Foto: Natalia LL. Consumer Art. 1973

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) 28. maijā pulksten 18.00 aicina uz neformālās izglītības programmas "Vakarskola" sezonas ceturto lasīšanas darbnīcu "Cenzūra".

Kā raksta LLMC izglītības programmas kuratore Ieva Astahovska, lai gan cenzūru ierastāk attiecina uz totalitāriem režīmiem, vārda brīvība mākslā un kultūrā tiek ierobežota arī mūsdienās, īpaši šodienas populistiskajos režīmos. Visnesenākais piemērs ir pazīstamās poļu neoavangarda mākslinieces Natālijas LL darba "Patērētājmāksla" (1973) izņemšana no pastāvīgās ekspozīcijas Varšavas Nacionālajā muzejā, pamatojot, ka tajā nav vietas "dženderisma ideoloģijai". Pēc plašās protesta kampaņas sociālajos medijos darbs ekspozīcijā tika atlikts.

Cenzūras ieviesēji šodien apelē pie ideoloģiskā un tiesiskuma ietvara un norāda, ka kāda mākslas darba aizliegšana "aizsargā" morāli, reliģiskās dogmas, nacionālās intereses un drošību. Varas struktūras gan apzinās, ka, cenzējot mākslas darbu, tās to neatceļ, bet caur cenzūras faktu padara publiskāku. Tomēr cenzūra atceļ daudzslāņainos savienojumus starp estētiku un politiku un tiecas būt skaļāka nekā mākslas darbs. Tā izmanto mākslas darbu kā izteiksmes līdzekli sociālā antagonisma izcelšanai.

Lasāmie teksti:

Yazan Khalili, "Freedom of Speech, Fredom of Noise". e-flux journal #97 – February 2019.

Lidija Marinkov Pavlović, "The Return of the Political and Art Censorship". Seismopolite. Journal of Art and Politics #20 – 2018.

Lasīšanas darbnīca notiek latviešu vai angļu valodā, atkarībā no tās dalībniekiem.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs izglītības programma "Vakarskola" ir sarunu, lekciju, diskusiju un lasīšanas darbnīcu cikls, kas veltīts laikmetīgās un nesenās pagātnes mākslas aktuāliem jautājumiem. Šajā sezonā tā izceļ tēmas, kurām veltīta mākslas centra 2019. gada notikumu programma – sociālās utopijas, ģeopolitiskie un kultūrtelpu dalījumi, migrācija un atmiņu politika. Programmas kuratore ir Ieva Astahovska. Pasākumi notiek Latvijas Laikmetīgās mākslas centrā Alberta ielā 13, un dalība tajos ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!