Foto: Publicitātes foto
Šonedēļ Liepājā no 24. līdz 28. maijam, pasākumu norises vietā "18.23", Andreja Pumpura ielā 10, norisinās starptautiskais skaņas mākslas un elektroniskās mūzikas festivāls "Skaņas dienas" — ar izstādi, performancēm, radošām darbnīcām, koncertu un pasākumu ģimenēm ar bērniem, portālu "Delfi" informē rīkotāji.

Festivāls Liepājā norisināsies jau piekto reizi, un jau otro reizi tas tiek realizēts starptautiskā mērogā — tā ietvaros gandrīz nedēļas garumā nepiespiestā atmosfērā ir iespēja satikties un sadarboties jaunajiem māksliniekiem un dažādu žanru mūziķiem, skaņas mākslas un mūzikas lauka profesionāļiem un citiem interesentiem. "Skaņas dienu" aktivitātēs tiks apskatīti tādi skaņas mākslas aspekti kā eksperimentālā skaņas māksla, elektroniskās mūzikas vēsture, skaņas un telpas mijiedarbība, tās fizikalitāte; izstādē varēs apskatīt dažādus mākslas darbus, kuros skaņa izmantota kā materiāls radošām izpausmēm, kā arī noklausīties jauno Liepājas mākslinieku oriģinālkompozīcijas.

Liepājas jauno skaņas un mediju mākslinieku izstādes atklāšana notiks 26. maijā plkst. 18.00. Izstādē ir iespējams pieteikties arī ekskursijai kuratora vadībā. Izstāde būs apskatāma 27. - 28. maijā no plkst. 11.00 līdz 18.00. Izstādē būs iespējams aplūkot arī festivāla radošo darbnīcu rezultātus – skaņas mākslinieka no Vācijas Hansa Koha (Hans w. Koch) vadībā veidoto instalāciju "Rezonējošo objektu teātris" un mākslinieka un Liepājas Universitātes viespasniedzēja Šona Pinčbeka (Shawn Pinchbeck) no Kanādas vadībā veidotu interaktīvu instalāciju telpā.

26. maijā plkst. 19.30 norisināsies atvērtais audiovizuālo, eksperimentālo performanču vakars "Nx20", kurā ir iespēja piedalīties gan jaunajiem māksliniekiem, gan jau pieredzējušiem, kuri vēlas plašākai publikai parādīt savas radošās darbības eksperimentālo pusi. Katras performances garums ir 20 minūtes, bez formas vai satura ierobežojuma, izmantojot dažādus instrumentus, medijus, tehnikas. Šobrīd savu dalību ir apstiprinājuši tādi mākslinieki kā apvienība "Not Even Born Yet", kuras dalībnieces ir trīs jaunās mākslinieces no Liepājas, kuras savā radošajā darbībā apvieno vijoli, elektroniku un programmēšanu, Beļģijā dzīvojošā korejiešu māksliniece Hu Ui (Hü Üi, BE), sniedzot futūristisku un konceptuālu performanci, kurā tiks pētītas sabiedrības — Zemes attiecības, jaunais un progresīvais elektroniskās mūzikas mākslinieks Fishen (Artūrs Šēnfelds) no Liepājas un citi.

Performanču programmas sākumā būs iespēja arī noklausīties radošo darbnīcu rezultātā radītos skaņdarbus un performances jaunā Nīderlandes komponista un skaņas dizainera Kornē de Volfa (Corne de Wolf) vadībā veidotās lauka ierakstu skaņas ainavas, kā arī Latvijas 90. gadu sākuma deju mūzikas meistara Mārča Grīnbarta vadībā izveidotos skaņdarbus, kuri radīti griežot, samplējot un miksējot magnētiskās lentes.

27. maijā festivāla telpās no plkst. 14:00 līdz 18.00 norisināsies skaņas mākslai veltīts seminārs, kurā piedalīsies festivāla viesi — ar savu radošo darbību iepazīstinās mākslinieki Šons Pinčbeks (Shawn Pinchbeck, CA), Hans V. Kohs (Hans W. Koch, DE), Ģirts Edvarts Stepiņš un citi. Kā arī semināra īpašais viesis – Raimonds Mežaks, kurš iepazīstinās ar Latvijas 90. gadu sākuma elektroniskās un deju mūzikas kultūru. Norisināsies arī īsu — līdz 10 minūšu — atvērto prezentāciju programma, kurā piedalīsies jaunie mākslinieki un citi interesenti.

Tās pašas dienas vakarā plkst. 20.00 norisināsies festivāla centrālais notikums — dzīvās elektroniskās mūzikas koncerts "Skaņas novakare", kurā varēs noklausīties jauno Liepājas mākslinieku skaņas kompozīciju programmu, kuras kuratori ir komponists Rolands Kronlaks un skaņas mākslinieks Artis Kuprišs. Pēc tā sekos dzīvā elektroniskā eksperimentālā mūzika, uzstājoties tādiem māksliniekiem kā Hanss Kohs, apvienības "Nejauši" un "Podruga", kā ar Artis Kuprišs. Vakara noslēgumā uzstāsies diskžokeji Raimonds Mežaks, Ivolinnen, Rude Vibes un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!