Foto: DELFI
Lietuvas valdība trešdien, 8. aprīlī, nolēmusi atvēlēt vēl piecus miljonus eiro, lai mazinātu Covid-19 krīzes negatīvo ietekmi uz kultūras nozari.

Pēc kultūras ministra Mindauga Kvietkauska ierosinājuma, trīs miljonus eiro nolemts piešķirt programmai, kas paredz atbalstīt kultūras produktu un pakalpojumu pārcelšanu digitālajā telpā.

Ministrs norādījis, ka šai programmai jāveicina digitālo kultūras produktu un pakalpojumu attīstība, reaģējot uz mainīgajām vajadzībām karantīnas laikā un pēc tās, un tās līdzekļus varētu izmantot gan nevalstiskās, gan budžeta sektora kultūras institūcijas.

Šos līdzekļus administrēs Kultūras padome, un programmas īstenošana varētu sākties jau šomēnes.

Vēl divus miljonus eiro nolemts piešķirt kino nozarei – filmu ražošanai un izplatīšanai un karantīnas radīto zaudējumu kompensēšanai kinoteātriem.

Šos līdzekļus savukārt pārvaldīs Lietuvas kino centrs.

Iepriekš valdība papildus jau piešķīra divus miljonus eiro radošo darbinieku sociālās aizsardzības programmai, lai kompensētu radošās dīkstāves. Pēc Kvietkauska teiktā, šos līdzekļus jau sākts maksāt.

Pārdalot Kultūras atbalsta fonda līdzekļus, papildu 600 000 eiro paredzēti individuālām radošajām stipendijām.

Turklāt attiecībā uz autoriem, kuri zaudējuši ieņēmumus, šai laikā tiek izmantoti autortiesību un blakustiesību programmas līdzekļi.

Lai ierobežotu jaunā koronavīrusa izplatīšanos, Lietuvā no 16. marta ieviesta karantīna, slēgtas visas kultūras iestādes un atcelti visi pasākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!