apmeklētāji varēs paši izgatavot putnu būrīšus, kurus varēsi pēc tam izlikt mežā, dārzā vai lauku sētā. Ar padomu palīdzēs Lielupes vidusskolas mājturības skolotājs Kārlis Štālmanis.

Tāpat kā olu krāsošana, arī šūpoļu kāršana un šūpošanās ir viena no galvenajām Lieldienu tradīcijām. Šogad, pateicoties Jūrmalas pilsētas domes atbalstam, visi, gan lieli, gan mazi varēs iesvētīt un kārtīgi izšūpoties mūsu jaunajās šūpolēs!

Izsalkumu varēsim remdināt ar zāļu tēju un pīrāgiem, bet par labiem darbiem saņemt kārumus un burkānus. Lieldienu jampadracī noraudzīsies īstie zaķi Fricis un Grieta.

Bānīša Lieldienas

Šī gada 7. aprīlī Gulbenes – Alūksnes bānītis sadarbībā ar akciju sabiedrību "Pasažieru vilciens" organizēs Lieldienu sagaidīšanas pasākumu Papardes meža ielokā.

Līdzīgi kā citus gadus Bānītis aicina piedalīties tradicionālajās svētku izdarībās un atrakcijās. Bānīša Lieldienu zaķis kopā ar lielajiem un mazajiem viesiem aktīvi darbosies radošo zaķu darbnīcā. Varēs šūpoties un līksmot, lai šajā vasarā knišļi un odi nelīp klāt. Līdzās tradicionālajiem Lieldienu rituāliem kā olu krāsošana un ripināšana, būs rotaļās, olu kaujas, dažādas spēlēs un kopīgas pavasara svinības. Pavasara saulgriežu svinētājiem būs iespēja nobaudīt Lieldienu svētku maltīti Papardes mežā burvīgajā gaisotnē. Arī paši atpūtnieki var droši ņemt visu nepieciešamo pirmajam pavasara piknikam.

Par viesu nokļūšanu no Rīgas līdz Gulbenei rūpēsies AS "Pasažieru vilciens" , kas no Rīgas uz Gulbeni aties plkst. 8:29. Pēc ierašanās Gulbenē plkst. 12:16 tiks organizēta Gulbenes šaursliežu depo apskate, savukārt plkst. 13:00 Gulbenes – Alūksnes bānītis savus viesus vedīs uz Papardes dzelzceļa staciju, kur notiks Lieldienu sagaidīšanas svētki.

No Papardes stacijas uz Gulbeni bānītis izbrauks plkst. 15:55, bet AS "Pasažieru vilciens" reiss no Gulbenes uz Rīgu aties plkst. 17:10.

Lai piedalītos šajā pasākumā nepieciešama iepriekš pieteikšanās pa tālruņiem 20228884; 64473037 vai e-pastu info@banitis.lv. Ekskursijas cena, ietverot braucienus ar bānīti, depo apskati un vizināšanos ar rokas drezīnu, gida pakalpojumus, izklaides pasākumu Papardes mežā un Lieldienas svētku maltīti – 3 lati bērniem līdz 7 gadu vecumam, 7 lati no pārējiem, savukārt, tāpat kā pagājušajā gadā, visiem Zaķis(-e) uzvārda īpašniekiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, pasākums būs par brīvu (atpūtniekiem, kas dosies uz Gulbeni no Rīgas atsevišķi jāpērk biļete uz AS "Pasažieru vilciens" reisiem).

Atgādinām, ka Gulbenes – Alūksnes bānītis ir vienīgais regulāri kursējošais šaursliežu pasažieru vilciens Baltijas valstīs, kas katru dienu dodas savās ikdienas gaitās. Bānītis ir arī valsts nozīmes kultūras piemineklis, kas šī gada 17. martā devās savā 100 000. reisā kopš līnijas atklāšanas laikiem - 1903. gadā.

Tirdziņš un leļļu teātris Kalnciema kvartālā

Rīgā, Kalnciema kvartālā (Kalnciema un Melnsila ielu krustojums) 7. aprīlī  no plkst.11.00līdz 17.00 notiks Lieldienu tirdziņš.

Tiks atklāta šūpošanās lielajās šūpolēs, "oliņ boliņ" izdarības, karuselis un citi prieki mazākiem un lielākiem apmeklētājiem. Tirdziņā sagaidīs koši un jauni amatnieku darinājumi, daudz un dažādi gardumi, siltie ēdieni, pavasara salāti, kafija un lieliski pašmāju un itāļu vīni.

Plkst. 13.00 (Kalnciema ielā 35) notiks leļļu izrāde visu vecumu bērniem "Kas zaķīti pasargās?"

Mūsdienīgi asprātīgās leļļu izrāde visai ģimenei autors ir Māris Putniņš - slavens un atzīts gan Latvijā, gan pasaulē kā leļļu filmu "Avārijas Brigāde" radītājs un mākslinieks. Izrādē darbojas pazīstamie leļļu teātra aktieri : Laila Kirmuška, Edgars Lipors, Jānis Kirmuška.

Izrādes darbība risinās mežā, kur spraigi darbojas ezis, skunkss, bruņurupucis, zaķis un vilks. Zaķa un vilka mūžīgais konflikts traucē pārējo iemītnieku mierīgajai ikdienas dzīvei. Tiek meklēti dažnedažādi praktiski risinājumi, lai to novērstu. Bet, kas der vienam, neder otram un rezultātā situācija kļūst komiska, neatrisināta. Tomēr viss nostājas savās vietās tikai tad, kad sāk domāt ar galvu. Izrāde dod padomu – Nekad nepadoties! Biļetes "Biļešu paradīzes" kasēs.

Acālijas un šūpoles Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā

Lieldienu brīvdienās no 7. līdz 9. aprīlim Latvijas Universitātes (LU) Botāniskais dārzs būs atvērts apmeklētājiem, lai dotos nesteidzīgās pastaigās, vērotu ziedošās acālijas, šūpojoties un piedaloties meklēšanas spēlē. Lai svētkos varētu vairāk pagūt, LU Botāniskais dārzs Lieldienu sestdienā, kā arī Pirmajās un Otrajās Lieldienās būs atvērts no deviņiem rītā līdz septiņiem vakarā.

"Meklējot zaļumu, baltajās Lieldienās visjaukāk būs iegriezties LU Botāniskajā dārzā. Dārza laucēs var atrast gan pirmos pavasara ziedus: burvju lazdas un parasto lazdu skaras, sniegpulksteņus un erantes, bet kad deguns nosalis, sarīkot olu kaujas starp krāšņi ziedošām vēlo acāliju kupenām. Vērīgākie pamanīs paradīzes putnu - kaut kur augstu lapotnēs zied baltā strelīcija. Dārza darbinieki ir sarūpējuši arī olu meklēšanas spēli, ja visas olas atradīsiet, zināsiet, kas tālāk darāms. Lai drosmīgie varētu odus pabaidīt, pats Lieldienu zaķis šūpoles kāris un pakalniņu, kur olas ripināt arī nebūs grūti atrast. Lieldienas ir kopīgs ģimenes kopā būšanas laiks un dārzs ir pavasara brīnumu pilns visiem, kam vērīgas acis, dzirdošas ausis un vēlme izjust svētkus un pavasari. Pīrāgu sainīši, sulu spainīši un krāsotās olas gan jāgādā pašiem, tā lai vēders būtu pilns, tad īstenot savā ģimenē ierastas tradīcijas un dibināt jaunas būs prieks un patikšana," stāsta LU Botāniskā dārza direktore Anta Sparinska.

LU Botāniskais dārzs apmeklētājus aicina piedalīties spēlē  un iegūt balvu, nesteidzīgi izstaigājot pavasarīgo dārzu un atrodot deviņus burtus. Lai vasarā nodrošinātos pret odiem, varēs izšūpoties, bet pavasarīgu siltumu meklēt starp palmām un tropu augiem.. Lieldienas šogad ir pēdējā izdevība baudīt vēlu ziedošo acāliju krāšņo ziedēšanu.

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Līdz aprīļa beigām apmeklētājiem tas ir atvērts no plkst. 9.00 līdz 16.30, bet no maija līdz septembrim no plkst. 9.00 līdz 19.00 Ieejas maksa: skolēniem – 0,50 lati, studentiem un pensionāriem – 1 lats, pieaugušajiem – 1,50 lati. Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, internātskolu audzēkņiem un I un II grupas invalīdiem.

Pūkainās dienas Ķīpsalā

Lieldienu brīvdienās, 7. un 8. aprīlī notiks "Pūkainās dienas Ķīpsalā 2012", kur būs starptautiskas suņu un kaķu izstādes, plaša mājdzīvnieku un zooindustrijas ekspozīcija, kā arī lustēšanās gan maziem, gan lieliem īstā Lieldienu jampadracī kopā ar iemīļotiem pasaku tēliem.

Starptautiskā kaķu izstāde

Starptautiskajā kaķu izstādē piedalīsies simtiem kaķu no Latvijas un ārzemēm, būs pārstāvētas teju visas pasaulē zināmās kaķu šķirnes. Izstādē varēs aplūkot gan populāros Burmas, Persijas un Angoras kaķus, gan arī retumus, tostarp krievu zilo kaķi, Bengālijas kaķi, Devonas reksu, Kornvolas reksu, Mekongas bobteilu un daudzus citus. Interesenti varēs iegūt informāciju par kaķu kopšanu, par dažādu šķirņu kaķu niķiem un stiķiem. Iespējams, Ķīpsalā tu sastapsi savu kaķēnu... Ņau!

Jaunums – krievu melnais kaķis

Pirmoreiz izstādē varēs aplūkot krievu melno kaķi. Šie melnie skaistuļi ir liels retums visā pasaulē. Tā ir jauna šķirne, kas sākta selekcionēt pagājušā gadsimta 70. gados Austrālijā, kur krievu zilais kaķis tika sakrustots ar baltu Sibīrijas kaķi. Jau 70.gadu beigās Austrālijas audzētāji ļāva melno un arī balto krāsu variācijām startēt izstādēs kā krievu kaķiem atsevišķās klasēs. Izstādē būs aplūkojama viena no divām Latvijā esošajām krievu melnā kaķa kaķenītēm – Tanja. Abas melnās skaistules mērojušas tālu ceļu no Lielbritānijas.

Skaistumkonkurss kaķiem

Sestdien, 7. aprīlī, plkst. 14.00 notiks konkurss "Rīgas Mis un Misters Ņau", savukārt svētdien, 8. aprīlī, plkst. 14.00 notiks populāro britu īsspalvaino kaķu šovs. Abās izstādes dienās tiks noteikts katras šķirnes labākais kaķis, kā arī katras nokrāsas labākais kaķis. Katras dienas noslēgumā no 50 labākajiem dažādu šķirņu kaķiem tiks noteikts vislabākais kaķis jeb "Best in Show".

Starptautiskā suņu izstāde

Starptautiskajā suņu izstādē būs aplūkojami simtiem dažādu šķirņu suņi no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Šveices, Polijas un Baltkrievijas. Līdztekus populārākajām šķirnēm šogad plaši pārstāvēti būs arī akitu inu un haskiji.

Jautri konkursi un atraktīvi šovi

Abās izstādes dienās notiks aizraujoši šovi, tradicionālās un netradicionālās dresūras paraugdemonstrējumi. Būs suņu modes skates, konkursi "Bērns un suns" un "Atpazīsti savu saimnieku", kur sunim tikai pēc žesta ir jāatpazīst savs saimnieks, kas ir pārģērbies līdz nepazīšanai. Šovā "Dāma ar sunīti" skatītāji varēs novērtēt, cik saskaņoti tērpti ir suns un viņa saimniece. Piemēram, japāņu izcelsmes akitu inu saimniece būs tērpusies tradicionālā japānietes tērpā, savukārt cēlā faraonu suņa saimniece iejutīsies daiļās Nefertiti tēlā. Notiks arī bīglu (7.04.plkst.11.00) un špicu (8.04.plkst.12.00) skates, kurās tiks demonstrētas suņu ģimenes – māte, tēvs un arī viņu pēcnācēji. 7. aprīlī plkst. 13.30 notiks konkurss par oriģinālāko suņu frizūru. Šajā konkursā var piedalīties skaisti safrizēti gan šķirnes, gan bezšķirnes suņi. Katras dienas noslēgumā plkst. 16.30 izstādes suņi sacentīsies par titulu "Best in Show".

Šūpojies, lēkā un draiskojies Lieldienu jampadracī!

Pirmo reizi atsevišķā hallē "Lieldienu jampadracī" sadarbībā ar pasākumu aģentūru bērniem "Jampadracis BB" un uzņēmumu "LGK atrakcijas" visas izklaides un piepūšamās atrakcijas gan lieliem, gan maziem bērniem būs bez papildu maksas! Būs arī lielās šūpoles, olu kaujas, jautras stafetes un citi Lieldienu prieki, tāpēc noteikti paņem līdzi krāsainas Lieldienu olas! Būs tikšanās ar iemīļotiem pasaku tēliem – zaķi Garausi, sunīti Pifu un kaķi Herkulesu.

Pirmoreiz varēs aplūkot Trušu pilsētiņas jaunumu – Bauskas rātsnama miniatūru –, kurā lēkās garauši un skraidīs kaza, čiepstēs cāļi un "kikerigū" lepni dziedās gailis Petjka. Lielie un mazie rakari varēs svērties senlaicīgos svaros un saņemt sertifikātu, kas apliecinās, kādā trušu un olu svarā tu esi! Savukārt 7. aprīlī plkst. 11.00 un 13.00 kopā ar bērnu folkloras kopu nebēdnīgajiem "Tarkšķiem" varēs kopā dziedāt un iet rotaļās.

Garauši, kāmji, baloži un citi mājdzīvnieki

Atbilstoši svētku noskaņai pa Ķīpsalas aplokiem lēkās Lieldienu zaķi. Apmeklētāji varēs apskatīt putnu dārzu ar cāļiem, vistām, pīlēm, dekoratīvajiem baložiem un citiem mājputniem. Būs arī visdažādākie dekoratīvie grauzēji, eksotiskie mājdzīvnieki, bet pirmo reizi – gigantiski gliemeži un Āfrikas pundureži!

Tirdziņš Lieldienu noskaņās

Gan iekštelpās, gan ārpusē pie Ķīpsalas halles darbosies Lieldienu tirdziņš, kurā varēs iegādāties amatnieku darinājumus un zemnieku izaudzētos lauku labumus. Papildus informācija: www.petekspo.lv

Norises laiks un vieta:

7. un 8. aprīlī no plkst. 10.00 līdz 18.00 Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā

Biļešu cenas: Bērniem līdz 4 gadu vecumam ieeja bez maksas! Bērniem no 5 līdz 18 gadiem – 2 lati, pensionāriem, studentiem – 2,50 lati, pieaugušajiem – 3,50 lati.

Lieldienu iešūpošana Turaidā

Sagaidot pavasari un svinot Lieldienu svētkus, Turaidas muzejrezervātā pirmdien, 9. aprīlī plkst. 14.30, ģimenes aicinātas uz Lieldienu svētkiem "Kas to Lieldienu iešūpināja?" Turaidas muižas saimnieciskajā centrā.

Laukumā pie kalpotāju mājas svētku apmeklētājus sagaidīs muzejrezervāta speciālisti un Siguldas folkloras kopas "Senleja" dalībnieki, lai kopīgi brīvā dabā pēc senajām tradīcijām svinētu pavasara atnākšanu.

Lieldienu svētkos ar dziesmām un rotāšanu tiks iešūpotas lielās šūpoles, pie ugunskura krāsotas olas, svētku viesi tiks paši izšūpoties pēc sirds patikas. Pēc senajām tradīcijām tiks dzītas prom nelaimes, izspēlētas tradicionālās tautas spēles, notiks olu ripināšana, skriešanās ar olām, olu cīņas un maiņas, kā arī izspēlēta jau tik iemīļotā podu sišana, kuras laikā ir iespēja atbrīvoties no sliktām domām un atvērt sevi priekam un jauniem darbiem. Notiks arī skaistāko krāsoto olu konkurss un noteikts izveicīgākais olas dancinātājs.

Folkloras kopas "Senleja" dalībnieki aicinās sadziedāties saules dziesmas un kā jau pavasarī, kad viss plaukst, dziedās tautasdziesmas par ziediem. Bērniem būs iespēja izkrāsot ziedu kartiņas, lielajiem – nobaudīt Turaidas bērzu sulas, bet visiem kopā, uzkāpjot Turaidas pils galvenajā tornī, ieraudzīt pavasari no putna lidojuma. Lieldienu brīvdienās muižas pārvaldnieka jaunās dzīvojamās mājas izstāžu zālē apskatāma gaisa balona pilota Gunāra Dukštes fotogrāfiju izstāde "Māksla dabā".

Lieldienas Ropažos ar Julgī Stalti

Ropažu Kultūras un izglītības centrs un Folkloras draugu kopas "Skandinieki" vadītāja Julgī Stalte aicina uz grandioziem pavasara saulgriežu svētkiem "Lieldienas Ropažos" – 9. aprīlī no pulksten 11:00 parkā starp Ropažu Kultūras centru un Lielās Juglas upi.

Latvijā lielākās un pazīstamākās folkloras kopas aicina pulkā mācīties godāt Lieldienas, lai sveiktu Sauli, gūtu svētību un enerģiju nākamajam gada cēlienam, pērtos ar pūpolu zariem, dzītu putnus, mazgātos ūdenī, kas tek pret rītiem, svētītos ugunī, sadedzinot pērnos Jāņu vainagus un veiktu citus tradicionālos auglības rituālus, gudrības, veselības un skaistuma nodrošināšanai.

Ropažos viesosies folkloras kopas "Skandinieki", "Delve", "Grodi", "Laiva", "Vilkači" un Ropažu novada folkloras kopa "Oglīte". Deju virpuli griezīs Ropažu novada deju kolektīvi "Annele", "Zaķubērni", "Garauši" un Vidējās paaudzes deju kolektīvs "Cielava", kam pievienosies viesu kolektīvi no Iļģuciema - JDK "Dejotprieks" un BDK "Mārīte". Varenus dančus vadīs "Rīgas danču klubs".

11:00 Dejas un Ripas spēles čempionāts

Uz terases sadancosies bērnu kolektīvi "Annele", "Zaķubērni", "Garauši" un ciemiņi no BDK "Mārīte".

Paralēli Lielās dienas svētku svinēšanai Ropažu parkā risināsies arī Ropažu atklātā senās Ripas spēles kausa izcīņa, kuru organizē biedrība "Rodenpoys". Ikviens, kurš vēlas sajust un saredzēt viduslaikus mūsdienās, būs laipni gaidīts Ropažu atklātā Ripas spēles kausa norises vietā, lai noskatītos šo seno laiku spēli un justu līdzi mūsējiem. Ripas spēle ir seno latviešu sporta spēle, kurā "Rodenpoys" ir trīskārtējie, nepārspētie Latvijas čempioni. Dalībnieki: "Zigmaļi", "Skandinieki", "Vilkači", "Ugunszīme", nepārspētie čempioni "Kangaru purvaiņi" u.c.

11:00 – 16:00 Lielās dienas tirdziņš

Lielās dienas Ritu laikā pie Ropažu Kultūras un izglītības centra terases notiks īpašais Lieldienu tirdziņš, kurā ikviens atradīs ko tīkamu: pašu cepta maize, "Tējas paradīzes" gardās tējas, Dobelē ražotas sveces, koka rotaļlietas bērniem, grāmatas, "Sierštelles" sieri, piparkūkas, medus, žāvētas zivis no Lubānas, gaļas izstrādājumi, zīda un vilnas izstrādājumi, stādi dārzam, milti, putraimi no "Adzelrviešiem", mājās ražoti konservi, Skrīveru saldumi, izlejamais alus, A. Špata sukādes u.c. vērtīgas lietas.

12:00 Lielās dienas rituāli

Lielās dienas Ritu laikā īstenoti seni latviešu tautas rituāli – ūdens svētības, saules godināšanas un uguns svētības rituālus, kopīga gavilēšanu, tumsas putnu dzīšana un dvēseļu putnu saukšana, kā arī raganu rīklīšu aizzabināšana. Tiks kopīgi cepts un baudīts sievišķais un vīrišķais pantāgs.

Pēc kopīgas šūpoļu pušķošanas, būs saimnieku izšūpināšana un apdziedāšana, pēc tam – gan bērnu, gan pieaugušo šūpošanās visas dienas garumā divās šūpolēs. Šūpošanos pavadīs aplīgošana, lai vēlētu veiksmīgu gadu tam, kas šūpolēs.

Olas, to vārīšana un krāsošana ir neatņemama Lieldienu sastāvdaļa, un ikviens savu Lieldienu olu šajā dienā varēs nokrāsot un uzvārīt pats, neuztraucoties par nepieciešamajām olām, dabas veltēm un materiāliem olu vārīšanai. Tiks spēlētas arī Lieldienu spēles: olu ripināšana, olu kaujas, dosimies arī izjādēs ar zirgiem.
14:00 Rotaļas un danči

Svētku ietvaros varēs piedalīties Lieldienu everģēlībās ar kārtīgām rotaļām un latvju dančiem kopā ar VPDK "Cielava", JDK "Dejotprieks" un "Rīgas danču klubs" pie Ropažu novada domes ēkas. Danči noslēgs krāšņos Lielās dienas Ritus un būs iesvētīts jauns, ražīgs gads.

Lieldienu zaķis Ventspilī

Ventspils Piejūras brīvdabas muzejs Lieldienu svētdienā, 8.aprīlī, no plkst. 12.00 līdz 16.30 gaidīs visus tos, kuriem mīļas ir tradīcijas.

Lai Jāņus sagaidītu godam, nepieciešams vispirms pievērsties Lieldienām – gan kā cilvēces garīgās augšāmcelšanās, gan dabas atmodas svētkiem.

Piemēram, šogad svarīgi būs noskaidrot, kāpēc tieši zaķis ir tas zvērs, kam Lieldienās lemts lēkt ar koši krāsotu olu grozu, savukārt viktorīnā "Cik daudz es zinu par zaķiem?" varēs noskaidrot savas zināšanas.

Arī daudzās āra spēles un atrakcijas notiks kopā ar Lieldienu zaķi (Ieva Bistrova). Lai pilsētas bērniem nepiemirstos kā izskatās kārtīgi truši, būs arī apmeklētāju iemīļotā sugas trušu izstāde, vēl būs burkānu talka, olu ripināšana, gaiļu cīņas, vizināšanās ar zirdziņu un citas sirdij mīļas nodarbes svaigajā piejūras gaisā.

Lieldienas Piejūras brīvdabas muzejā bagātinās grupa "Vendi", folkloras kopa "Rotaļnieks" un dziesmu ansamblis "Ventiņi".

Jāpiezīmē, kā arī citur pilsētā notiks dažādi svētkiem veltīti pasākumi un pilsēta būs tērpusies košā svētku rotā. Notiks gadatirgus un dažādas mazajiem svinētājiem paredzētas aktivitātes. Vairāk par pasākumiem Ventspilī šeit.

Lieldienas ar kamieļiem un lamām 'Rakšos'

Cēsu pusē, Drabešu pagasta "Rakšos" Pirmajās Lieldienās, 8. aprīlī, plkst.12:00 sāksies sezonas atklāšanas pasākums un Lieldienu svinības.

Pasākums sāksies ar garauša Lamauša Lieldienu uzrunu. Garausis Lamausis ar saviem palīgiem lāci Pekausi, pilsētas un lauku pelēm izklaidēs bērnus un viņu vecākus, iesaistot dažādās interesantās atrakcijās un spēlēs. Svētku laikā notiks milzīgas siena olas rotāšana, olu ripināšana un šūpošanās, bez kā nav iespējamas nevienas Lieldienas, kā to vēsta latviešu tautas ticējumi.

Lieldienās ''Rakšos'' darbosies vairākas radošās darbnīcas, kur varēs gatavot interesantas ausis, no lamu un alpaku vilnas filcēt olas un zaķus, kā arī visas dienas garumā būs atvērta brīvā skatuve bērniem un skanēs svētku mūzika.

Pasākumā būs vairāki svētku priekšnesumi – DACVG teātra kopas izrāde ''Cīņa ar pūķi'', kuras autore un režisore ir Guna Rukšāne, dziedās jaunie talanti Simona Ruska un Pēteris Vīksna, tautas deju priekšnesumus sniegs vidējās paaudzes deju kolektīvs ''Jumis'', Ulda Blīgznas vadībā, savukārt krāšņos sarīkojumu deju priekšnesumus būs iespēja baudīt sporta deju apvienības ''Reveranss'' sniegumā.

Lieldienu pasākuma viesiem būs iespēja aplūkot "Rakšu'' zoo iemītniekus – kamieļus, lamas, alpakas un guanako, kuru skaits šobrīd pārsniedz jau 40. Garāko ausu īpašniekiem būs gods izbraukt lamiņu pajūgā, savukārt neparastāko ausu īpašniekiem uzaicinājums skrējienam ar lamu pavadā. Tie, kuri būs visčaklākie un atnesīs visvairāk sakrāsotās olas, lai piedalītos Lieldienu olu konkursā, kā īpašo balvu saņems izjādi ar kamieļmāti Fatimu, kura Latvijā ir dzemdējusi jau 2 brašus kamielēnus – Tabitu un Cēzaru. Izjājot ar kamieli, ikviens interesents saņems ''Rakšu'' kamieļjāšanas speciālista sertifikātu.

Visiem pasākuma apmeklētājiem būs iespēja pārbaudīt vai iegūt iemaņas īpašo, kamieļmātes pienā iejaukto pankūku un hamburgeru cepšanā un degustēšanā.

Ieejas maksa 2 lati un viena krāsota ola, bērniem un pensionāriem 1 lats un viena krāsota ola.

Lieldienu lustes Daugavpilī

Daugavpilī 6. un 7. aprīlī no plkst. 10.00 – 16.00, 8. un 9. aprīlī no plkst. 12.00 – 16.00 Vienības laukumā darbosies Lieldienu tirdziņš. Tajā varēs iegādāties dažādus amatniecības un rūpniecības izstrādājumus, suvenīrus, pūpolus, ziedus. Lieldienu svētku galdam – maizi, medu, pīrāgus, olas, arī žāvētas zivis, gaļu un citus našķus.

8. aprīlī no plkst. 14.00 līdz 16.00 visi aicināti uz Vienības laukumu - ģimeniskiem svētkiem "Ai, lielā'i Lieladiena" ar muzikāliem priekšnesumiem, šūpošanos, olu ripināšanu un olu kaujām. Kopā ar Latviešu kultūras centra, Daugavpils poļu kultūras centra, Daugavpils vācu biedrības "Erfolg", Latvijas Lietuviešu kopienas Lietuviešu nama un Daugavpils Latviešu biedrības kolektīviem piedalīsimies Lieldienu darbnīcās un veidosim mājās izkrāsoto, skaistāko olu izstādi, par ko svētku rīkotāji sagādās dāvanas.

9. aprīlī plkst.14.00 Vienības nama koncertzālē notiks tautas mūzikas un deju kolektīvu koncerts "Lieldienu šūpolēs". Skanēs tautas dziesmas un tiks izdejotas dejas Daugavpils Latviešu kultūras centra folkloras dziesmu un deju kopas "Svātra" un Vitebskas valsts iestādes "Kultūras centrs "Vitebska" Baltkrievijas Republikas nopelniem bagātā amatiermākslas kolektīva - deju ansambļa "Ļavoniha" izpildījumā.
 
Savukārt 21. aprīlī plkst.14.00 visi aicināti piedalīties Pareizticīgo Lieldienu svinēšanā "Праздник праздников – Пасха Христова", kas notiks Krievu kultūras centrā, Tautas ielā 11.

Latvisks Lieldienu jampadracis Tērvetē

Tērvetes Dabas parkā Pirmajās Lieldienās, svētdien, 8. aprīlī notiks latvisks Lieldienu jampadracis.

No plkst.12.00 – 17.00 Pasaku un Rūķīšu mežs gaida ciemos  lielus un mazus, lai  kopā ar pasaku tēliem un pūkainajiem garaušiem svinētu pavasari, baudītu jauku pastaigu dabā, piedalītos olu kaujās, priecātos par zilo vizbulīšu ziedošajiem paklājiem un, protams, izšūpotos.

No plkst.13.00 pie Tērvetes dabas parka Informācijas centra visus priecēs Tērvetes novada deju kopas "Avots" un Jelgavas tautas deju ansamblis "Diždancis".

Ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem – bez maksas;1,20 lati – skolēniem, studentiem, pensionāriem; 2 lati – pieaugušajiem.

Lieldienas: pasākumi Rīgā un citur Latvijā (page #16)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!