Foto: Publicitātes attēls

Divas pirmdienas, 27. septembrī un 4. oktobrī, norisināsies tiešsaistes seminārs "Pa kreisi no varas? Radikālā kultūra Austrumeiropā 20. gadsimta 60. un 70. gados", ko rīko Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC).

Kā norāda LLMC pārst;ave Gundega Turnele, daudzos nesenāko mākslas vēstures un vizuālās kultūras pētījumos būtiska uzmanība ir pievērsta dažādiem kontrkultūras aspektiem, kas aktualizējās Austrumeiropā komunisma režīma periodā 20. gs. 60. un 70. gados. Dzīve komūnās, psihedēlija un citi hipiju dzīvesveida elementi kļuva par alternatīvu gan konservatīvajai "buržuāziskajai" dzīvei, gan padomju varas tukšajai revolucionārisma retorikai. Izplatījās arī ideoloģiskākas pozīcijas, ko iedvesmoja pilsoņu tiesību un pretošanās Vjetnamas karam kustības Rietumos, arī Kubas revolūcija un nacionālās atbrīvošanās kustības Āfrikā, vai pat Mao realizētā kultūras revolūcija Ķīnā. Arī seksualitātes un dzimtes jautājumi iespaidoja jaunas politiskās darbības un domāšanas frontes līnijas.

Šajā seminārā mākslas vēstures un vizuālās kultūras pētnieki analizēs piemērus un veidus, kā kontrkultūras un jaunā kreisuma idejas – uztvertas plašā nozīmē – Austrumeiropā virzīja mākslinieki, teātra izrāžu un filmu veidotāji, rakstnieki, mūziķi un citas radošas personības.

Semināru organizē Ieva Astahovska, Deivids Kroulijs (David Crowley), Mari Laanemets ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centra un COST programmas projekta "Nep4Dissent" atbalstu.

Seminārs ir bezmaksas, noritēs angļu valodā "Zoom" platformā un būs skatāms "Facebook" tiešsaistē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!