Foto: Publicitātes foto
Turpinot gatavot Liepājas pieteikumu "Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027" titula iegūšanai, paši liepājnieki tiek aktīvi iesaistīti sagatavošanās procesā. Viena no sabiedrības līdzdalības formām bija iespēja pašiem iedzīvotājiem atklāt tās sajūtas, kas viņiem ikdienā rada mieru un kas tieši otrādi – radošu nemieru. Liepājnieku miers un nemiers trīs vakarus pēc kārtas būs atspoguļots uz Lielās ielas 1 ēkas sienas.

"Liepājas pieteikuma gatavošanā dalībai Eiropas kultūras galvaspilsētā mums daudz palīdz un līdziesaistās paši liepājnieki - novērtējot ne tikai esošo situāciju un sniedzot priekšlikumus nākotnei, bet arī daloties savās idejās mākslinieciskās programmas izveidē, sabiedrības iesaistes aktivitātēs un arī kopējā pieteikuma stratēģijas izveidē. Gala rezultāts būs redzams pieteikumā, kas vēl top, bet jau līdz tā pabeigšanai vēlējāmies padalīties ar pašu liepājnieku priekšstatiem, kas viņiem ikdienā rada mieru un kas nemieru, jo mūsu pieteikuma koncepcija būs stāsts par Liepājas pretmetiem," stāsta Liepājas pieteikuma titulam "Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027" projekta vadītāja Inta Šoriņa.

"Liepāja savā būtībā vienmēr bijusi pretstatu pilsēta, bet pat neatkarīgi no dzīvesvietas, mēs ikviens ikdienā nepārtraukti atrodamies stāvoklī starp vairākiem pretmetiem - starp mieru un nemieru, darbību un bezdarbību, steigu un rāmu būšanu, ātrumu un bremzēm, baltu un melnu, prieku un bēdām. Pilnvērtīgi dzīvot nozīmē spēt saglabāt līdzsvaru starp šiem pretmetiem. Šo tēmu Liepāja vēlas pastāstīt plašāk un pamatīgāk arī Eiropas iedzīvotājiem.

Aicinājām liepājniekus dalīties savās sajūtās un emocijās, kas viņiem ir miers un nemiers! Iedzīvotāji zīmēja un aprakstīja, kā izjūt un ar ko asociējas šie divi vārdi - kur, kad un kā Liepājā visdziļāk izjūti mieru, un kur tieši otrādāk – nemieru," stāsta Šoriņa.

Atsaucība bija liela un rezultātus projekcijās varēs vērot no 1. līdz 3. aprīlim, laika posmā no pulksten 20.30 līdz pulksten 23 uz Lielās ielas 1 ēkas sienas.

"Paldies visiem aktīvajiem liepājniekiem, apkārt esošo novadu cilvēkiem un mūsu draugiem visā Latvijā un pasaulē, kuri ar tik lielu atbildību un radošām idejām piedalās šajā mūsu kopīgajā darbā! Jūsu ieteikumi, priekšlikumi un idejas ir nozīmīgas un ļoti palīdz veidot spēcīgu Liepājas pieteikumu," saka Inta Šoriņa.

Ikviens joprojām aicināts uzrakstīt vai uzzīmēt savas sajūtas par to, kas ikdienā izraisa mieru un kas radošu nemieru - šeit. Šie apraksti un zīmējumi palīdzēs izveidot labāku un radošāku Liepājas pilsētas pieteikumu "Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027" konkursam.

Jau ziņots, ka Liepājas pilsēta piedalās un gatavo pieteikumu Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukuma piešķiršanas 2027. gadam priekšatlases konkursam. 1. kārtas pieteikuma iesniegšanas termiņš ir 2021. gada 4. jūnijs. Priekšatlases rezultātu izziņošana plānota 2021. gada vasarā, kad uzzināsim 2. kārtā tikušās pilsētas. "Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027" apstiprināšana paredzēta 2022. gadā.

Par Liepājas galvenajiem mērķiem Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027. gadam programmas īstenošanā noteikts – veicināt Liepājas pilsētas ekonomisko izaugsmi, kā arī atpazīstamību vietējās un starptautiskajās mērķauditorijās; rosināt Liepājas iedzīvotāju izglītošanu un līdzdalību sabiedriski nozīmīgos procesos, komunikāciju starp dažādu nozaru profesionāļiem, veidojot daudzveidīgus jaunrades procesus un iesaistot dažādās kultūras aktivitātēs; nodrošināt augstvērtīgus kultūras, mākslas un starpnozaru pasākumus; attīstīt kultūras un atpūtas infrastruktūru, kā arī veicināt objektu, kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu un attīstīšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!