Sagaidot latviešu Imanta Kalniņa 80. dzimšanas dienu, Liepājā, Ausekļa ielā 3/5 tapis tautā mīlētajam komponistam veltīts sienas gleznojums, ko veidojis grafiti mākslinieks Elementton.

"Liepājā, protams, ir daudz interesanta un izcelšanas vērta, bet no sevis neaizbēgsi – visa Latvija mūs pazīst kā "Vēju pilsētu" un savu artavu tajā nenoliedzami ir ielicis arī komponists Imants Kalniņš, radot mūsu himnu "Pilsētā, kurā piedzimst vējš"," stāsta Mareks Alberts, kafejnīcas "Red Sun Buffet" īpašnieks. Gleznojums ir viņa vadītā uzņēmuma dāvana komponistam jubilejā.

"Vēlējāmies uzsvērt ImKas lomu šīs pilsētas dzīvē un radīt paliekošu un mūsdienīgu pilsētvides papildinājumu ar dziļāku nozīmi. Sadarbībā ar žurnālistu Kasparu Miglu tapa ideja, ko palīdzēja realizēt grafiti mākslinieks Elementton. Liels paldies arī kultūras namam "Wiktorija" un "Rīgas laku un krāsu rūpnīcai" par materiāli tehnisko atbalstu un video māksliniekam Indulim Pelnēnam par grafiti tapšanas procesa dokumentēšanu," par idejas īstenošanas gaitu stāsta Alberts.

Gleznojuma vieta neesot izvēlēta nejauši. Netālu Kūrmājas prospektā ir skatāmas Liepājas himnas tekstā ietverto tēlu skulpūras, līdz ar to šis siens gleznojums ir papildinājums un informatīvs pieturpunkts pilsētas tūrisma kartē.

Kaut dzimis Rīgā, ImKa, kā viņu mēdz dēvēt, Liepājai ir devis daudz. Viņa 1973. gadā komponētā dziesma ar Māra Čaklā vārdiem "Pilsētā, kurā piedzimst vējš" kopš 1999. gada ir Liepājas oficiālā himna. No 1964. gada Imants Kalniņš strādāja par Liepājas Emiļa Melngaiļa mūzikas vidusskolas pasniedzēju. Pēc tam uzsāka darbu Liepājas Muzikāli dramatiskajā teātrī (1967—1974) un 1969. gadā nodibināja Liepājas rokenrola ansambli 2xBBM ("Bizbizmārītes un Bigbīta mācekļi"), kura uzstāšanās pēc koncerta Ogrē 1970. gada rudenī tika aizliegta.

Atgādinām, ka 80. dzimšanas dienu Imants Kalniņš svinēs šā gada 26. maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!