"Burning Man" ir viens no pēdējās desmitgadēs leģendām un nostāstiem apvītākajiem festivāliem pasaulē, kas spējis saglabāt savu noslēpumaino un līdz galam neparedzamo publisko tēlu. Šis būs pirmais gads kopš festivāla dibināšanas, kad Blekrokas tuksnesī, Nevadā, ASV netiks svinēta brīvība, pašizpausme un atļaušanās – pasākums Covid-19 pandēmijas dēļ ir atcelts. Taču savu versiju par "Burning Man" – "Amber Burn" – šovasar rīkos lietuvieši, neparasto atmosfēru pārnesot uz Baltiju.

"Burning Man" pirmsākumi meklējami 1986. gadā, kad Sanfrancisko pludmalē aptuveni 35 cilvēku lielā kompānija tika svinēti vasaras saulgrieži. 1990. gadā "Burning Man" pirmo reizi notika Blekrokas tuksnesī. 2018. gadā festivālu apmeklēja jau aptuveni 70 000 cilvēku.

Paši festivāla rīkotāji "Burning Man" sauc par "eksperimentālu kopienu". Tajā, atšķirībā no citiem lielajiem festivāliem, mērķtiecīgi tiek jauktas robežas starp mūziķiem, māksliniekiem un apmeklētājiem. Festivālā nav vienas galvenās skatuves, iepriekš netiek izziņota programma un ikviens apmeklētājs tiek aicināts piedalīties gan mākslas darbu tapšanā, gan performancēs, gan pats sarīkot savu akciju, priekšnesumu vai citu radošu izpausmi.

Katru gadu tiek izziņota īpašā festivāla tēma, ko "Burning Man" apmeklētāji arī ievēro, izvēloties savus tērpus. Tāpat, sekojot festivāla tēmai, ik gadu tiek radītas milzu skulptūras un instalācijas. Tomēr nemainīgi jau kopš festivāla pirmsākumiem galvenā skulptūra ir gigantisks koka cilvēks, kas festivāla kulminācijā tiek sadedzināts. Tradicionāli "Burning Man" ilgst nedēļu.

"Amber Burn" tiks veidots ievērojot "Burning Man" konceptu – neierobežota brīvība un pašizpausme. Plānots, ka festivāls notiks no 28. līdz 30. augustam. Konkrēta norises vieta tiek turēta noslēpumā un tiks paziņota tikai īsu brīdi pirms pasākuma. Kā Lietuvas medijiem uzsver rīkotāji, "Amber Burn" ir nekomerciāls pasākums, kam nav piesaistīti sponsori, tāpēc ikviens apmeklētājs ir aicināts piedalīties festivāla organizēšanā.

"Ne katrs zina, ka "Burning Man" nav tikai iespaidīgs pasākums vien. Tā ir arī kopiena, kuras ideju piekritēji šobrīd jau ir visā pasaulē un komunicē savā starpā visu gadu. Mums Lietuvā arī ir aktīva šīs kopienas daļa," "Delfi.lt" stāsta Erika Kiele, viena no "Amber Burn" rīkotājām kaimņvalstī.

Jau pērn "Burning Man" Lietuvas kopiena rīkoja līdzīgu pasākumu "Baltic Burn", ko, kā stāsta organizatori, apmeklējuši arī cilvēki no Austrālijas, Izraēlas, Japānas, ASV, Meksikas un citām valstīm.

"Festivāls ir īpašs ar to, ka ikviens apmeklētājs ziedo savu laiku, enerģiju un smaidu tā tapšanā."

"Mēs radījām maģisku, "Burning Man" festivālam līdzīgu atmosfēru, kas bija piepildīta ar pašizpausmi, radošumu un vienkāršu cilvēcisku kontaktu," stāsta Erika Kiele.

Lai gan pēc koncepcijas festivāls ir atvērts ikvienam, šogad "Amber Burn" varēs apmeklēt ierobežots cilvēku skaits. Ikvienam, kurš vēlēsies iegādāties biļeti, būs jāpiereģistrējas un pirkums varēs notikt tikai tad, kad būs saņemts organizatoru apstiprinājums. Kā uzsver rīkotāji, potenciālajiem apmeklētājiem ir svarīgi izprast "Burning Man" kultūru un saprast, kādā pasākumā viņi ir iesaistījušies.

"Reģistrācija sāksies īsi pirms pasākuma un būs pieejama ierobežotu laiku. Festivāla norises vieta tiks paziņota nedēļu pirms izziņotajiem datumiem. Bez visas šīs procedūras cilvēki šo uztvertu kā parastu mūzikas festivālu, taču mēs līdz pēdējam nezinām, kāds tas būs, jo festivālu rada paši apmeklētāji. Ir būtiski saprast, ka šis nav pasākums, kur tu nopērc biļeti un viss tiek pasniegts uz paplātes. Tas, ko tu piedzīvo festivāla nav atkarīgs no rīkotājiem, bet gan no tevis paša," stāsta Erika Kiele.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!